Leto bez melónov je ako zima bez snehu. Žiadna zmrzlina ani limonáda neutíši počas horúčav smäd tak, ako šťavnatá melónová dužina. Hoci ich neraz považujeme za ovocie, z botanického hľadiska sa rátajú k zelenine. Existuje viacero druhov melónov, ale všetky majú skoro rovnaké vlastnosti: hydratačné, remineralizačné, zásadité, močopudné a laxatívne. Ich konzumáciou tak konáme v prospech nášho zdravia.
Veľa druhov bobúľ
Melóny hasia ľuďom smäd už po tisícročia. Jedávali ich aj Izraeliti počas putovania púšťou. U nás sa tieto rastliny z čeľade tekvicovitých udomácnili najmä na juhu. Rozšírené sú však v celom Stredomorí, odkiaľ sa široko-ďaleko vyvážajú. Poznáme dve hlavné skupiny: vodné a cukrové melóny. Vodné melóny – dyne červené – sú obľúbenejšie. Guľaté plody môžu vážiť až 20 kilogramov.
Cukrové melóny sú menšie a majú guľaté či valcovité, veľmi šťavnaté bobule. Priemerná váha je okolo jedného kilogramu. Najchutnejšie z nich sú kantalupy s pruhovaným, bradavičnatým povrchom. Ich dužina je zelená, žltá či červenkastá. Sieťkované melóny spoznáte podľa svetložltej až zelenej sieťkovanej kôry, dužina je marhuľovej farby. Poslednú skupinu tvoria žlté melóny s hladkou, zväčša žltou šupkou a rôzne sfarbenou dužinou.
Živá voda
Melón tvorí prevažne voda a jej obsah sa pohybuje podľa typu od 90 do 95 percent. Nie je však zhodná s tou z kohútika. Ide o živú biologickú vodu, ktorá bola v priamom kontakte s hmotou rastlinných buniek a zapojila sa do množstva chemických reakcií. Práve vďaka tomu toto „rastlinné sérum“ prospieva obličkám i „lenivým“ črevám.
Mohlo by vás zaujímať: Osvieženie v podobe melóna: Dodá vám energiu a povzbudí vaše telo!
Ktoré sú zdravšie?
Hoci červené melóny chutia sladko, obsahujú menej cukru ako žlté, ďalej trochu bielkovín a skoro žiaden tuk. Majú podobné zloženie ako ostatné druhy. Poskytujú vyváženú dávku vitamínov a minerálov: najmä vitamín C, vitamíny B, betakarotén, železo, horčík a draslík. Majú tiež nízku výživovú hodnotu, len okolo 30 kilokalórií na 100 gramov dužiny.
Rôzne druhy cukrových melónov majú viac cukru, teda aj viac energie, no biologicky sú hodnotnejšie a zdravšie. Napríklad žltý obsahuje oveľa viac draslíka a vitamínu C. Hojnosť karotenoidov vidno na sfarbení dužiny. O čo sladší a oranžovejší je melón, o to viac betakaroténu obsahuje, a preto je o to zdravší.
Dar pre obličky a krv
Aj vodné melóny majú svoje plusy. Vďaka priaznivému pomeru sodíka a draslíka pôsobia odvodňujúco. Majú silnejšie diuretické účinky ako ostatné druhy. Obohacujú krv minerálnymi soľami a vitamínmi a pomáhajú obličkám efektívnejšie odstraňovať odpadové látky a toxíny. Odporúčajú sa pri ťažkostiach s obličkami a močovými cestami, vysokom krvnom tlaku a dne. Pri liečbe sa môže striedať čerstvá dužina so šťavou, ktorú žalúdok ľahšie prijíma. Diabetici ho tiež dobre znášajú kvôli nízkemu obsahu cukru.
Okrem toho vysoký podiel vody a málo kalórií z nich robí diétne, letné jedlo. Poslúžia pri znižovaní nadváhy, rýchlo zasýtia a zaženú smäd.
Mohlo by vás zaujímať: Prekvapivé účinky obľúbenej letnej pochúťky: Zvýšená chuť na sex, požierač tukov!
Ochrana pred voľnými radikálmi
Cukrové melóny sa oplatí jesť najmä pre množstvo karotenoidov. Pokožku chránia pred škodlivými účinkami UV žiarenia a zároveň prispievajú k tomu, aby všetky bunky tela včas vylúčili škodlivé agresívne látky, vrátane voľných radikálov. V červenom melóne zase nájdeme viac lykopénu ako v paradajkách. Tento silný antioxidant slúži ako prevencia rakoviny prostaty.
Maximum pre zdravie
Najlepšia a najzdravšia je čerstvá podoba. Kupujte vždy celé plody! Riziko, že sa do rozrezaných kusov dostanú nevítané baktérie vyvolávajúce hnačky, je priveľké. Sladká vodnatá dužina je pre ne ideálnou živnou pôdou a teplo len podporuje ich množenie.
Melón jedzte radšej pred jedlom. Ako dezert riedi žalúdočné šťavy, zaplavuje žalúdok a narušuje trávenie. Často si ho doprajeme studený, lebo spočiatku pôsobí ochladzujúco. Organizmus však dodatočne produkuje teplo, aby studený pokrm v žalúdku získal telesnú teplotu.
Ani semená nemusíte starostlivo odstraňovať. Spolu s dužinou zvyšujú denný prísun vlákniny, ktorý býva často aj tak nízky. Zo semien cukrových melónov, podobne ako z tekvíc, sa získava stolový olej.
Mohlo by vás zaujímať: Vynovte svoj jedálniček: Skúste recepty z osviežujúceho melóna
Melónovo-cuketový šalát
Potrebujeme (2 porcie):
- 60 g mozzarelly
- ½ cukety
- ½ žltého melóna
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL medu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- ½ ČL zeleného korenia
- ½ červenej čakanky
Postup: Mozzarellu pokrájame na kocky. Cuketu umyjeme, očistíme a pokrájame na plátky. Melón ošúpeme, zbavíme semien a dužinu pokrájame na kocky. Citrónovú šťavu vymiešame s medom, soľou, olejom, čiernym a zeleným korením. Mozzarellu, cuketu a melón zmiešame s dresingom a necháme hodinu odpočívať. Čakanku umyjeme, očistíme, potrháme na kúsky a vmiešame do pripraveného šalátu.
Ktoré druhy melónov máte najradšej vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na