Aké krásne lobelky: Doma ich môžete pestovať aj vy, prezradíme vám ako

Ako správne pestovať lobelky?

Ako správne pestovať lobelky? (Zdroj: GettyImages)

Lobelka drobná je považovaná za jednu z najkrajších letných kvietkov. Vynikajúco vyzerá v závesných kvetináčoch či hrantoch na balkóne alebo na parapetnej doske. Rovnako však očarí aj v kvetinových záhonoch a skalkách.

Pôvabná rastlinka s drobnými kvetmi kvitne od leta až do jesene. Paleta jej odtieňov je široká, od bielej cez ružovú a červenú až po sýtu modrú a fialovú. Aj keď starostlivosť o ňu nepatrí k najjednoduchším, určite sa vyplatí. Odmenou vám budú nádherné farebné vankúše kvetín, ktoré k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria.

Vyše 300 druhov

Lobelky boli do Európy dovezené v 17. storočí a svoje meno dostali podľa flámskeho botanika Matthiasa de L´obella. Známych je viac ako 300 druhov tejto drobnej letničky – niektoré druhy pochádzajú z amerických trópov, ďalšie z južnej Afriky, kde rastú ako trvalky. Ak chcete pestovať vlastné lobelky zo semien, najlepšia doba na výsev býva vo februári. Lobelky totiž majú dlhú dobu klíčenia.

Dôležitá je vlhkosť

Práve samotný výsev je na pestovaní lobeliek najzložitejší, keďže sú ich semienka doslova miniatúrne. Rozložiť by ste ich mali tak, aby substrát pokryli čo najrovnomernejšie. Semienka potom stačí len zľahka k substrátu pritlačiť, aby dobre prijímali vlhkosť, a ďalej ich už nezasypávať. Povrch substrátu treba stále udržiavať vlhký, pomôcť si môžete rosením prostredníctvom rozprašovača. Takto môžete zavlažovať aj drobné vzchádzajúce rastlinky. Teplotu pri klíčení udržiavajte nad 20 °C.


Mohlo by vás zaujať: Balkón aj lodžia ako z časopisu: Skrášlite ho kvetmi, bylinkami aj výzdobou


Až pominú mrazy

Presádzať treba celé skupinky vzídených rastliniek. Ideálne sú nádoby s drenážnymi otvormi, do ktorých nasypete vrstvu keramzitu alebo agropertlitu. Nakoniec zasypete substrátom pre balkónové kvety, ktorý možno premiešať s trochou hrubého piesku. Vzídené sadeničky vysádzajte do nádob alebo záhonov do sponu približne 15 x 20 cm. Von sa môžu lobelky umiestniť až vtedy, keď nehrozia prízemné mrazy. Tie by ich mohli nenávratne poškodiť.

Ideálny je juh a juhovýchod

Lobelky milujú svetlo, no zakvitnú aj v polotieni. Ideálne je umiestniť ich smerom na juh či juhovýchod. Nezabudnite na ochranu pred silným vetrom a prievanom. Dbajte tiež na to, aby substrát v kvetináči najmä počas horúcich letných dní nevyschol, rastlinku by to poškodilo. Vyhnúť sa však treba aj trvalému premokreniu, ktoré by mohlo spôsobiť zahnívanie lobelky. Prihnojovať by ste mali každý týždeň, vhodné je hnojivo na balkónové letničky s vyšším obsahom železa. Po odkvete lobelky zrežte, tým zabezpečíte, že vám vydržia kvitnúť až do prvých mrazov.

Pozor na múčnatku

Pri pestovaní lobelky sa najčastejším problémom ukazuje byť múčnatka. Tá sa objavuje predovšetkým v prípade prehnojenia či prelievania rastlinky. Ak starostlivosť upravíte a prípadne aplikujete aj jemný postrek proti múčnatke, lobelka sa dokáže sama zregenerovať a poteší vás plným a hustým kvetom, ktorý zvládne aj letné horúčavy.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame