Hubárska sezóna nekončí: Vyskúšajte podpňovky na rôzne spôsoby a neobanujete

podpňovky

thinkstockphotos.com

Aj keď sa za hlavnú sezónu zberu húb a hríbov považujú teplé letné mesiace, s príchodom jesene sa potuliek po lese s košíkom v ruke vzdať nemusíte. Práve koncom septembra totiž nebýva núdza o podpňovky obyčajné, ktoré niektorí hubári zbožňujú, iní nedoceňujú. Zistite, kde sa vyskytujú a ktoré lahodné variácie si z nich dokážete vyčariť na tanieri aj v zaváraninovom pohári.

Škodca v lese, poklad v kuchyni

Aby podpňovka obyčajná mohla vyrásť do plnej krásy, potrebuje k tomu živé alebo mŕtve drevo. Už podľa samotného názvu je zrejmé, že obľubuje najmä pníky listnatých a ihličnatých drevín. Uchytí sa však aj na kmeňoch živých stromov, kde pôsobí ako nebezpečný parazit. Oslabuje koreňové systémy predovšetkým smreku a borovice, čím pripravuje živnú pôdu pre druhotných škodcov. Na tohto záškodníka našich lesov pritom mnohí hubári nedajú dopustiť a nosia si ho domov v plných košíkoch.

Pri zbere nájdete celé rodiny

Obrovskou výhodou podpňoviek je, že nerastú jednotlivo, ale v pomerne bohatých trsoch. Pre zber sú ideálne tie huby, ktoré majú priemer klobúka od 5 do 7 centimetrov. Typické je medovožlté až hrdzavohnedé sfarbenie, ktoré dopĺňajú hnedé až čiernohnedé šupinky. V lesoch sa sezóna podpňoviek začína v závere leta, pričom najväčší rozmach dosahuje od konca septembra do polovice októbra. V našich končinách sa spájajú s dátum v kalendári, v rámci ktorého oslavujú meniny všetci Michalovia. Aj preto si vyslúžili prezývku michalky alebo václavky. Druhé pomenovanie má pôvod v českom názve václavka obecná.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravá jesenná hostina: Vyskúšajte niektoré z našich hubových receptov


Tepelnú úpravu nepodceňujte

Surová podpňovka je pre náš žalúdok naozaj ťažko stráviteľným kúskom potravy a v krajných prípadoch dokonca môže spôsobovať ľahké otravy. Je preto mimoriadne dôležité, aby ste ju pred konzumáciou tepelne upravovali minimálne 20-30 minút. Pri zbere nie je ničím ojedinelým, že michalky sú zamenené s inými druhmi húb. Z nich je najnebezpečnejšia strapcovka zväzkovitá, ktorú však, našťastie, celkom ľahko odlíšite. Táto mierne jedovatá huba totiž zanecháva na jazyku výrazne horkú chuť.

Vyskúšajte raňajkovú klasiku

Hoci miešané vajíčka s hubami nepatria práve k ľahkým a diétnym jedlám, pokiaľ vás čaká fyzicky náročný deň, rozhodne im dajte šancu.

Ingrediencie: vajíčka podľa počtu stravníkov, primerané množstvo michaliek, cibuľa, slanina s dostatočným podielom tuku, štipka soli

Postup: Michalky pozdĺžne nakrájajte na plátky a aspoň pol hodinu povarte vo vode. Na panvici nechajte roztopiť na kocky nakrájanú slaninu, na ktorej následne opražíte nadrobno posekanú cibuľu. Pridajte uvarené michalky a hodnú chvíľu ešte restujte. Následne zamiešajte  vajíčka a mierne osoľte. Keď vám vznikne primeraná konzistencia praženice, môžete servírovať. Dozdobiť môžete čerstvou pažítkou, podávajte s čerstvým pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Jednotka medzi liečivými hubami rastie aj na Slovensku: Viete, ktorá to je?


Držková polievka bez držiek

Ingrediencie: 250g michaliek, cibuľa, 2PL hladkej múky, kocka bujónu (napríklad masox), 2-3 strúčiky cesnaku, koreniny podľa chuti (soľ, mletá sladká paprika, mletá štipľavá paprika, mleté čierne korenie, majoránka, mletá rasca)

Postup: Michalky pokrájame na pásiky, zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Pridáme soľ a rascu, varíme približne pol hodinu. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a vyrobíme zásmažku pridaním hladkej múky aj papriky. Prilejeme približne liter vody, vhodíme kocku bujónu a pridáme mleté čierne korenie. Chvíľu povaríme a následne pridáme michalky aj s vodou, v ktorej sa varili. Dochutíme majoránkou, štipľavou paprikou a pretlačeným cesnakom. Necháme prevrieť, odstavíme a môžeme servírovať. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Budú vám huby v zime chýbať? Vychutnajte si ich nakladané či nasolené


Zásoby na zimu

Ak si chcete dopriať tieto huby aj v chladných zimných mesiacoch, neostáva vám nič iné, ako ich zavariť. Spôsobov takejto úpravy je naozaj veľa a záleží len na vašich chuťových pohárikoch. Na zaváranie sú potrebné iba očistené a prekrojené klobúčiky, ktoré je vhodné vopred obvariť 3 minúty v slanej vode. Blanšírované michalky následne poukladajte do pripravených pohárov a zalejte klasickým sladko-kyslým nálevom. Pridať môžete aj kúsky cibule, guličky nového a čierneho korenia či menší bobkový list. Ak chcete docieliť pikantnejšiu chuť, vyskúšajte feferónku alebo baranie rohy. Pripravené poháre dôkladne uzatvorte a sterilizujte.


Máte skúsenosti s prípravou michaliek? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close