Stretli ste sa už s termínom microgreens, no neviete, čo si pod ním predstaviť? Ide o populárny trend, ktorý musíte skúsiť aj vy. Predstavuje pestovanie a klíčenie semienok, ktoré je možné robiť celoročne. Nie je k nemu potrebné ani veľké vybavenie a zvládne ho každý, dokonca aj na balkóne!
Super rastlinky
Vďaka trendu môžete konzumovať čerstvú zeleninu a bylinky celoročne. Celý proces trvá len pár dní – spravidla do dvoch týždňov si môžete pochutnávať na plodoch svojho úsilia.
Microgreens spočíva v tom, že rastlina je pripravená na konzumáciu už v čase, kedy jej vykuknú prvé zelené lístky (v prípade strukovín či semienok klíčky). Práve tie sú úžasnou pochutinou a zdrojom vitamínov. Medzi najviac popularizované sa radia najmä bylinky ako žerucha, bazalka, rukola ale v hanbe nezostáva ani napríklad taká pohánka či chia semienka.
Ako na to?
Ak si zvyknete na Veľkú noc nechať naklíčiť jarné osivo, pravdepodobne ste sa s týmto trendom už nevedomky stretli. Proces, ktorý vedie k zdravej mikrozelenine, je viac-menej totožný.
Odporúča sa začať žeruchou – tá je pomerne nenáročná a rýchlo vyrastie. Postačí, ak si semienka tejto skvelej bylinky rovnomerne nasypete na vrstvu vlhkej vaty či gázy. Misku so semienkami umiestnite na vhodné miesto s dostatkom svetla.
Potom je to už jednoduché – mikrozelenina nepotrebuje extra starostlivosť, len je potrebné kontrolovať, či je vata stále dostatočne namočená, semienka začnú veľmi skoro klíčiť a žerucha vyrastie do výšky niekoľkých centimetrov. Zvyčajne sa úrody dočkáte po 7 až 14 dňoch.
Čo pestovať?
Chcete si vybudovať vlastnú mikrozáhradku? Smelo do toho! Siahnite po rôznych druhoch semien a strukovín. Zo zeleniny to môže byť napríklad reďkovka, brokolica, kaleráb, špenát či listová zelenina ako napríklad rukola alebo ľadový šalát. Vhodné sú aj bylinky – mätu, medovku či bazalku oceníte pre ich výraznú chuť a arómu.
Klasikou na klíčenie sú zasa strukoviny ako napríklad cícer, fazuľa či netypické mungo fazuľky, hrášok, šošovica alebo semienka horčice.
Zdieľať na