Karlovarská knedľa (alebo aj „karlovarský knedlík“) je výnimočná svojou špecifickou vôňou a chuťou. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o náročný recept, zvládnu ho pripraviť aj tí menej zdatní kuchári. Najlepšie na tom je, že vám stačí iba pár bežných ingrediencií.
Ak si netrúfate na balenie vrecúšok, pokojne knedľu uvarte v hrnčekoch. Za ani nie pol hodinku máte na stole tradičnú českú prílohu k akémukoľvek omáčkovému jedlu či českej klasike, „knedlo-vepřo-zelo“.
Potrebujete
- 7 starších rožkov/žemlí,
- 2 vajcia veľkosti M,
- 200 ml plnotučného vlažného mlieka,
- 100 g hrubej múky,
- 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
- 2 štipky muškátového orieška,
- soľ.
Postup
- Deň vopred si pokrájajte pečivo na malé kocky a nechajte ich voľne obschnúť na vzduchu. Ak na tento krok nemáte čas, môžete pečivo „dosušiť“ v mierne vyhriatej rúre približne za 10 minút.
- Medzitým si pripravte do väčšej misy vlažné mlieko so žĺtkami a rozšľahajte ich.
- Do zmesi prisypte múku, vňať, muškátový oriešok a soľ. Hmotu dôkladne premiešajte.
- Na záver pridajte usušené kúsky pečiva a vyšľahaný sneh z bielkov, ktorý iba zľahka vmiešajte.
- Zmes natlačte do vrecúška na tlačenku a oba konca poriadne zviažte. Vrecko vložte do vriacej vody a nechajte približne 20 minút variť.
- Počas varenia knedľa naberie na objeme, ale to je úplne bežné. Po vybratí z kúpeľa vrecúško prepichnite vidličkou a knedľu nechajte odpočinúť.
- Po miernom vychladnutí odstráňte vrecúško a knedľu pokrájajte.
Tip
Alternatívou prípravy je možnosť varenia v hrnčeku. Líši sa len v tom, že pripravené cesto naložíte do hrnčekov, ktoré ste si vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Odporúčame hrnčeky plniť iba do dvoch tretín, kvôli zvýšeniu objemu cesta pri varení.
Hrnčeky uložte do hrnca s vriacou vodou, ktorá by nemala siahať vyššie ako do dvoch tretín. Varte prikryté na miernom plameni približne 20 až 25 minút. Po vychladnutí prejdite jemne nožom okraje a oddeľte knedľu od hrnčeka.
Zdieľať na