Mleté mäso je v kuchyni mimoriadne obľúbené. Ľahko sa s ním pracuje, ešte ľahšie sa ochucuje a je súčasťou mimoriadne populárnych jedál. My sme vybrali dnes tri z nich, no skúsili sme ich pripraviť nie úplne tradične. Napríklad klasické fašírky miesto smaženia môžete upiecť, mäsové guľky zase pripraviť pekne na ostro a pri obľúbencoch z mletého mäsa nesmieme zabudnúť na bolonské ragú na špagetách.
Pečené fašírky
Potrebujeme:
- 600 g mletého mäsa
- 50 g slaniny
- 2 žemle
- mlieko
- 2 vajcia
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
- mletú papriku
- majorán
- 1 PL hladkej múky
Postup: Žemle nakrájame na malé kocky a namočíme v mlieku. Cibuľku pokrájame na malé kocky a opražíme ju na panvici spolu s kúskami slaniny. Odložíme a necháme minútku odstáť, medzičasom si do mixu bravčového a hovädzieho mletého mäsa pridáme soľ, čierne korenie a prúžky cesnaku. Cibuľu so slaninou dodáme tiež, dohodíme mliekom napité žemle, dve vajcia, mletú sladkú papriku, majorán a trochu múky, aby bola hmota hustejšia. Ak je príliš riedka, zahustíme ju trochou strújanky. Z hmoty tvarujeme fašírky, ktoré pečieme v rúre na vymastenom plechu približne 30 minút pri teplote 200 stupňov. Na začiatku na plech prilejeme aj trochu vody. Podávame so zemiakovou kašou.
Mohlo by vás zaujímať: Recepty z mletého mäsa sú chutné a rýchle: Vyskúšate ich aj vy?
Ragú po bolonsky
Potrebujeme:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 mrkvu
- petržlenovú vňať
- 2 konzervy lúpaných paradajok
- olivový olej
- 1 dl červeného vína
- soľ a čierne korenie
- parmezán
Postup: Zeleninu nakrájame na drobné kocky a opražíme na oleji. Následne pridáme mleté mäso, ktoré posolíme a okoreníme. Dusíme pod pokrievkou a po niekoľkých minútach dodáme deci červeného vína. Pokračujeme bez pokrievky, nech sa odparí alkohol. Po chvíli pridáme paradajky z konzervy a zmiernime plameň. Takto omáčku varíme trpezlivo, ideálne dve až tri hodiny. Ragú podávame na špagetách a posypané nastrúhaným parmezánom.
Mohlo by vás zaujímať: Extáza pre chuťové bunky: Rýchly recept na domáci burger a americký hotdog
Mäsové guľky na ostro
Potrebujeme:
- 500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
- 3 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 g paradajkového pyré
- hrsť ovsených vločiek
- petržlenovú vňať
- sušené čili
- mletú červenú papriku
- olivový olej
- 2 PL hladkej múky
- soľ a čierne korenie
Postup: Cibuľu posekáme najemno, pridáme k nej 2 pretlačené strúčiky cesnaku a ovsené vločky. Pridáme mleté mäso, ktoré ochutíme soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou a štipkou sušeného čili. Vytvarujeme guľky, ktoré opražíme sprudka na panvici zo všetkých strán. Guľky uložíme na vymastený plech a zalejeme paradajkovým pyré, ktoré sme predtým ochutili mletou paprikou, troškou čili, pretlačeným cesnakom, čiernym korením a soľou. Ak je pyré príliš husté, môžeme ho rozriediť troškou vody alebo vína. Pečieme asi 40 minút na 180 stupňov, sem-tam môžeme guľky otočiť. Podávame s čerstvým pečivom alebo zemiakovou kašou.
Aké chutné jedlá si z mletého mäsa pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na