FOTORECEPT Rokmi overené domáce tvarohové buchty: Upečte si ich podľa tradičného receptu od babičky

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept

Domáce tvarohové buchty od babičky sú pochúťkou pre malých aj veľkých (Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

Keď ohlásim babke návštevu, zakaždým ma privíta s tanierom voňavých tvarohových buchiet. Veľakrát som si hovorila, že by som sa mala jej pekárskemu umeniu priučiť. Raz sa mi napokon podarilo babku prichytiť pri pečení a odhaliť tak tajomstvo jej výborných buchiet. Špeciálnu prísadu však nečakajte, trik spočíva v oku a skúsených rukách.

Budeme potrebovať:

Cesto:

– 1 kg polohrubej múky
– 100 g cukru
– 0,5 l mlieka
– 1 kocku čerstvých kvasníc
– 100 g masla
– 2 vajcia
– 1 lyžičku soli

Plnka:

– 250 g hrudkovitého tvarohu
– 1 žĺtok
– 1 balíček vanilkového cukru
– 5 lyžíc cukru
– citrónovú kôru


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Pečené buchty ako od babičky si zamiluje snáď každý: Skúste ich tiež!


Postup:

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

1. Preosiatu múku zmiešame s cukrom, v strede spravíme jamku a nalejeme do nej vlažné mlieko. Kvasnice rozdrobíme do mlieka a počkáme na kvások. Babka nerobí kvások zvlášť. Vraj, načo špiniť ďalší hrniec. Buchty tak či onak narastú.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

2. Keď je kvások pripravený, do misy pridáme vajcia, zmäknuté maslo a soľ. Vyhrnieme rukávy a miesime. Babka miesi cesto rukami. Tentokrát nie pre úsporu čistého riadu, ale aby poznala, aká je konzistencia. Cesto musí byť hladké, nelepivé a pružné ako guma. Tu prisypeme múky, tam prilejeme mlieka. Keď je cesto akurát, zakryjeme misu utierkou a dáme na teplé miesto.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

3. V čistej miske zmiešame prísady na plnku. Ak máme poctivý hrudkovitý tvaroh, pridáme k nemu žĺtok aby boli buchty fajnovejšie. Ak je tvaroh jemnejší, žĺtok vynecháme, inak bude plnka utekať. Nezabudneme pristrúhať trochu kôry z citróna.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

4. Asi o hodinu cesto vykúka spod utierky. Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu ležať. Asi toľko, čo zapneme rúru a umyjeme riad.


Mohlo by vás zaujať: Výborné ovocné buchty: Pochúťka pre všetkých milovníkov sladkých jedál


Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

5. Cesto vaľkať netreba, len ho mierne roztlačíme rukami a hrnčekom vykrajujeme. Z každej urobíme placku, dáme lyžicu plnky a spojíme. Babka to robí tak, že chytí konce, preloží do kríža, dobre stačí prstami a pogúľa na doske.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

6. Preložíme ich na maslom vymastený plech jednu vedľa druhej. Ešte potrieme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C. Ako dlho? Podľa babky toľko, čo bude buchtám na pekáči príliš tesno.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

7. Zhruba o 20 minút naozaj skoro vyskakujú z plechu. Na vrchu sú zlaté a voňajú po celej kuchyni. Upečené pofŕkame mliekom, prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť.

Domáce tvarohové buchty, Fotorecept
Domáce tvarohové buchty od babičky sú pochúťkou pre malých aj veľkých (Zdroj: Plnielanu,sk/Veronika)

8. Len čo trochu vychladnú, zasypeme ich práškovým cukrom a naložíme na tanier čo sa zmestí. A ako má babka vo zvyku, môžeme poznamenať, že sa veľmi nevydarili. Ale to len preto, lebo vieme, že sú také vychýrené.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame