Nie je nad čerstvú zeleninu z vlastnej záhradky. Ak pomaly uvažujete, čím domácim počas sezóny obohatíte svoje stoly, určite nezabudnite ani na starý dobrý hlávkový šalát, ktorý je nielen skvelým doplnkom chutného obeda, ale aj niečím malým na zahryznutie, ak si strážite líniu.
Zdravá dobrota
Hlávkový šalát je veľmi populárnou listovou zeleninou. Je skvelým zdrojom vitamínov, minerálov či vlákniny a preto by ste mali zvážiť jeho konzumáciu. Prinesie vám len samé benefity, ako napríklad zníženie cholesterolu či prevenciu proti problémom s pamäťou.
Ide sa na to
Ak ste sa rozhodli túto nenáročnú zeleninu pestovať aj tento rok, môžete pomaly začať s prípravou. S výsevom semien sa odporúča začať už 2-3 mesiace vopred. Pokiaľ ste sa nepripravili a chcete vysádzať ihneď, máte dve možnosti – kúpte si hotové priesady alebo nasaďte semienka rovno do záhonu. Marec je na to ideálnym mesiacom… Hlávkový šalát môžete v teplejších oblastiach pestovť už od marca. Opakovaný výsev môžete prevádzať pokojne až do konca septembra.
Pestovanie zo semiačka
Semiačka vkladajte do pripravených riadkov po štipkách, s aspoň 25 – 30 centimetrovým rozostupom. Dôležité je nechať budúcim plodom dostatočný priestor pre možnosť rastu. Počas skorej jari sa odporúča využiť netkanú textíliu, ktorá udržiava optimálnu teplotu, vďaka ktorej môžu rastliny rýchlejšie vzísť a narásť. Našim tipom je, aby ste šalát sadili spolu s kôprom, cibuľou, mrkvou či uhorkami – majú podobný systém pestovania.
Pestovanie z priesad
Pripravené sadenice šalátu môžete vysádzať plytko do záhonu s rozostupmi okolo 20 centimetrov. Základom je nedať priesadu príliš hlboko do zeme. Mohlo by to skomplikovať rast samotnej rastliny. Dôležité je, aby plod rýchlo vzrástol – čím rýchlejšie narastie, tým jemnejší a chutnejší bude.
Podobne ako v prípade sadenia zo semien, aj priesady je dobré chrániť netkanou textíliou. Nielen že ich uchránite pred nepriaznivým počasím a prízemným mrazom, ale tiež im zabezpečíte dostatočnú vlhkosť.
Pozor na škodcov
Ak ste vášnivý záhradkár tak určite viete, že najväčším postrachom hlávkového šalátu sú slimáky. Pripravte sa a nachystajte im „milé pohostenie“. Chutný šalát vám pomôžu uchrániť bežne dostupné suroviny z vašej kuchyne, ako napríklad jedlá sóda, vaječné škrupiny či ocot. Výborným tipom je tiež vysadenie aromatických byliniek (ako napríklad tymiánu či šalvie) do blízkosti šalátu. Slimáky tak budú odradení od lákavej hostiny.
Zdieľať na