Spln cítime aj pri zaspávaní v miestnosti bez okien: Ako je to možné?

Mladá žena

thinkstockphotos.com

Niektorí ľudia sú na fázy Mesiaca či zmeny počasia citlivejší ako iní. Spln však zaregistrujú často aj tí, ktorí nepatria medzi senzibilov. Vedci pritom zistili, ze nejde len o mesačné svetlo, ktoré nás ovplyvňuje. Účastníci vyskúmov totiž spln cítili aj v miestnosti bez okien – spalo sa im podstatne horšie ako v iných dňoch.

Spíme kratšie a horšie

Podľa legiend sa za nocí, keď je Mesiac v splne, objavujú upíri a vlkolaci. Nielen oni, ale aj my sme podľa posledných výskumov ovplyvnení splnom a máme sklon spať menej a horšie, keď je Mesiac najväčší. Michael Smith zo švédskej göteborgskej univerzity vo svojom výskume sledoval spánok a mozgovú aktivitu 47 dospelých osôb. Výsledky ukázali, že spln skracuje dobu spánku asi o 20 minút a tiež sťažuje zaspávanie.

Klesá hladina melatonínu

Získané údaje sa zhodujú s výsledkami švajčiarskej štúdie, podľa ktorej za splnu potrebujeme obvykle najmenej o päť minút viac na zaspávanie a predovšetkým sa nám skracuje o 30 percent fáza hlbokého spánku. Za splnu sa znižuje úroveň hormónu melatonínu, ktorý hrá kľúčovú úlohu v riadení rytmu spánku a bdenia. Dobrovoľníci, ktorí sa na štúdii podieľali, konštatovali, že spali zle.


 Mohlo by vás zaujať: Spln mesiaca sa opäť blíži: Do života vám zasahuje možno viac, ako by ste mysleli


Cítime ho aj bez okna

Pri oboch výskumoch boli sledované osoby umiestnené v izbách bez okien, aby tak účinok splnu nemohol byť pripočítaný väčšiemu svetlu prenikajúcemu zvonku a narušujúcemu spánok. ,,V čase splnu sa zdá byť mozgová kôra citlivejšia. Účinok je viditeľný u oboch pohlaví, ale predovšetkým muži majú problémy so zaspávaním a dĺžka spánku je u nich kratšia. Získané údaje naznačujú, že tu sú zrejme akési biologické hodiny usmerňované mesačnými fázami, ale ich mechanizmy zatiaľ nie sú preskúmané,hovorí Michael Smith.

Dôvody sú nejasné

,,Doteraz nikto nedokázal vysvetliť vplyv splnu na spánok,uvádza Lino Nobili z Centra pre diagnostiku a liečbu porúch spánku pri milánskej klinike Niguarda. ,,Ak to nedokážeme vysvetliť, ešte to neznamená, že tento jav neexistuje. Máme štúdie, ktoré o tom dobre svedčia,dodáva.


 Mohlo by vás zaujať: Tajomná sila mesiaca: Poradí, kedy držať diétu či ísť na operáciu


Dedičstvo po našich predkoch?

Mesačné fázy majú vplyv na naše životy, stačí uviesť ako príklad ženský menštruačný cyklus. Ale z akého dôvodu máme akési mesačné biologické hodiny aj pre rytmus spánku a bdenia? Podľa Christiana Cajochena z univerzity v Bazileji, autora prvej štúdie, ktorá naznačila vzťah medzi splnom a spánkom, je rytmus zodpovedajúci mesačným fázam zrejme dedičstvom z dávnych čias.

,,Prví ľudia možno mali ľahší spánok za splnu, lebo za jeho svetla boli viac ohrození divokými zvieratami. Pôvod tohto javu je možno ešte oveľa starší, z šera minulosti, kedy boli pánmi Zeme dinosaury a začali sa vyvíjať prvé cicavce. Títo naši dávni predkovia boli nútení žiť hlavne v noci a boli najaktívnejší v čase, keď Mesiac svietil najviac, pretože vo dne sa museli skrývať pred veľkými plazmi. Niektoré zvieratá majú doteraz rytmus reprodukcie ovládaný Mesiacom: je možné, že ľahká redukcia ľudského spánku je dedičstvom z dávnych čias, kedy sme sa aj my museli množiť za splnu,uviedol Christian Cajochen.


Máte pocit, že spln ovplyvňuje kvalitu vášho spánku? Napíšte ostatným čitateľom svoje postrehy a skúsenosti v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, Corriere della Sera
Odporúčame