5 bizarných ochorení, o ktorých ste určite nepočuli: Jedno z nich vám hrozí aj počas návštevy známeho európskeho mesta!

Zvláštne ochorenia a syndrómy

Niektoré syndrómy majú zvláštny priebeh a príznaky (Zdroj: GettyImages)

Chrípka, korona, kiahne, zlomeniny, infarkt či rakovina. Tieto názvy pozná každý z nás a my len dúfame, že sa s nimi nikto osobne nestretol. Svet medicíny je však obrovským a pre laika neprebádaným územím. Existujú dokonca aj bizarné choroby o ktorých ste možno ešte ani nepočuli. Ktoré to sú?

Pica syndróm

Zrejme aj vy mávate obdobie, počas ktorého konzumejete viac jedla ako v iné dni. Posmešne vám možno rodina povie, že máte pásomnicu. Niečo podobné zažívajú aj ľudia s pica syndrómom, avšak na oveľa horšej úrovni. Jedia takmer všetko, čo im príde do cesty vrátane predmetov, ktoré nie sú určené na konzumáciu. Môže tak ísť aj o kamene, papier či plast.

Zvláštne je, že tento syndróm sa vyskytuje najmä u detí a u tehotných žien. Možno sa to nezdá, ale je veľmi nebezpečný. Pacient, ktorý trpí týmto syndrómom neraz zje aj predmety, ktoré mu môžu vážne poškodiť organizmus, čo vedie k fatálnym následkom.

Stendhalov syndróm

Tá psychosomatická choroba sa spája s Florenciou. Znie to možno zvláštne, no dôvodom je, že turisti sa môžu zblázniť z umeleckého bohatstva, ktoré sa dá nájsť práve v tomto meste. Ľudia pociťujú zmeny vo vnímaní farieb aj zvukov, pocit paniky a následne pocit nedostatočnosti či nadradenosti.

Podľa viacerých zdrojov môže tento syndróm viesť až k hospitalizácii. Dobrou správou však je, že je iba krátkodobý a nezanecháva na človeku dlhodobé následky. Stendhalov syndróm sa vyskytuje vo Florencii asi desaťkrát do roka a postihuje najmä veľmi citlivých ľudí a cudzincov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa O Mapa da Viagem • Daniela (@omapadaviagem)

Syndróm cudzieho prízvuku

Predstavte si, že zrazu začnete hovoriť úplne inak. Presne to sa stalo istej Leanne Roweovej, ktorá žila osem rokov s francúzskym prízvukom. Ten nemala od narodenia, ale získala ho po autonehode. Iný prípad je, keď ľudia začnú plynulo rozprávať jazykom, ktorý sa nikdy neučili. Tento jav je známy ako syndróm cudzieho príznaku.

Ide o pomerne zriedkavú poruchu, ktorá vzniká po poškodení mozgu alebo pri silnejšom poranení hlavy. Inými slovami, v mozgu dochádza k porušeniu spojenia zodpovedného za tvorbu reči.

Cotardov syndróm

Jedným z najzvláštnejších, ale zároveň najdesivejších ochorení, je rozhodne Cotardov syndróm. Ľudia, ktorí trpia týmto syndrómom si myslia, že nežijú. Pacienti častokrát nepociťujú niektoré končatiny, chýba im pocit hladu alebo si sami siahnu na život v domnievaní sa, že sú aj tak mŕtvolami.

Ochorenie nesie názov po neurológovi Julesovi Cotardovi. Preukázalo sa, že týmto ochorením môžu trpieť skôr starší pacienti alebo tí, ktorí majú depresiu, schizofréniu ale aj migrény či poranenie mozgu. Nemusíte sa však báť. Tento syndróm je mimoriadne vzácny a trpí ním približne do 0,5 % populácie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Teen Speak ❤ (@teen.speak)

Syndróm cudzej ruky

Syndrómom cudzej ruky sa zaoberala aj klinická psychológia. Ako je známe, náš mozog sa skladá z dvoch hemisfér, ktoré sú spojené zväzkom nervových vlákien. Ak však dôjde k narušeniu jednej hemisféry, môže sa u jedinca vyskytnúť syndróm cudzej ruky. Znamená to, že pacient nie je schopný ovládať svoju vlastnú končatinu, pripadá mu cudzia a dokonca si môže myslieť, že mu bola dodatočne prišitá k telu.

Prvýkrát bol tento syndróm popisovaný ešte v roku 1908 nemeckým lekárom Kurtom Goldsteinom. Ani v súčasnosti však zrejme neexistuje dostatočne účinná liečba na toto ochorenie.



Zdroj: plnielanu.sk, emergency-live.com, slo.line-magazine.com, yestherapyhelps.com
Odporúčame