FOTORECEPT Cvikla, kefír, kôpor: Poľská studená polievka chłodnik je prekvapivo delikátna!

Polievka chłodnik fotorecept

Kyselkavú studenú polievku chłodnik si zamilujete najmä v lete! (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Vďaka jedinečnej kombinácií kyselkavých chutí je chłodnik osobitou súčasťou východoeurópskej kuchyne — a teraz si ho vďaka nášmu overenému receptu môžete doma jednoducho pripraviť aj vy!

Chłodnik, chłodnik litewski či litovský studený boršč: to všetko je názov jednej a tej istej polievky, ktorá pochádza z kuchýň litovských, bieloruských a poľských materí. Ide o osviežujúci a živý pokrm, ktoré Východoeurópania obľubujú hlavne počas sparných letných dní. Pôvod chłodniku možno vystopovať do stredoveku, kedy sa v regióne rozšírila konzumácia kyslomliečnych výrobkov. V tých časoch sa mliečne polievky vyrábali z kefíru, cmaru či fermentovanej srvátky — a na tomto stredovekom odkaze „vyrástla“ aj obľúbená poľská polievka.

Chłodnik sa tradične pripravuje zo strúhanej alebo nadrobno nakrájanej cvikle s kyslou smotanou alebo jogurtom. Typická pre túto dobrotu je aj žiarivá ružová farba. Poliaci recept radi pripravujú aj z uhoriek, jarnej cibulky, kôpru, varených vajíčok, s citrónovou šťavou či jablkovým octom. Chłodnik sa štandardne podáva chladený — ideálna dobrota na horúce letné obedy!

Variácie polievky nájdete v okolí celého Baltského mora a východnej Európy. V Litve pripravujú chłodnik z mladej repy, ktorá má sladšiu a jemnejšiu chuť, v Bielorusku zase používajú ako základ repný fermentovaný kvas. V „rodnom“ Poľsku sa cviklový chłodnik spája predovšetkým s regiónom Podlasie. V inej časti krajiny zase nahrádzajú cviklu špenátom či uhorkou, čoho výsledkom je polievka známa aj ako „zielony chłodnik“. My si pripravíme ten tradičný, cviklový.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Potrebujete (na 4 porcie)

  • 1 (ideálne mladá) cvikla
  • 1 l vývaru
  • 6 reďkoviek
  • 400 ml kyslého mlieka, kefíru alebo cmaru
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 2 PL jablkového octu
  • citrónová šťava
  • čerstvý kôpor
  • soľa a čierne mleté korenie

Postup

Cviklu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky o veľkosti 1 cm (ak máte mladú cviklu, jej listy taktiež nakrájajte). Cviklu (spolu s listami) pridajte do vriaceho vývaru a varte 10 minút na slabom ohni.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Naklíčené zemiaky pozná každý: Uvažujete, či sa ešte dajú jesť? Možno to už teraz nebudete chcieť!
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Hrniec stiahnite z ohňa, pridajte citrónovú šťavu a jablkový ocot. Polievku nechajte úplne vychladnúť.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Následne pridajte kefír či kyslé mlieko, nasekaný čerstvý kôpor a reďkovku. Premiešajte.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Polievku dochuťte soľou a korením a pred podávaním dozdobte vajíčkom. Dobrú chuť!
 Sledujte náš Facebook

Odporúčame