Milujete huby, no nechce sa vám chodiť do lesa? Takto si ich rýchlo a jednoducho vypestujete doma!

K dopestovaniu vám netreba dokonca ani záhradku (Zdroj: Freepik/freepik)

Ak ste milovníkom húb, určite s obľubou siahate najmä po šampiňónoch. Sú pomerne najdostupnejším druhom v prípade, že vám došli zásoby alebo nemáte cestu do lesa. Dajú sa kúpiť vo všetkých potravinových reťazcoch a sú základom mnohých obľúbených jedál. Vedeli ste však o tom, že si ich môžete vypestovať doma a to nielen v záhradke?

Obľúbené huby

Ste typ, ktorý si rád dopraje lokálne alebo vlastnoručne vypestované potraviny? V tom prípade máme pre vás tip, ktorá potravina môže byť ďalšou v poradí. K jej dopestovaniu vám netreba dokonca ani záhradku.

Reč je o obľúbených hubách, konkrétne šampiňónoch. Spôsob, ktorým sa to dá ľahko dosiahnuť, vás zaručene prekvapí. Plody vašej práce vás potešia už po pár dňoch a efekt je neopísateľný. Nie je to nič zložité, dokonca k tomu nepotrebujete ani špeciálne vybavenie a zvládnete to v byte či pivničke.

Výsadbový polotovar

Ak ste sa rozhodli pre tento krok, zájdite do záhradkárstva a zakúpte si špeciálu kocku zeminy, ktorá obsahuje podhubie obľúbenej huby. Všetko, čo musíte urobiť, je udržať optimálnu vlhkosť a teplotu tohto „polotovaru“. Pri správnom postupe sa po približne 10 až 14 dňoch sa môžete tešiť na svoju prvú úrodu!

Ako na to?

Priniesli ste si domov túto vychytávku a uvažujete, čo ďalej? Odbaľte všetky časti ochrannej fólie a umiestnite ju do prostredia, kde je stále teplota okolo 20 stupňov Celzia. Po krátkom čase uvidíte na substráte zmeny v podobe hubovej arómy a belavého podhubia.

Vtedy je ten pravý moment na to, aby ste zárodkom dopriali vrstvu krycej zeminy, avšak treba dbať na to, aby bolo neustále vlhká. Pozor si dajte na prelievanie, dbajte na to, aby voda nepresiakla k samotnému substrátu. Ideálnou voľbou je ľahké a časté kropenie, vlhké a teplé prostredie je totiž kľúčovou „ingredienciou“ úspechu.

Ide sa na huby!

V bode, kedy uvidíte, že vrchnú vrstvu opäť prerastá podhubie, zľahka ju prehrabte. Vtedy je dobré premiestniť kocku na miesto s o čosi nižšou teplotou (ideálne okolo 14 až 18 stupňov). Potom už odporúčame prestať aj so zalievaním – do doby, kým neuvidíte hlavičky húb, čo môže trvať cca týždeň.

Tie je zase potrebné zalievať, keď majú veľkosť dva centimetre. Šampiňóny pri zbere vykrúcajte, aby v zemine nezostávali zvyšky nožičiek, takto môžete v niekoľkodňových intervaloch žať šampiňóny až dva mesiace. 

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame