FOTORECEPT Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom: Lacný obed pre celú rodinu chutí, aj keď vychladne!

Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom

Plnielanu.sk/Veronika

Po sviatkoch sa zvykne vyprázdniť komora aj peňaženka a nejedna domácnosť uťahuje opasky. Avšak dobrý obed sa dá uvariť aj z mála. Ak vám zostal kúsok údeného syra a otvorená konzerva zeleného hrášku, zapečte ich so zemiakmi. Gratinované zemiaky s jemnou údenou vôňou môžete jesť hoc aj studené.  A ak niečo zvýši, chutiť budú aj na druhý deň.

Budeme potrebovať:

  • 10 zemiakov uvarených v šupke
  • 2 cibule
  • kúsok masla
  • 2 hrste zeleného hrášku
  • rascu
  • čierne mleté korenie
  • 200 g údeného syra
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • petržlenovú vňať

Mohlo by vás zaujať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Postup:

Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na tenké kolieska. Rovnako naložíme s cibuľou.

Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Zapekaciu misu vymažeme maslom a na dno uložíme zemiaky v jednej vrstve. Nasleduje cibuľa a zelený hrášok. Posypeme trochou rasce, okoreníme, zakryjeme nastrúhaným syrom a zemiakmi. Urobíme ešte 2 – 3 takéto vrstvy (záleží na veľkosti plechu). Trocha si ale odložíme.

Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. V miske vymiešame vajíčka so smotanou, štipkou soli a petržlenovou vňaťou.

Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Pripravenou zmesou zalejeme zemiaky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

Gratinované zemiaky s údeným syrom a hráškom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Zhruba po 20 minútach pečenia zemiaky vytiahneme, posypeme zvyšným syrom a necháme ešte na 5 minút zapiecť.

Dobrú chuť!



 

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame