K mäsu, rybe i syru: Pripravte si chutné čatní, hodí sa ku všetkému!

Čatní

thinkstockphotos.com

Sladké, kyslé, korenisté či pikantné. Čatní môže mať chuť a konzistenciu, akúkoľvek si budete priať. Záleží len na vašej fantázii a chuti. Hodí sa ku všetkým druhom mäsa, pečenej rybe, syrom alebo len tak natreté na hrianku či indický chlieb naan. Tiež sa používa ako dochucovadlo, ako omáčka na namáčanie kúskov potravín, no môže byť aj plnohodnotným jedlom podávaným s ryžou. Takto ho obľubujú predovšetkým vegetariáni. Vyskúšajte niektorý z našich receptov a užite si výnimočnú chuť čatní.

Cibuľové čatní

Potrebujeme:

  • 1 kg červenej cibule
  • 160 g kryštálového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml balzamikového octu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • soľ
  • 1 bobkový list

Postup: Cibuľu ošúpte a pokrájajte na tenké kolieska. Rozohrejte olej a cibuľu na ňom jemne opražte. Neskôr pridajte víno, cukor, ocot a bobkový list. Zmes duste asi 20 minút na strednom plameni. Potom ochuťte soľou a rozdeľte do pohárov. Mali by vám vyjsť približne 4 s objemom 250 ml. Fľaše dôkladne uzavrite.


Mohlo by vás zaujímať: Slivkové hody: Päť receptov, pri ktorých si prídete na svoje aj vy


Slivkovo-jablkové čatní

Potrebujeme:

  • 1 kg sliviek
  • 500 g jabĺk
  • 2 stredné cibule (môže byť aj šalotka)
  • 500 ml jablčného octu
  • 400 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 paličku celej škorice
  • 1 hviezdičku celého badiánu
  • horčicové semienka medzi prsty
  • soľ

Postup: Slivky nakrájajte na štvrtiny, príp. na menšie kúsky. Jablká nakrájajte na drobné kocky. Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nakrájané ovocie vložte do hrnca a pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, cukor, zázvor, škoricu, badián, horčicové semienka a kávovú lyžičku soli. Všetko zalejte jalbčným octom a priveďte k varu. Potom zakryte hrniec pokrievkou a nechajte zmes bublať na miernom ohni 30 minút. Občas premiešajte.

Po polhodine hrniec odkryte a varte 30-45 minút. Zmes sa má zahustiť, no slivky by nemali byť úplne rozvarené. Na záver podľa potreby osoľte a vyberte paličku škorice a badián. Ak máte radi pikantné, pridajte na záver trochu čili.

Čatní môžete servírovať čerstvé alebo horúce nalejte do vysterilizovaných pohárov, obráťte ich na chvíľu hore dnom a v deke nechajte vychladnúť. Skladujte na tmavom a chladnom mieste, po otvorení v chladničke.


Mohlo by vás zaujímať: Voňavá exotika menom mango: Prírodná tabletka plná zdravia


Marhuľovo-paprikové čatní

Potrebujeme:

  • 1 kg marhúľ
  • 200 g červenej cibule
  • 500 g žltej papriky
  • 100 ml octu
  • 2 ks čili papričiek
  • ½ kávovej lyžičky mletého korenia
  • 2,5 káv. lyžičiek soli
  • 2 káv. lyžičky sekaného tymiánu
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 balíček želírovacieho cukru
  • 1 balíček konzervačného prípravku

Postup: Cibuľu a papriku nakrájajte na menšie kúsky a poduste ich na rozpálenom olivovom oleji vo väčšom hrnci. Pridajte marhule nakrájané na malé kúsky, posekané čili papričky, rozdrvený tymián, ocot a dobre premiešajte so želírovacím cukrom. Zmes priveďte k varu a dobre povarte asi 5 minút. Osoľte, okoreňte a primiešajte konzervačný prípravok. Poháre naplňte zmesou až po okraj. Uzatvorte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.


Pripravujete si doma čatní? Ak áno, na aké spôsoby? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame