Chutné recepty s mletým mäsom: Vyskúšajte pečené fašírky aj ostré mäsové guľky

Mäsové guľky

gettyimages

Mleté mäso je v kuchyni mimoriadne obľúbené. Ľahko sa s ním pracuje, ešte ľahšie sa ochucuje a je súčasťou mimoriadne populárnych jedál. My sme vybrali dnes tri z nich, no skúsili sme ich pripraviť nie úplne tradične. Napríklad klasické fašírky miesto smaženia môžete upiecť, mäsové guľky zase pripraviť pekne na ostro a pri obľúbencoch z mletého mäsa nesmieme zabudnúť na bolonské ragú na špagetách.

Pečené fašírky

Potrebujeme:

  • 600 g mletého mäsa
  • 50 g slaniny
  • 2 žemle
  • mlieko
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie
  • mletú papriku
  • majorán
  • 1 PL hladkej múky

Postup: Žemle nakrájame na malé kocky a namočíme v mlieku. Cibuľku pokrájame na malé kocky a opražíme ju na panvici spolu s kúskami slaniny. Odložíme a necháme minútku odstáť, medzičasom si do mixu bravčového a hovädzieho mletého mäsa pridáme soľ, čierne korenie a prúžky cesnaku. Cibuľu so slaninou dodáme tiež, dohodíme mliekom napité žemle, dve vajcia, mletú sladkú papriku, majorán a trochu múky, aby bola hmota hustejšia. Ak je príliš riedka, zahustíme ju trochou strújanky. Z hmoty tvarujeme fašírky, ktoré pečieme v rúre na vymastenom plechu približne 30 minút pri teplote 200 stupňov. Na začiatku na plech prilejeme aj trochu vody. Podávame so zemiakovou kašou.


Mohlo by vás zaujímať: Recepty z mletého mäsa sú chutné a rýchle: Vyskúšate ich aj vy?


Ragú po bolonsky

Potrebujeme:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 mrkvu
  • petržlenovú vňať
  • 2 konzervy lúpaných paradajok
  • olivový olej
  • 1 dl červeného vína
  • soľ a čierne korenie
  • parmezán

Postup: Zeleninu nakrájame na drobné kocky a opražíme na oleji. Následne pridáme mleté mäso, ktoré posolíme a okoreníme. Dusíme pod pokrievkou a po niekoľkých minútach dodáme deci červeného vína. Pokračujeme bez pokrievky, nech sa odparí alkohol. Po chvíli pridáme paradajky z konzervy a zmiernime plameň. Takto omáčku varíme trpezlivo, ideálne dve až tri hodiny. Ragú podávame na špagetách a posypané nastrúhaným parmezánom.


Mohlo by vás zaujímať: Extáza pre chuťové bunky: Rýchly recept na domáci burger a americký hotdog


Mäsové guľky na ostro

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g paradajkového pyré
  • hrsť ovsených vločiek
  • petržlenovú vňať
  • sušené čili
  • mletú červenú papriku
  • olivový olej
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ a čierne korenie

Postup: Cibuľu posekáme najemno, pridáme k nej 2 pretlačené strúčiky cesnaku a ovsené vločky. Pridáme mleté mäso, ktoré ochutíme soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou a štipkou sušeného čili. Vytvarujeme guľky, ktoré opražíme sprudka na panvici zo všetkých strán. Guľky uložíme na vymastený plech a zalejeme paradajkovým pyré, ktoré sme predtým ochutili mletou paprikou, troškou čili, pretlačeným cesnakom, čiernym korením a soľou. Ak je pyré príliš husté, môžeme ho rozriediť troškou vody alebo vína. Pečieme asi 40 minút na 180 stupňov, sem-tam môžeme guľky otočiť. Podávame s čerstvým pečivom alebo zemiakovou kašou.


Aké chutné jedlá si z mletého mäsa pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close