Masáž uvoľní telo, pomôže aj od bolesti či pri problémoch so štítnou žľazou: Aké druhy sú na čo dobré?

masírovanie klientky

Aké druhy masážepoznáme? (Zdroj: Gettyimages)

Masáž patrí k najstarším liečebným prostriedkom v dejinách ľudstva. Dokáže zmierniť bolesť pohybového aparátu, uvoľniť svalové napätie a rozprúdiť krvný obeh aj lymfu. Nepôsobí však len na naše telo, ale aj psychiku. Masáž vyvoláva v mozgu alfa a beta vlny, ktoré sú typické pre hlboký spánok. Po náročnom dni zaženie stres aj úzkosť a zresetuje myseľ. Pozreli sme sa na to, s čím všetkým si ešte masáž dokáže poradiť a ako si vybrať ten správny druh.

Čo dokáže masáž

  • Napomáha regenerácii organizmu po fyzickej záťaži, uvoľňuje stuhnuté a napäté svaly, kĺby a boľavé šľachy, zlepšuje flexibilitu a pohyblivosť.
  • Má blahodarný vplyv na stimuláciu krvného obehu, povzbudzuje prúdenie lymfy, posilňuje imunitný systém.
  • Napomáha správnej funkcii vnútorných orgánov, povzbudzuje metabolizmus a zlepšuje trávenie.
  • Pomáha zmierniť bolesti hlavy, migrény a kŕče.
  • Masážou sa organizmus zbavuje škodlivín a odpadových látok.
  • Podporuje činnosť žliaz s vnútorným vylučovaním, čím zvyšuje potenie a vylučovanie adrenalínu. To umožňuje organizmu bojovať proti alergiám, bolesti aj infekciám.
  • Samotný dotyk pomáha zbavovať telo vnútorného napätia a stresu, stimuluje centrálnu nervovú sústavu a prináša psychické uvoľnenie a pohodu.

Mohlo by vás zaujať: Masáže pomôžu pri rôznych problémoch: Ktorý druh je vhodný pre vás?


Zorientujte sa v typoch masáží

Existuje niekoľko typov a techník masáží, zorientovať sa v ponuke nie je vždy jednoduché. Niektoré, ako napríklad thajská a športová masáž, vplývajú vo väčšej miere na pohybový aparát, pri iných, ako napríklad aromaterapeutickej či klasickej masáži, je harmonizujúci vplyv na telo aj myseľ takmer vyrovnaný. Každá masáž so sebou prináša iné účinky, či už uvoľňujúce, detoxikačné, antistresové, no hlavne liečivé.

Klasická (švédska) masáž 

Patrí k najznámejším druhom masáže. Používa sa na uvoľnenie stuhnutého svalstva, bolestivých kĺbov, aj na odstránenie bolesti chrbtice a hlavy. Zlepšuje prekrvenie pokožky a svalov a zrýchľuje vylučovanie odpadových látok z organizmu (trením sa urýchľuje vyprázdňovanie povrchu žíl a lymfatických ciest). Vďaka pravidelnej klasickej masáži sa pokožka stáva pružnejšou, opuchy a krvné výrony sa rýchlejšie vstrebávajú.

Zlepšuje činnosť tkanív i výživu svalov, čím predchádza bolestiam, zároveň uvoľňuje bloky, ktoré vznikli pri úrazoch či preťažení organizmu a pomáha aj pri rekonvalescencii po dlhom znehybnení v dôsledku zlomeniny alebo iného zranenia. Pracuje so silnejším tlakom, nie je však bolestivá a ani taká rázna ako športová masáž.

Športová masáž

Tento typ masáže je prevedený vo vyššom tempe, s väčšou intenzitou tlaku i frekvencie jednotlivých ťahov. Je vhodná po nadmernom zaťažení organizmu a pri svalovej horúčke, lebo zo svalov vytláča krv aj so škodlivými splodinami látkovej výmeny zodpovednými za pocit únavy. Športová masáž dokáže skrátiť regeneračnú dobu svalov a natiahnuť spojivové tkanivá kĺbov. Využíva sa však aj pred namáhavým výkonom, aby uviedla telo športovca do pohotovostného stavu.

