Trápia vás žalúdočno-črevné problémy? Zbystrite pozornosť, môžu naznačovať vážny problém

žena s bolesťou brucha

Nepodceňujte žalúdočno-črevné problémy (Zdroj: GettyImages)

Máte časté alebo dlhodobé bolesti brucha, plynatosť, kŕče, hnačky alebo zápchu? Tieto problémy bývajú niekedy spojené so zvýšenou únavou. Práve spomínané príznaky môžu byť dôvodom diagnózy, ktorá sa nazýva syndróm bakteriálneho prerastania čreva, známej aj ako SIBO.

Chorobu odhalí len skúsený lekár

Ľuďom s poruchou SIBO sa v hornej časti tráviaceho traktu hromadí nadmerné množstvo baktérií. Pri ich nakopení v tenkom čreve sa môže poškodiť stena čreva a jeho funkcia. Pri akýchkoľvek dlhodobých problémoch s tráviacim traktom je nutné navštíviť odborníka, konkrétne gastroenterológa. Len skúsený lekár s možnosťami rôznych diagnostických metód môže spoľahlivo odlíšiť SIBO od iných vážnych ochorení s podobnými prejavmi, napríklad zápalových ochorení tráviaceho traktu alebo potravinových intolerancií.

Baktérie, ktoré chýbajú

V zdravom tenkom čreve sa nachádzajú baktérie, ktoré žijú v symbióze s človekom. Tento vzťah je potrebný pre normálne fungovanie tráviacich procesov, imunitu a vývin čreva. Baktérie pri ochorení SIBO však môžu spotrebovávať živiny, ktoré neskôr organizmu chýbajú. V pokročilejšom štádiu dochádza napríklad ku chudokrvnosti, nedostatku vitamínov, železa a iných živín. Baktérie môžu produkovať škodlivé toxíny, ktoré spôsobujú hnačky a chudnutie. Nadmerné množstvo istých druhov baktérií môže spôsobovať aj neurologické a kognitívne syndrómy či nočnú slepotu.

SIBO často sprevádzajú aj iné ochorenia. Až 40 % pacientov s diabetom má chronickú hnačku spôsobenú SIBO. Často vyskytuje aj u pacientov s celiakiou alebo Crohnovou chorobou. Ďalšími príčinami môžu byť lieky, stravovacie návyky alebo extrémne diéty. Taktiež chirurgické zákroky na žalúdku a hornom tráviacom trakte.

Nutná zmena životného štýlu

Liečba je pomerne náročná, pretože diéta a ordinované lieky nemusia ihneď zabrať. Základom sú antibiotiká, ktoré majú upraviť črevnú mikroflóru a uľaviť od príznakov. Prognózy na vyliečenie bývajú dobré, záleží však predovšetkým od zmeny životného štýlu a pridružených ochorení. Ochorenie nie je infekčné, ale opakovane sa u pacienta môže vracať.

Zdroj: TASR
Odporúčame