Môže fungovať zmrzlina na bolesť hrdla? Alebo je lepšie pripraviť si teplý čaj s medom?

zmrzlina na bolesť hrdla servírovaná v miske

Zmrzlina môže byť celkom efektívnym liekom na bolesť hrdla (Zdroj: Freepik/freepik)

Možno ste už počuli a možno aj vyskúšali metódu, pri ktorej sa konzumuje zmrzlina na bolesť hrdla. Zdá sa vám to zvláštne? Ak vás bolí hrdlo znie to celkom ako logický nápad schladiť ho studenou zmrzlinou. Naozaj funguje tento postup alebo môže situáciu ešte zhoršiť?

Zmrzlina na bolesť hrdla má plusy aj mínusy

Pri jedení zmrzliny sa naozaj môže dostaviť chladný a upokojujúci pocit. Ide v podstate o dočasnú a krátkodobú úľavu, problémom ale je vysoký obsah cukru v tejto chladnej pochúťke. Cukor môže viesť k zhoršeniu zápalového stavu a k zníženiu imunity. Dôsledkom toho môže byť zhoršenie už existujúcej bolesti hrdla.

Pozitívnou správou je fakt, že na trhu existuje niekoľko druhov zmrzliny. Pri správnom výbere, teda so žiadnym alebo s čo najnižším obsahom cukru, sa negatívnym účinkom konzumácie zmrzliny dá vyhnúť. Podľa niekoľkých výskumov nadmerná konzumácia cukru nie je ideálna pre imunitný systém a oslabuje schopnosť organizmu bojovať proti infekciám. Znížená účinnosť bielych krviniek je tiež dôsledkom vysokej konzumácie cukru. Pritom biele krvinky zohrávajú kľúčovú úlohu pri obrane organizmu pred chorobami. A to platí najmä v prípade vírusovej a bakteriálnej infekcie hrdla.

Ak vás zaujíma, či nie je lepšie zvoliť teplý (nie horúci) nápoj pred studenou zmrzlinou, odpoveď je celkom jasná. Ide najmä o preferencie chorého človeka. V konečnom dôsledku, niektorí nájdu pomoc pri boľavom hrdle práve v chladených zmrzlinách, zatiaľ, čo iní skôr v teplej polievke alebo šálke čaju. Tieto preferencie sa líšia od človeka k človeku a oba varianty dokážu poskytnúť pomoc a úľavu.

Vhodné alternatívy zmrzliny pri bolesti hrdla

Ak patríte k ľuďom, ktorí preferujú konzumáciu zmrzliny, aby upokojili bolesť hrdla, tieto možnosti sú lepšou voľbou:

  • Zmrzliny s nízkym obsahom cukru alebo dokonca úplne bez cukru minimalizujú riziko zhoršenie zápalu.
  • Nemliečne zmrzliny vyrobené z rastlinných náhrad mlieka, ktoré sú ideálnou voľbou pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Mlieko môže vytvárať vhodné prostredie pre baktérie.
  • Ovocné sorbety majú vo všeobecnosti nižší obsah tuku a neobsahujú mlieko. Pozor ale na obsah cukru v nich. Ak sú vyrobené zo skutočného ovocia, poskytujú organizmu aj dávku vitamínov a antioxidantov.
  • Zmrzliny s krémovou konzistenciou, ale bez tvrdých a chrumkavých prísad, ktoré by hrdlo podráždili ešte viac.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Porazte kašeľ správnou liečbou: Ktoré lieky by ste nemali navzájom kombinovať a prečo?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Healthline.com
Odporúčame