Mak – čierna dobrota, ktorá sa spája s jedlami a zákuskami najmä v chladnom období. Vynikajúco sa hodí aj do tohto pôstneho času, pretože obsahuje dosť bielkovín a dokáže skvelo zasýtiť. Okrem toho je jedným z najhodnotnejších zdrojov vápnika, pretože ho obsahuje až 12-krát viac, ako napríklad kravské mlieko. Tak čo, ktorý z týchto chutných makových koláčov si pripravíte vy?
Rýchly makový koláč
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček maku (nepomletého)
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 dcl oleja
- 1 prášok do pečiva
Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mlieko, olej, mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov vymiešame sneh a pridáme ho ku cestu. Cesto poriadne premiešame a vylejeme na maslom vymastený plech na pečenie. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút. Po upečení môžeme vrch koláča pocukrovať, poliať citrónovou polevou, alebo natrieť lekvárom a poliať čokoládovou polevou.
Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!
Makový mrežovník
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 150 g cukru
- 1 vajce
- ½ prášku do pečiva
Náplň:
- 400 g lekváru
- 100 g mletého maku
- 1 vanilkový cukor
Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme maslo, vajce, cukor a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu v chlade odležať. V miske zmiešame lekvár s makom a vanilkovým cukrom. Po hodine si cesto rozdelíme a tretinu jeho objemu si odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme a dáme na plech vymastený maslom. Na cesto rozotrieme náplň a odloženú tretinu cesta rozvaľkáme a vykrojíme z nej pásiky. Tie naukladáme vo forme mriežky na koláč a dáme ho piecť do rúry. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 – 40 minút, resp. kým nie je cesto hotové, pretože každá rúra pečie trochu inak. Po upečení ho môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce
Makové keksy
Potrebujeme:
- 200 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 70 g nemletého maku
- 1 vanilkový cukor
Postup: V múke rozmiešame prášok do pečiva, pridáme cukor, vajce, mak a maslo. Dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť v chladničke. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska. Uložíme na plech vymastený maslom, alebo vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 190°C asi na 10 minút. Ešte teplé obalíme po upečení vo vanilkovom cukre.
Poznáte nejaké ďalšie chutné zákusky z maku? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na