FOTORECEPT Koláč, ktorý sa rozplýva ako obláčik: Radšej ho upečte rovno z dvojitej dávky

Koláč

plnielanu.sk/Lucia

Jeho vzhľad pripomína načechraný oblak. Našťastie, nie búrkový! Lahodný, nadýchaný, sladký, a vďaka tvarohu aj šťavnatý. Taký je nenáročný koláčik, ktorý vám s prípravou aj pečením nezaberie viac ako hodinu. U nás doma vedie najmä medzi deťmi – ponáša sa na kupované cukrovinky, ale takto máte istotu, že je bez zbytočných konzervantov.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 350 g práškového cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 100 ml mlieka
  • 150 ml oleja
  • štipku soli

Na plnku:

  • 2 polievkové lyžice detskej krupice
  • 150 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkového tvarohu (plnotučný)
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukry
  • cukrárske zdobítko

Postup:

Vopred si pripravíme hustú krupicu zo 150 ml mlieka a 2 lyžíc krupice. Necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne


Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mlieko a olej. Miešame mixérom, kým sa neobjavia bublinky.
Pridáme sypké ingrediencie a opäť mixujeme dohladka.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Je jednoduchý a všetci ho zbožňujú: Pripravte si chutný a nadýchaný perník


Plech vystieleme papierom na pečenie, cesto prelejeme a uhladíme.
V miske zvlášť zmiešame vychladnutú hustú krupicu, jemný tvaroh (predávaný vo vaničke), hrudkový tvaroh plnotučný, 2 žĺtky a 2 vanilkové cukry. Stačí dôkladne vymiešať vidličkou. Mixovanie mixérom by tvarohovú plnku rozbilo a zostala by príliš vodnatá. Potom cukrárske zdobítko naplníme tvarohovou plnkou. Špička by mala mať väčší otvor, aby ňou tvaroh ľahko prechádzal.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Lyžicový koláč s ovocím: Blesková dobrota pre celú rodinu


Na rade je zdobenie – najskôr po dĺžke a potom po šírke. Ak vám z plnky zostane, tak aj po okrajoch.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 minút, kým cesto pekne nevystúpi cez tvarohovú mriežku a nevyfarbí sa dozlatista. Posypeme práškovým cukrom a po vychladnutí nakrájame.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vynikajúci bezlepkový mliečny rez: Potešte blízkych sladkou dobrotou


Ten náš vyzeral takto. Výborný je aj vtedy, ak je cesto kakaové. Vtedy použijeme iba 350 g múky a 2 polievkové lyžice kakaa.

Aké zákusky si doma pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.





Zdroj: Lucia, plnielanu.sk/Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close