Vonku sa síce už ochladilo, no hubárska sezóna sa ešte neskončila. Slovenskí hubári sú stále usilovní a snažia sa svoje kuchyne i komôrky touto pochúťkou naplniť čo najviac. Ak k nim patríte aj vy, skúste sa inšpirovať týmito chutnými receptami a ulahoďte sebe i vašej domácnosti.
Vonku sa síce už ochladilo, no hubárska sezóna sa ešte neskončila. Slovenskí hubári sú stále usilovní a snažia sa svoje kuchyne i komôrky touto pochúťkou naplniť čo najviac. Ak k nim patríte aj vy, skúste sa inšpirovať týmito chutnými receptami a ulahoďte sebe i vašej domácnosti.
Hubový guláš
Potrebujeme:
- 400 g húb
- 2 cibule
- 2 PL bravčovej masti
- 4 zemiaky
- 50 g údenej slaniny
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- 200 ml sladkej smotany
- mletú červenú papriku
- mleté čierne korenie
- rascu
- petržlenovú vňať
Postup:
Huby očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Medzitým ošúpeme a pokrájame cibuľu. Vo väčšom hrnci rozohrejeme bravčovú masť, na ktorej pokrájanú cibuľku osmažíme. Pridáme huby, prelisovaný cesnak a osolíme i okoreníme. Zmes mierne podlejeme vodou a minimálne desať minút dusíme. Do hrnca taktiež vhodíme ošúpané a na kocky pokrájané zemiaky. Opäť podlejeme vodou a znova podusíme, až kým nebudú zemiaky hotové. Guláš zahustíme zmesou múky a smotany a necháme prevrieť. Dochutíme petržlenovou vňaťou, korením i soľou podľa preferencií a podávame s chlebom.
Plnené bedle
Potrebujeme:
- 6 hlávok bedlí
- 150 g plesňového syra
- 70 g tvrdého syra
- 2 PL kyslej smotany
- 1 vajíčko
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie
- koreniny podľa chuti
Postup:
Hlávky bedlí očistíme a z každého klobúka zrežeme tak, aby sa na plechu nenakláňal. Syry nastrúhame a k nim pridáme vajíčko, smotanu aj cesnak. Soliť nemusíme, lebo plesňový syr je slaný dosť. Všetky ingrediencie premiešame a zmesou naplníme hubové klobúky. Tie poukladáme do zapekacej misky a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov na približne 10 až 15 minút. Riadime sa predovšetkým skúsenosťami s vlastnou rúrou. Podávame so šalátom, či chlebom, alebo zemiakmi.
Hubová fašírka
Potrebujeme:
- 200 g húb
- 500 ml mlieka
- 4 vajíčka
- 4 rožky
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
- koreniny podľa chuti
Postup:
Huby očistíme, nakrájame a necháme dusiť bez tuku. Medzitým rožky namočíme do mlieka. Podusené huby zmiešame s rožkami v mlieku, nadrobno nakrájanou cibuľou, pretlačeným cesnakom a vajíčkami. Celú zmes dochutíme soľou a koreninami. Potom ju vylejeme na dôkladne vymastený plech a upečieme pri 170 stupňoch. Podávame teplé s prílohou podľa chuti.
Polievka z kuriatok
Potrebujeme:
- kuriatka
- zemiaky
- masť
- hladkú múku
- soľ
- mletú červenú papriku
- čierne mleté korenie
- koreniny podľa chuti
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie časti. Dáme ich do väčšieho hrnca a necháme variť. Po chvíli pridáme kuriatka a dochutíme. Keď sú zemiaky i kuriatka hotové, polievku zahustíme zápražkou z masti, múky a červenej papriky. Necháme zovrieť a pridáme posekanú petržlenovú vňať.
Zdieľať na