Recept na dnes: Pstruh s rozmarínom a citrónom, skvelý na gril aj do rúry

dva pstruhy na plechu s citrónom a rozmarínom

Rozmarín, cesnak a citrón - to je skvelá kombinácia! (Zdroj: GettyImages)

Najčastejšie končí na grile bravčové či kuracie mäso, slanina alebo klobása. Pridajte k nim aj nejakú rybu a vaši blízky sa určite potešia. Práve pstruh je na grilovanie ako stvorený. Chrumkavá koža a lahodné mäso s chuťou po bylinkách a osviežujúcom citróne. Najlepšie chutí s grilovanými zemiakmi alebo zeleninou a chrenovým dresingom.

Budete potrebovať:

  • 2 očistené pstruhy
  • hlavičku cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • olivový olej
  • 2 citróny
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 1 PL chrenu
  • 1 ČL medu

Inšpirujte sa receptami českej kuchárskej legendy Zdeňka Polreicha: Jeho knihu nájdete na Martinus.sk


Postup:

Pstruhy grilujte vcelku. Dôkladne ich umyte a osušte. Očistite hlavičku cesnaku, strúčiky roztlačte, zmiešajte s olivovým olejom a nasekaným rozmarínom. Pridajte trochou soli a čierneho korenia. Marinádou poriadne potrite vnútro rýb a zvyšok rozotrite po koži. Na záver ozdobte pstruhy tenkými kolieskami citróna. Šťavu z polovice ale odložte bokom. Ryby môžete pripraviť aj deň vopred, čím dostanú ešte výraznejšiu chuť.

Či už grilujete na drevenom uhlí, plyne alebo elektrine, gril musí byť poriadne rozohriaty. Nikam sa neponáhľajte a ryby hoďte na skutočne rozpálený rošt tak, aby bol citrón navrchu. Pstruha grilujeme zhruba 7 až 8 minút z každej strany. Zatiaľ si pripravíme dresing.


Vychutnajte si najlepšie ľudové hity v podaní Kandráčovcov, už 19. júla: Lístky na koncert kúpite na Predpredaj.sk


V miske zmiešajte jogurt, chren, med a šťavu z polovice citróna. Keď sú ryby hotové, preložte ich na veľký tanier alebo drevenú dosku, ozdobte vetvičkou rozmarínu a prelejte dresingom. Už iba pohár dobré vychladeného bieleho vína a hostina sa môže začať!

Tip gazdinej: Ak nemáte gril, nezúfajte. Pstruh skvele chutí aj v rúre zabalený v papieri na pečenie. Ten zaručí, že skvelá aróma zostane v rybke.


Chcete čítať viac takýchto receptov? Sledujte nás aj na Facebooku!





Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close