Po sladkých vianočných dobrotách prichádza na rad slané pečenie na Silvestrovskú oslavu. Niečo malé dobré na zahryznutie príde vhod či už trávite posledný deň v roku doma pri telke alebo v spoločnosti priateľov.
Maslové banketové rožky
Chutné malé pečivo, ktoré podávame k rôznym šalátom alebo studeným obloženým misám.
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 balenie čerstvého droždia (42g)
- 6,5 dl mlieka
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- 130 g rozpusteného masla
- 1 vajíčko na pomastenie
Postup: Z deci vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Do múky pridáme kvások, soľ, maslo a zamiesime cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste 20 minút. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme do malých bochníkov. Každý bochník vyvaľkáme na kruh a rozrežeme na 8 častí podobne ako pizzu. Jednotlivé trojuholníky stáčame na rožky z vonkajšej časti kruhu smerom dostredu k cípu a konce rožkov jemne ohneme do tvaru oblúčika. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať makom, sezamom, rascou a pečieme do zlatista vo vyhriatej rúre na vymastenom plechu alebo papieri na pečenie pri teplote 170ºC.
Mohlo by vás zaujímať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Syrové slimáčiky
Chrumkavé krekry k vínu a pivu.
Potrebujeme:
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g stuženého tuku
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 dl mlieka
Plnka:
- 250 g masla
- 300 g nastrúhaného syra
- trošku mletej papriky
Postup: Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 6 častí a vyvaľkáme. Každú časť potrieme syrovou plnkou, pevne zvinieme ako roládu a odložíme na 6 hodín do chladu zabalené do fólie. Potom krájame z rolády rezy hrubé asi 3-5mm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nadol, posypeme zvechu vegetou a pečieme do zlatista 20-25 minút pri teplote 200ºC.
Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov
Bryndzové pagáčiky
Výhodou týchto pagáčikov je, že zostanú niekoľko dní mäkké, takže sa dajú pripraviť aj vopred.
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 250 g bryndze
- 2 žĺtky
- 2 dl kyslej smotany
- 1 lyžička soli
- 30 g droždia
- 1 dl vlažného mlieka
- trošku cukru
Postup: Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Necháme vykysnúť a spolu s ostatnými surovinami vymiesime hladké cesto. Na teplom mieste necháme kysnúť hodinu. Vyvaľkáme na hrúbku 2cm a vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech, potierame rozšľahaným posoleným vajíčkom. Necháme na plechu kysnúť ešte ďalších 15 minút a pečieme 10-15 minút pri teplote 170-180ºC.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia
Jogurtové tyčinky so sezamom
Potrebujeme:
- 200 g polohrubej múky
- 100 g zmäknutého masla
- 150 ml hustého bieleho jogurtu
- soľ podľa chuti
- vajíčko na potretie
- sezam
Postup: Z prísad rukami dôkladne spracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-4mm, potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a dobre posypeme sezamom. Ostrým nožom krájame na dlhé tenké tyčinky, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút pri teplote 200ºC.
Mohlo by vás zaujímať: Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia
Slané keksy s pivom
- 1 kg hladkej múky
- 1/2l piva
- 7,5 dl oleja (olivový, slnečnicový)
- 1 prášok do pečiva
- trošku soli
- sezam
Postup: Z múky, piva, oleja, prášku do pečiva a soli vypracujeme cesto, nemá byť príliš mäkké, podľa druhu oleja prípadne dosypeme múku. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, posypeme sezamom a nakrájame na hrubšie krátke tyčinky – štangle. Ukladáme na plech, keďže cesto je dosť mastné, nie je treba ho mastiť. Pečieme 20 minút pri teplote 200-220ºC.
Aké chutné pohostenie si na Silvestra zvyknete pripravovať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na