Bryndzové halušky na sedem spôsobov: Vyskúšajte slovenskú klasiku trochu inak

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Bryndzové halušky sú tradičnou slovenskou klasikou

Na bryndzové halušky má snáď každá gazdinka vlastný recept. V každej domácnosti sa robia trošičku inak, aj keď základ je takmer vždy taký istý. Aj tradičné slovenské jedlo vás tak môže prekvapiť novou chuťou. Stačí zmeniť jednu alebo dve ingrediencie či postup prípravy.


Hoci by človek mohol očakávať, že pri experimentoch bryndzu v haluškách nahradíme niečim iným, napríklad kyslou kapustou, tieto recepty sa práve držia bryndze a dodávajú inšpiráciu, ak máte chuť slovenskú klasiku vyskúšať trochu inak. Tak dobrú chuť!

Mrkvové halušky s bryndzou

Potrebujeme:

  • 700 g zemiakov
  • 400 g mrkvy
  • 1 vajce
  • 200 g polohrubej múky
  • 250 g bryndze
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 cibuľu
  • 200 g oravskej slaniny
  • soľ

Postup: Zemiaky a mrkvu nastrúhame najemno a v mise ich zmiešame s celým vajcom, múkou a soľou. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, z ktorého hádžeme halušky do osolenej vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na hladinu, scedíme ich a premiešame s bryndzou a smotanou. Na panvici opražíme slaninu a cibuľu, ktorými ozdobíme a ochutíme hotové halušky.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Slovenská klasika nad zlato: Dožičte si pravé bryndzové halušky


Cuketové bryndzové halušky

Potrebujeme:

  • 1 mladú cuketu
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bazalku
  • hladkú múku
  • 200 g bryndze
  • kyslú smotanu
  • oravskú slaninu

Postup: Cuketu zbavíme šupky a najemno nastrúhame na strúhadle. Pridáme k nej vajce, soľ, korenie, pretlačený cesnak, nasekanú bazalku a toľko múky, aby sme vytvorili primerane husté cesto. Do osolenej vriacej vody hádžeme halušky, keď vyplávajú, scedíme ich a premiešame s bryndzou. Osolíme podľa chuti. Hotové halušky podávame poliate kyslou smotanou a opraženou slaninou.


Mohlo by vás zaujať: Bryndza nepatrí len k haluškám: Skúste bryndzové kolieska, polievku či "šmirkas"


Špenátové halušky s bryndzou

Potrebujeme:

  • 250 g špenátových listov
  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g syra Lučina
  • 1 vajce
  • 300 g bryndze
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 dcl mlieka
  • 1 dcl olivového oleja
  • vodu
  • soľ

Postup: Špenátové listy umyjeme čistou vodou a rozmixujeme na čo najmenšie kúsky. Pridáme k nim syr, vajce, pretlačený cesnak a múku, aby vznikla hustá hmota na cesto. Podľa chuti dosolíme. Ak je to potrebné, príliš hustú hmotu rozriedime vodou. Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, scedíme ich alebo postupne vyberáme z hrnca sitkom. Vložíme ich do nádoby, zalejeme olivovým olejom a zmiešame. Bryndzu rozriedime mliekom a nalejeme ju na halušky.


Mohlo by vás zaujať: Kuchyňa starých mám v Honte, Podpoľaní a Novohrade: Inšpirujte sa ich receptami


Krupicové halušky s bryndzou

Potrebujeme:

  • 15 lyžíc krupice
  • 15 lyžíc polohrubej múky
  • 1 vajce
  • vodu podľa potreby
  • soľ
  • slaninu
  • 125 g bryndze

Postup: Krupicu a múku zmiešame v pomere 1:1, pridáme vajíčko, osolíme a prilievame vodu, kým nevznikne primerane husté cesto. Do osolenej vriacej vody hádžeme halušky, keď vyplávajú na hladinu, scedíme ich a dáme do misky. Premiešame ich s bryndzou a na vrch dáme na kocky opečenú slaninku.


Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Špaldovo-orechové halušky s bryndzou

Potrebujeme:

  • 200 g špaldovej krupice
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 1 dcl vody
  • 1 vajce
  • soľ
  • olivový olej
  • 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu
  • 125 g bryndze
  • mleté čierne korenie
  • nasekanú petržlenovú vňať

Postup: Zo špaldovej krupice, orechov, vajca, oleja a soli pripravíme cesto. Pomaly do neho prilievame vodu, aby cesto získalo primeranú hustotu. Do vriacej osolenej vody hádžeme halušky, keď vyplávajú na povrch, scedíme ich a dáme do misky. Bryndzu zmiešame s bielym jogurtom, podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Valašské halušky

Potrebujeme:

  • 1 kg múky
  • 1,5 kg zemiakov
  • 200 g bravčovej masti
  • 800 g bryndze
  • soľ
  • 150 g slaniny

Postup:Z múky, vody a soli pripravíme tvrdšie cesto. Vyvaľkáme ho a pokrájame na halušky, ktoré uvaríme v osolenej vode.  V šupke uvarené zemiaky pokrájame na kolieska a zamiešame s uvarenými haluškami. Prelejeme ich roztopenou masťou, pridáme bryndzu a dobre premiešame. Posypeme opraženou slaninkou a podávame.

Z uvedeného množstva surovín dostanete 10 porcií, takže nakŕmite celú rodinu.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Ukrajinské halušky

Potrebujeme:

  • 800 g múky
  • 4 vajcia
  • 200 g masla
  • soľ
  • 150 g údenej slaniny
  • 250 ml kyslej smotany
  • pohár vody

Postup: Múku preosejeme do nádoby, do stredu urobíme jamku, do ktorej vlejeme pohár vody, roztopenú polovicu masla a vajíčka ušľahané so soľou. Všetko s múkou dôkladne premiešame a vytvoríme stredne husté cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na malé obdĺžniky. Kúsky cesta púšťame do osolenej vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na hladinu. Potom ich vyberieme sitkom alebo scedíme. Odkvapkané halušky dáme do hrnca k druhej polovici rozpusteného masla, zľahka ich opražíme a podávame so smotanou a opraženou slaninkou.

Tip na záver: Opečenú slaninku môžeme na haluškách nahradiť Tofu syrom (údeným alebo lahôdkovým) nakrájaným na kocky a opraženým na troške oleja. Kocky opražené z každej strany zhnednú a budú na nerozoznanie od slaninky. Rovnako môžeme akékoľvek halušky ozdobiť a zároveň dochutiť nakrájanou pažítkou.


Na aké spôsoby si obľúbené bryndzové halušky doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • Máho Jakotyč 27.03.2019, 18:58

    Tretí diel Kamsutry - 99 spôsobov, ako milovať Sovietský Zväz !

  • fero 27.03.2019, 08:01

    Takže už nestačí recept ,, tri krát inak" ale na ,,sedem spôsobov". Potom ale je názov článku zavádzajúci. To že nejaké halušky pomiešate s bryndzou ešte neznamená, že sa jedná o ,,bryndzové halušky" ( a všetci vieme čo sú bryndzové halušky ). Názov článku mal byť ,, Halušky s bryndzou na sedem spôsobov" inak povedané gebuzina s bryndzou bárs aj na sto spôsobov. Uvedomujete si, že to čítajú aj neskúsené gazdinky, ktoré do vydaja hľadeli len do mobilu a esemeskovali s kamoškami ?

  • marta 29.08.2015, 13:44

    dochutené kôprom sú fantastické

  • tonyloco 29.08.2015, 11:09

    Každý má ten svoj "najlepší" recept a ostatné výmysly sú pre neho neprijateľné. Uvedené (mrkvové, špenátové, a ďalšie) už nie sú slovenské bryndzové halušky.

  • Jozef 26.08.2015, 19:39

    Nie každé ale každému chutia. Naposledy som si kúpil bryndzové halušky ako polotovar včera v Kauflande. Už nikdy viac! Aj z týchto receptov je pre mňa "jedlý" tak jeden.

1

Pridať komentár