Pripravte si pravú nadýchanú karlovarskú knedľu: Takejto prílohe neodoláte

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o náročný recept, zvládnu ho pripraviť aj tí menej zdatní kuchári (Zdroj: Instagram/pepanemrava)

Karlovarská knedľa (alebo aj „karlovarský knedlík“) je výnimočná svojou špecifickou vôňou a chuťou. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o náročný recept, zvládnu ho pripraviť aj tí menej zdatní kuchári. Najlepšie na tom je, že vám stačí iba pár bežných ingrediencií.

Ak si netrúfate na balenie vrecúšok, pokojne knedľu uvarte v hrnčekoch. Za ani nie pol hodinku máte na stole tradičnú českú prílohu k akémukoľvek omáčkovému jedlu či českej klasike, „knedlo-vepřo-zelo“.

Potrebujete

  • 7 starších rožkov/žemlí,
  • 2 vajcia veľkosti M,
  • 200 ml plnotučného vlažného mlieka,
  • 100 g hrubej múky,
  • 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
  • 2 štipky muškátového orieška,
  • soľ.

Postup

  1. Deň vopred si pokrájajte pečivo na malé kocky a nechajte ich voľne obschnúť na vzduchu. Ak na tento krok nemáte čas, môžete pečivo „dosušiť“ v mierne vyhriatej rúre približne za 10 minút.
  2. Medzitým si pripravte do väčšej misy vlažné mlieko so žĺtkami a rozšľahajte ich.
  3. Do zmesi prisypte múku, vňať, muškátový oriešok a soľ. Hmotu dôkladne premiešajte.
  4. Na záver pridajte usušené kúsky pečiva a vyšľahaný sneh z bielkov, ktorý iba zľahka vmiešajte.
  5. Zmes natlačte do vrecúška na tlačenku a oba konca poriadne zviažte. Vrecko vložte do vriacej vody a nechajte približne 20 minút variť.
  6. Počas varenia knedľa naberie na objeme, ale to je úplne bežné. Po vybratí z kúpeľa vrecúško prepichnite vidličkou a knedľu nechajte odpočinúť.
  7. Po miernom vychladnutí odstráňte vrecúško a knedľu pokrájajte.

Tip

Alternatívou prípravy je možnosť varenia v hrnčeku. Líši sa len v tom, že pripravené cesto naložíte do hrnčekov, ktoré ste si vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Odporúčame hrnčeky plniť iba do dvoch tretín, kvôli zvýšeniu objemu cesta pri varení.

Hrnčeky uložte do hrnca s vriacou vodou, ktorá by nemala siahať vyššie ako do dvoch tretín. Varte prikryté na miernom plameni približne 20 až 25 minút. Po vychladnutí prejdite jemne nožom okraje a oddeľte knedľu od hrnčeka.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Pripravte si obľúbenú americkú pochúťku doma, je to naozaj jednoduché!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame