Exotické a nepoznané čili: Tieto odrody vám okrem dávky štipľavosti prinesú aj zážitok z nezvyčajných chutí!

čili

Papričky Biquinho sú v Brazílii tradíciou, tvarom pripomínajú malé čerešne (Zdroj: Freepik/flanovais)

Pestovanie čili papričiek sa v posledných rokoch teší veľkej obľube, o čom svedčí aj to, že sa trh s nimi relatívne rýchlo rozrastá o rôzne odrody. Na rôznych internetových stránkach pestovatelia ponúkajú širokú škálu rozmanitých odrôd – od tých najznámejších až po tie najmenej známe, alebo dokonca úplne novinky či stovky ďalších druhov z odlišných častí planéty.

Niektoré odrody vyzerajú na pohľad dobre – čo je v podstate aj kľúčom k tomu, aby sa rýchlo predali – no nechutia až tak skvelo. Tu teda platí, že sa často silne propagované odrody vyberajú najmä kvôli ich svojráznym tvarom a farbám, a nie pre ich iné vlastnosti, napríklad pre chuť. Najlepšia vec na čili je, že ich môžete pestovať kdekoľvek –  v záhone na záhrade, v črepníku na terase alebo na slnečnom mieste na balkóne.

Britský botanik James Wong hovorí, že niektoré z papričiek síce boli pestované len kvôli okrase, no na chuti im to však neubralo: „Po osobnom testovaní chutí na stovkách odrôd čili papričiek sa mi skutočne zdá, že mnohé z nich boli aktívne a výlučne pestované len pre ich okrasu, no ak pri papričkách hľadáte aj dobré príchute, existuje viacero, ktoré skutočne vyčnievajú z davu.“

Na prvý pohľad nenápadná, no intenzívna odroda Rocoto 

V Peru môžeme nájsť zaujímavú odrodu čili, z ktorej sa vyvinuli viaceré ďalšie, a to konkrétne odroda Rocoto (Capsicum pubescens) alebo takzvaná Paprika páperistá. Predpokladá sa, že pôvodne pochádza z Argentíny a Bolívie. Je to druh, ktorý najlepšie znáša chladné počasie a produkuje tvarom hranaté plody, ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako obyčajná červená či zelená paprika.

Majú intenzívnu štipľavú chuť kombinovanú s jedinečnými, trávnatými, melónovo-uhorkovými tónmi. To vysvetľuje, prečo viacerí ľudia zo Spojeného kráľovstva merajú dlhé trasy do špecializovaných obchodov v Londýne, aby si nakúpili aspoň mrazené zásoby tejto na prvý pohľad úplne všednej, no neskutočne intenzívnej papričky. Sú veľmi chutné, ak sa jedia plnené, no pozor na ich štipľavosť, nie každý ju môže zvládnuť. Tiež sa však skvelo hodia aj do studenej kuchyne.

čili
Odroda Rocoto chutí výborne aj plnená (Zdroj: Freepik/danykur)

Brazílska štipľavá pochúťka, ktorá sa podobá na čerešne

Nezabudnime nazrieť aj do Brazílie, kde sa pestuje odroda Biquinho – v preklade  „malý zobák“. U nás ju niektorí poznajú jednoducho pod názvom Paprika čínska. Ide o malé, jasne červené čili papričky o veľkosti čerešne so stredným stupňom pálivosti, ktorý je intenzívne doplnený o neuveriteľnú príchuť tropického ovocia.

„Predstavte si habanero čili, no s o trochu zníženým stupňom pálivosti. Tradične sa podávajú celé nakladané v osladenom octe, niekedy prešpikované brazílskym destilátom cachaça z cukrovej trstiny. Považujem ich za akúsi pikantnú čerešňu maraschino, ktorá sa skvele hodí k syru a údeninám,“ hovorí botanik, „a ich kvapkovitý tvar zakončený špicatým koncom dodáva človeku zážitok z ich konzumácie.“

Dúha z Bolívie zafarbí tanier aj záhony  

Capsicum annuum, alebo ak chcete Bolívijská dúha, rastie v tejto krajine už po stáročia. Kvitne nafialovo, z kvetov sa potom stávajú maličké papričky asi vo veľkosti dvoch centimetrov. Vyzerajú ako malé náboje a počas toho, ako dozrievajú, menia svoje farby. Často tak možno vidieť na jednej rastline papričky, ktoré sú žlté, zelené fialové, oranžové či napokon až sýtočervené, kedy plne dozrievajú – preto sa aj príznačne nazýva dúha.

Hoci sú plody viac-menej okrasné, sú tiež veľmi štipľavé, takže pri manipulácii s nimi treba byť opatrný. Do pokrmu však prinesú veľa farby. Výborné sa hodia do omáčok alebo do šalátov. Majú klasickú chuť papriky, sú chrumkavé a s trochu trávnatou príchuťou, preto väčšinu ľudí viac uchvátia netypickým farebným vzhľadom, než celkovo tým, ako chutia.

čili
Bolívijská dúha dokáže mať na jednej rastline plody viacerých farieb naraz (Zdroj: Flickr/Ville Alkkiomäki)

Do omáčok sa hodí cukríková paprička v tvare hviezdice

Medzi jedny z najkrajších odrôd spomedzi druhu Capsicum baccatum patrí aj takzvaná Brazilian Starfish, vo voľnom preklade brazílska hviezdica. Tieto papričky vyzerajú takmer ako cukríky je radosť ich pestovať. Ak hľadáte niečo špeciálne, čím by ste chceli ozvláštniť v lete svoje zeleninové záhony, môže to byť práve táto odroda. Bežne sa však pestuje v Južnej Amerike, no znesie aj menej teplé podmienky. Má červené plody v tvare hviezdice, avšak existujú aj žlté odrody, ktoré sú identické chuťou aj tvarom.

Je vcelku pikantná, chrumkavá a hutná, preto sa dobre hodí na varenie. Obsahuje vysoké dávky betakaroténov. Ak máte radi štipľavejšie pokrmy, nebojte sa pridávať ju do nich. Najviac sa hodí k ryži, do polievok, omáčok akými je salsa alebo do hocičoho len tak sušená a drvená v práškovej podobe. Chuťovo je podobná klasickej červenej paprike, ale s nádychom dymovej horkosti. Okrem toho je v nej cítiť aj sladké a ovocné tóny.

Exotická chuť citrónového čili z ďalekého Peru 

Ají limon, čo znamená „citrónové čili“, je tradičná odroda, ktorá sa používa najmä v peruánskych jedlách. Má jasnú, ovocnú príchuť – čo naznačuje aj jej názov a intenzívna žltá farba. Podľa Wonga je táto odroda čili skutočne až prekvapivo „citrónová“ a jej štipľavá a citrusová chuť sa vzájomne vyvažujú a dopĺňajú.

„Naozaj sa v jedlách stáva jednou z tých základných ingrediencií, ktorých chuť je jednoducho nenahraditeľná,“ tvrdí Wong. Napriek tomu, že túto odrodu je napríklad v Spojenom Kráľovstve celkom ťažké zohnať, semená sú bežne zohnateľné v špecializovaných katalógoch alebo na internetových stránkach. Stačí hľadať pod anglickým názvom „Lemon Drop“ alebo jednoducho „citrónová kvapka“.

čili
Odroda Lemon Drop má okrem štipľavej chute aj chuť citrusov (Zdroj: Flickr/Richard Elzey)


Zdroj: guardian.com, peppergeek.com, plnielanu.sk
Odporúčame