Zmena na letný čas: Aké sú vedľajšie zdravotné účinky posúvania ručičiek na hodinách?

klasický budík a zmena na letný čas

Zmena času je pre organizmus záťažou (Zdroj: Freepik/pvproductions)

Ako každý rok, už tento víkend nastane zmena na letný čas. Tento posun času funguje na Slovensku, respektíve v bývalom Československu, už od roku 1979 v súčasnej podobe. V mnohých európskych krajinách bol zavedený o desiatky rokov skôr, ale nie všade si získal priaznivcov, a tak si ho krajiny prispôsobovali. Napriek snahe o jeho zrušenie, striedanie zimného a letného času v EÚ pretrváva a bude tomu tak minimálne do roku 2027.

Zmena na letný čas môže narušiť naše telesné hodiny

Od letného času očakávame, že využijeme viac denného svetla. To síce môže znieť ako pozitívna zmena s účelom ušetriť energiu, ale zároveň je to záťaž pre ľudský organizmus. Získavame hodinu denného svetla naviac, ale táto zmena môže zároveň spôsobiť narušenie našich telesných hodín, ktoré sa nazývajú aj cirkadiánny rytmus.

Z viacerých prieskumov vyplýva, že strata jednej hodiny spánku pri zmene času spôsobuje výraznú únavu. A to je len jeden z vedľajších účinkov, ktorým trpí asi väčšina dospelej populácie. Niekoľko rôznych štúdií sa zameriavalo na vplyv zmeny času na zdravie a ich výsledky nie sú práve priaznivé.

Švédska štúdia zistila, že pri prechode na letný čas sa v prvých troch pracovných dňoch zvyšuje riziko infarktu. Únava spôsobená zmenou času sa tiež považuje za hlavnú príčinu nárastu dopravných nehôd v pondelok po víkendovej zmene. V tento deň tiež dochádza k viacerým pracovným úrazom a tie boli závažnejšie v porovnaní s inými pondelkami. Dokonca, začiatok letného času bol spojený aj s vyššou mierou potratov u pacientiek oplodnených metódou in vitro.


Ako vnímate zmenu zo zimného/letného času? Ovplyvňuje vás?

Zásah do duševnej pohody

Strata jednej hodiny môže vplývať aj na duševnú pohodu. Môže byť jednou z príčin, ktoré spúšťajú duševné poruchy, vrátane bipolárnej poruchy a sezónnej afektívnej poruchy známej ako zimná depresia. Na jar je oveľa menej bežná, ale zmena času a zmena ročného obdobia môžu byť spúšťačom. Dostaviť sa môže krátkodobá úzkosť alebo rozrušenie, pozorovaný bol 11 % nárast prípadov depresie, ktoré sa však do 10 týždňov postupne rozplynuli.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Pociťujete počas dňa nedostatok energie? Vďaka týmto radám si ju jednoducho doplníte

Telo potrebuje čas, aby si zvyklo na nový režim, aby stabilizovalo rytmus spánku. Austrálska štúdia zistila zvýšenie počtu samovrážd u mužov, niekoľko dní pri zmene času. Negatívne účinky zmeny času možno pozorovať u viacerých ľudí a na viacerých zdravotných komplikáciách. Dobrou správou je fakt, že väčšina z nich je len dočasná a po fáze stabilizácie sa telo aj duša dostanú do normálneho, predchádzajúceho stavu.

Tipy na uľahčenie zmeny času

Únava znižuje koncentráciu, celkovú pohodu, ale aj produktivitu. Existuje niekoľko spôsobov, vďaka ktorým možno zmierniť následky zmeny času.

  1. V týždni pred zmenou času môžete vyskúšať vstávať o niečo skôr, ako zvyčajne. To uľahčí vstávanie v pondelok ráno. Deťom môžete pomôcť tak, že ich budete večer ukladať spať o niečo skôr.
  2. Ráno začnite zdravými raňajkami, ktoré vám dodajú energiu na celé dopoludnie. Raňajky sú dôležité, pretože telu hovoria aj to, že už je začiatok dňa a má naštartovať všetky potrebné procesy.
  3. Počas svetla – denných hodín choďte na prechádzku alebo absolvujte fyzickú aktivitu. To zasa pomôže upraviť telesné hodiny a tiež prospeje duševnej pohode.

Tak ako mnohí ľudia hovoria po zmene času o únave, nájdu sa aj takí, ktorí sú doslova nadšení a cítia sa šťastní, pretože večer môžu byť dlhšie aktívni. Takže všetko je o nastavení mysle, pamätajte na to.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Timeanddate.com
Odporúčame