Chcete sa páčiť svojmu okoliu a pôsobiť sviežejšie a mladistvejšie? Pridajte si do jedálnička ku ostatnej zelenine, aj na prvý pohľad nenápadný pór. Jeho omladzujúce účinky poznali už viaceré staré národy. V čom tkvie tajomstvo jeho úspechu a prečo je taký obľúbený aj v súčasnosti?
Všetky tieto národy poznali a používali pór ako vychýrenú pochúťku. Neslúžil im však len na jedenie, ale tak isto vedeli aj o jeho priaznivých účinkoch na ľudský organizmus a preto sa stal obľúbenou súčasťou ich jedál. Na viacerých miestach sa o ňom zmieňuje dokonca aj Starý zákon. Na stole rímskych cisárov bol tak isto nesmierne obľúbený. A známy rímsky cisár Nero ho vraj miloval natoľko, že podľa tejto zeleniny dokonca dostal aj prezývku – „pórožrút“.
Pór je bohatý na
- vitamíny, A, B, C, E, K,
- minerály: vápnik, draslík, fosfor, železo, mangán, selén,
- karotény,
- vlákninu,
- alicíny (sírne silice),
- kyselinu listovú.
Mohlo by vás zaujať: Pór milovali už v Antike: Povzbudí mozog a zlepší náladu
Vnútorná omladzovacia kúra
Pór pôsobí v našom vnútri podobne ako omladzovacia kúra. Vďaka obsahu mnohých vitamínov a výživných látok pomáha zlepšovať pleť, vlasy a tiež podporuje vylučovanie prebytočnej vody z organizmu.Vďaka svojmu obsahu tiež podporuje aj prekrvenie organizmu a je prospešný aj pri prevencii a liečbe kŕčových žíl.
Ostatné účinky póru na zdravie:
- povzbudzuje chuť k jedlu,
- podporuje trávenie,
- napomáha činnosti obličiek,
- znižuje hladinu cukru v krvi,
- pôsobí antibakteriálne,
- je prevenciou trombózy,
- posilňuje imunitu a chráni pred infekciami,
- zlepšuje činnosť obličiek,
- vhodný pri reumatizme a dne,
- pomáha pri zápche,
- chráni pred aterosklerózou a vysokým krvným tlakom.
Mohlo by vás zaujať: Rebarbora je opäť v kurze: Spoznajte jej čaro a ochutnajte rebarborový koláč
Použitie je široké
Najvhodnejšie je pór použiť surový, aby sa v ňom uchovali všetky cenné látky. Stačí si ho úplne jednoducho nakrájať na chlieb, namiesto cibule, alebo ho použiť ako prísadu do zeleninového šalátu. V niektorých štátoch Európy sa používa aj ako korenina, najmä v Francúzsku. Obľube sa však teší aj v polievkach, rôznych omáčkach, prílohách, vynikajúco chutí najmä v dusených a zapekaných jedlách.
Vhodný aj pri diéte
Pór je tvorený zelenou a bielou časťou. V zelenej časti sa pritom nachádza viac vitamínov, ako v bielej. Aj keď je pór príbuzný cesnaku a cibuli, chuťovo je omnoho jemnejší. Ostrosť však závisí od druhu. Pred použitím ho očistite a dobre opláchnite vo vode. Nakoľko pór je nízkokalorický, je vhodný aj pri diéte, či už redukčnej, alebo zdravotnej.
Ako často si doprajete pór? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.
Zdieľať na