Naučte sa vyberať a používať avokádo: Skúste masku na tvár či skvelú nátierku

Avokádo

freedigitalphotos.net

Nájdete ho v každom väčšom supermarkete, je vábne, aj zdravé. Ale ako ho doma využiť? Ak si aj vy kladiete podobnú otázku, ohľadom avokáda, už sa ďalej nemusíte trápiť. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete pri akých problémoch je avokádo vhodné a ako ho využiť v kuchyni, či na kozmetické účely.

Aztécky poklad

Avokádo je exotickým plodom vždyzeleného stromu hruškovca amerického (Perseaamerican) a jeho názov pochádza z aztéckeho slova „ahuacatl“. Avokádo pochádza zo Strednej Ameriky a podľa starých Aztékov bol dokonca ovocím plodnosti. Jeho pestovanie sa postupne rozšírilo aj do teplých oblastí Európy, napr. do Španielska, či napríklad slnečného Grécka.

Vhodné pre vegetariánov aj športovcov

Avokádo je veľmi cenným plodom, pretože obsahuje nadpriemerne veľa výživných látok. V jedálničku by ho mali mať pevne ukotvený najmä aktívni športovci, vegetariáni či vyznávači zdravého životného štýlu. Odporúčané je tiež ľuďom trpiacim zvýšenou únavou, tehotným a dojčiacim ženám, ako aj na celkovú rekonvalescenciu a posilnenie organizmu.


Mohlo by vás zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


Avokádo je zdrojom týchto látok:

  • nenasýtených mastných kyselín,
  • bielkovín,
  • antioxidantov,
  • karoténov,
  • vitamínov: B6, B1, C, E,
  • minerálov: draslík (znižuje krvný tlak), meď (zlepšuje metabolizmus cukrov, krvotvorbu).

Je mastné, ale zdravé

Aj keď je avokádo maslovej konzistencie, mnoho ľudí si myslí, že sa jedná o vysokokalorickú bombu, po ktorej sa priberá. Väčšinu jeho tuku však tvoria nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú telom využívané ku ďalším procesom, či syntézam a neukladajú sa tak, ako tuky nasýtené. Avokádo tiež obsahuje látky, ktoré znižujú hladinu  inzulínu v krvi a tak vám pocit nasýtenia pretrvá dlhší čas. Obsahuje aj množstvo monosacharidu Manózy, ktorá je vašim mozgom okamžite využitá ako zdroj energie, vďaka čomu avokádo prispieva aj ku vášmu psychickému zdraviu.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte si citrusové ovocie: Skvele chutí a chráni vás pred rakovinou


Ako vybrať správne avokádo?

Existuje mnoho druhov avokád, rôznej farby od zelenej až po tmavo hnedú. Preto, ak v obchode nájdete tmavé avokádo, nemusí byť hneď nahnité. Pre istotu si ho však treba poriadne poobzerať, nemalo by mať priehlbinky, škvrny či pleseň. Ak chcete avokádo použiť hneď, vyberať by ste mali radšej mäkší plod. Ak však jeho spotreba neponáhľa, radšej kúpte tvrdší plod, ktorý u vás doma postupne dozreje a zmäkne. Zabaľte ho do novín a nechajte pri izbovej teplote dozrieť také 3 – 4 dni. Ak chcete, aby naopak vydržalo dlhšie, vložte ho do chladničky.

Nestratí sa ani pri starostlivosti o zrelú pleť!

Avokádo nepomáha „iba“ zdraviu. Pomáha aj pleti  a to hlavne tej, ktorá už bojuje s vráskami, starnutím, alebo je suchá či citlivá. Avokádo ju krásne zjemní, upokojí a zregeneruje. Maslová konzistencia tohto plodu už sama o sebe predpovedá, že jeho použitie na pleť bude viac ako jednoduché. Avokádo stačí ošúpať, vybrať z neho kôstku a len jednoducho pretlačiť vidličkou. Potom ho už stačí len jednoducho natrieť na tvár a nechať pár minút pôsobiť. Pridať si ku nemu však môžete aj iné suroviny, čím sa efekt znásobí. Avokádo môžete zmiešať napríklad s:

  • medom – vynikajúce na suchú pokožku,
  • jogurtom – vhodné na citlivú pleť,
  • tvarohom – pleti dodáva hydratáciu,
  • banánom – sťahuje póry.

Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte avokádo: Zdravú kalorickú bombu na vašom tanieri


Avokádo na tanieri

Jednoduchá avokádová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 avokádo
  • ½ neúdeného syra tofu
  • soľ

Postup: Avokádo zbavte šupky a kôstky a pretlačte vidličkou. Tofu rozmrvte do avokáda, posoľte a premiešajte. Podávajte inheď s tmavým celozrnným chlebom a zeleninou.


Ako si avokádo pripravujete vy? Máte dobrý recept? Podeľte sa s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close