Rýchlou a razantnou masážou sa mechanicky rozprúdi krv a zrýchli činnosť srdca aj krvný obeh. Športová masáž je vhodná aj pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom pohybovej aktivity a nadbytkom stresu, neodporúča sa však pri akútnych zraneniach pohybového aparátu, pri poruchách krvného obehu, horúčke, pri nádorových a vírusových ochoreniach, ani bezprostredne po jedle.

Relaxačná masáž

Harmonizuje a uvoľňuje psychické a svalové napätie. Používa jemné ťahy a často využíva silu esenciálnych olejov, ktoré navodia želané emócie a efekt. Existuje množstvo typov relaxačných masáží, ktoré majú zväčša pôvod vo východných krajinách. Mávajú upokojujúce a antistresové účinky a možno ich praktizovať takmer v každom veku bez výrazných obmedzení.

Bowenova masáž

Špecifický typ masáže, pri ktorej sa veľmi jemne manipuluje s mäkkým tkanivom. Pri masáži sa prstami alebo iba palcami natiahne koža cez sval či šľachu, vyvinie sa veľmi jemný tlak a po krátkej chvíli sa uvoľní naspäť. Medzi jednotlivými sériami sú krátke, asi dvojminútové pauzy. Používa sa pri celkovom oslabení imunity, únave, svalovej stuhnutosti, astme a bolestiach hlavy. Je však účinná aj pri zvyšovaní šance na otehotnenie a pomáha upraviť nepravidelný menštruačný cyklus. Ďalej slúži na podporu funkcie štítnej žľazy a uvoľnenie emocionálneho napätia.

Ajurvédska masáž

Uvoľňujúca celotelová masáž využíva oleje z liečivých byliniek, ktoré sú namiešané ajurvédskym špecialistom podľa individuálnych potrieb klienta. Počas masáže odborník stimuluje aj takzvané marmové body, ktoré sa odlišujú od akupresúrnych. Vďaka ich stláčaniu sa v tele uvoľní prúd energie a nastáva relaxácia.

Ajurvédska masáž pripravuje organizmus na celkovú detoxikáciu, zvyšuje imunitu, odbúrava stres a zlepšuje spánok. Odporúča sa skĺbiť s ďalšími princípmi ajurvédy, ktoré upravujú stravu, pohybové aktivity a celkový životný štýl na mieru klienta, a tak prirodzene liečia mnohé zdravotné problémy.


Mohlo by vás zaujať: Blahodarné masáže: Prinášajú relaxáciu a tlmia bolesti


Lymfodrenážna masáž

Ide o špeciálny druh jemnej masážnej techniky s prvkami akupresúry, ktorá podporuje tok lymfy, čím dochádza k vyplavovaniu toxických látok z tela. Lymfodrenáž je výraznou pomocou v boji proti nadváhe a celulitíde, poskytuje tiež úľavu pri liečbe chronických opuchov (nie však pri opuchoch z nedostatočnej činnosti obličiek alebo pečene). Regeneruje organizmus a priaznivo pôsobí na nervový aj imunitný systém. Neodporúča sa v prípade výskytu nádorového alebo akútneho infekčného ochorenia, ani pri zápalových ochoreniach žíl.

Thajská masáž

Klasická thajská masáž predstavuje kombináciu naťahovania tela a práce s energetickými dráhami a tlakovými bodmi. Podľa jogovej filozofie ich telom prebieha 72-tisíc, v thajskej masáži sa pracuje s desiatimi dráhami a trinástimi tlakovými bodmi. Stláčanie bodov na týchto dráhach – meridiánoch, ktoré sa nachádzajú asi 2 cm pod pokožkou, stimuluje prúdenie vnútornej energie, lieči choré orgány a žľazy a odstraňuje toxíny z tkanív. Pomáha odstraňovať energetické bloky, rôzne problémy vrátane tráviacich a menštruačných, rozširuje medziplatničkový priestor a zmierňuje bolesti pri artritíde.

Stimuláciou parasympatického nervového systému spomaľuje srdcový pulz a navodzuje stav hlbokého vnútorného pokoja. Ide o suchú masáž, ktorá prebieha bez použitia olejov, len za pomoci bylinkových balzamov. Má podobné účinky ako cvičenie jógy, avšak tu sú všetky pohyby robené za klienta – využíva sa telesná váha maséra spoločne s prstami, dlaňami, lakťami, kolenami a chodidlami.

Medová masáž

Detoxikačná masáž, pri ktorej sa na pokožku namiesto masážneho oleja aplikuje teplý med, ktorý je vždy čisto prírodný klient by nemal byť vôbec dolepený. Pri procedúre sa strieda niekoľko masážnych techník, čím sa zlepšuje cirkulácia krvi. Masáž využíva schopnosť medu viazať na seba toxíny, a tak ich vyťahovať z tela von, čo má za následok celkové ošetrenie a regeneráciu tela.

Stimuluje neaktívny nervový systém, obnovuje prirodzenú samočistiacu schopnosť organizmu a v tele spúšťa ozdravné procesy. Je vhodná predovšetkým pre ľudí, ktorí potrebujú zregenerovať a posilniť oslabený či unavený organizmus. Blahodarne pôsobí najmä na ľudí trpiacimi civilizačnými ochoreniami, ktoré súvisia s nedostatočným pohybom a nezdravým životným štýlom.

Aromaterapeutická masáž

Spočíva v masírovaní stuhnutého svalstva za pomoci esenciálnych olejov so silnými terapeutickými účinkami. Využíva len 100 % prírodné masážne oleje, ktoré nezanášajú telo škodlivinami. Silice prenikajú do tela prostredníctvom kože, zároveň sa aj inhalujú, a tak sa spája pôžitok z vône s liečivou silou dotyku.

Olejová masáž podporuje krvný obeh, napomáha v odbúravaní škodlivých látok, posilňuje imunitný systém, zmierňuje bolesti vo svaloch, udržiava pružnosť, hebkosť a jemnosť pokožky, tvaruje postavu, osviežuje unavené telo aj ducha a pomáha dosahovať stav úplnej harmónie a pokoja. Je vždy šitá na mieru – nielen čo sa týka masírovania problematických oblastí, ale aj individuálneho výberu silíc podľa potrieb klienta. Vyvarovať by sa jej mali tehotné ženy a ľudia s hlbokými ranami, kŕčovými žilami či bolestivými modrinami.

Havajská masáž Lomi-lomi

Je špecifická striedaním dlhých rytmických energetických ťahov so silnejšími tlakmi prstov, dlaňami a predlaktím. Pocit z masáže je ako jemné vlny prechádzajúce cez telo. Je spôsobený aj tým, že v rovnakom okamihu sú masírované dve odlišné časti tela, napríklad rameno a bedro.

Uvoľňuje svalové blokády a podporuje prúdenie životnej energie. Pôvodní obyvatelia Havaja totiž veria, že myšlienka alebo presvedčenie dokážu zablokovať prúdenie energie úplne rovnako ako to dokáže svalové napätie. Lomi-lomi stimuluje krvný obeh a lymfatický systém, detoxikuje a odstraňuje bolesť, únavu a napätie. Masáž výborne uvoľňuje kĺbové spojenia a svalové spazmy a harmonizuje celý organizmus.


Mohlo by vás zaujať: Klasická, športová či relaxačná: Ktorá masáž je pre vás vhodná a kedy si ju radšej odpustiť?


Kedy sa masáži radšej vyhnúť?

Masáž je výbornou pomôckou pri mnohých bolestiach chrbtice aj svalov a skvelým spôsobom, ako si dopriať relax, existujú však situácie, kedy je lepšie sa jej vyhnúť. Platí to, ak:

  • trpíte zápalom v tele, vírusovým ochorením, hnačkami, bradavicami, nádorovými ochoreniami
  • ste tehotná
  • máte pokročilú osteoporózu, poranenie brušnej dutiny, menštruáciu alebo pokročilé kŕčové žily či plesňové ochorenie

V takýchto prípadoch sa masáži radšej vyhnite alebo jej prospešnosť najprv skonzultujte so svojím lekárom.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame