Sezóna vrcholí! Toto sú najlepšie recepty na zavárané hríby, tekvicu aj hrušky

Zaváraniny

gettyimages

Vybrali sme pre vás recepty a postupy, ktoré už dlhé roky patria medzi najobľúbenejšie a nesklamú svojou chuťou ani trvácnosťou. Možno aj vy si ich v takomto prevedení pamätáte. Ak nie, určite stoja za vyskúšanie. Ako na to?

Voňavý hruškový kompót ako od babičky

Hruškám sa v našich zemepisných podmienkach zvyčajne darí a na konci leta sa ich konáre stromov prehýbajú pod ťarchou úrody. Majú výraznú aromatickú chuť aj vôňu a bola by škoda nemať pár pohárov do zásoby. Vyberajte také, ktoré nie sú úplne zrelé. Zavárať by sa mali tie s pevnou dužinou, ktorá sa nerozvarí.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Marco Rajt & Band

Potrebujeme:

  • hrušky
  • kyselinu citrónovú
  • citróny
  • klinčeky
  • na nálev: na 1 liter vody 600 g cukru

Postup: Orientačne sa dá rátať s tým, že na 1 pohár s objemom 7 dcl spotrebujeme 500 g hrušiek, 200 ml nálevu, 1 plátok citróna a 3 klinčeky. Na začiatok hrušky očistíme od šúp, nakrájame na polovice alebo štvrte a zbavíme jadrovníkov, stopiek, kalichov a stvrdnutých stredových vlákien. Odkladáme ich do lavóra s vodou, kde na 1 liter vody pridáme 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej (zabráni zhnednutiu). Na dno zaváracieho pohára dáme plátok citróna a postupne ukladáme hrušky. Približne 1-1,5 cm od okraja ponecháme voľné. Zalejeme nálevom a pridáme 3 klinčeky. Sterilizujeme pri teplote 90 °C po dobu 20 minút. Ak boli hrušky tvrdšie, ponecháme o 5 minút dlhšie.

Mohlo by vás zaujímať: Objavte umenie zavárania: 20 tipov, s ktorými sa podarí na jednotku

Zaváraná tekvica na prívarok a polievku

Tekvica je chuťovo neutrálna. Dá sa zavariť na sladko aj na slano a dochutiť rôznymi koreninami. Popri rôznych ananásových experimentoch nikdy nesklame tento recept, vďaka ktorému budete mať chutný tekvicový prívarok alebo polievku aj v januári.

Potrebujeme:

  • 3 kg tekvice
  • pár vetvičiek kôpru
  • na nálev: 1 l vody, 100 ml octu, 1 PL soli (20 g), 1 PL cukru (10-15 g)

Postup: Tekvicu (bielu, maslovú alebo aj hokaido) zbavíme šupky a jadrovníkov. Nastrúhame na hrubšie, podobne ako do prívarku. Všetku nastrúhanú tekvicu zalejeme studenou vodou a necháme od večera do rána odstáť. Nálev zvaríme z uvedených ingrediencií. Na dno každého pohára dáme umytú vetvičku kôpru. Tekvicu vyžmýkame a vrstvíme do pohárov. Pozor, neutláčame rukou! Iba poklepkávaním po pohári mierne hustíme. Približne 3 cm od vrchu prestaneme s plnením. Zalejeme nálevom tak, aby bola všetka tekvica ponorená a dôkladne uzavrieme viečkom. Sterilizujeme pri teplote 80 °C po dobu 30 minút (mladú tekvicu) alebo 40 minút (staršiu tekvicu).

Mohlo by vás zaujímať: Katastrofy, ktoré vás môžu pri zaváraní postihnúť: Ako im predísť?

Výborné zavárané hríby bez lepenia a povlaku

Ak si donesiete domov plné košíky voňavých hríbov, môžete ich okrem sušenia a mrazenia spracovať aj zaváraním do menších pohárov. Výborne sa hodia k mäsu na šťave alebo do cestovinových šalátov. Často sa však v pohári zlepia, natlačia k viečku a chytia nepekný povlak. Vieme, ako tomu predísť!

Potrebujeme:

  • hríby – najlepšie sa hodia suchohríby, rýdziky, kozáky alebo pôvabnice
  • soľ
  • kyselinu citrónovú
  • cibuľu
  • bobkové listy
  • na sladkokyslý nálev: 1 l vody, 300 ml octu, 200 g cukru, 30 g soli, horčičné semienko, čierne korenie celé, nové korenie celé (alebo klasický nálev na uhorky, ako máte radi)

Postup: Vodu v hrnci privedieme do varu, pridáme lyžicu soli a 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Hríby očistíme a vložíme na 5 minút do vriacej vody. Nebojte sa kyslosti. Vďaka nej sa v pohároch nebudú o seba lepiť. Hríby scedíme a prepláchneme studenou vodou. Do pohárov (najlepšie s objemom 250-300 ml) dáme na dno pár koliesok cibule a 1 bobkový list. Predvarené hríby naložíme do pohárov, zalejeme sladkokyslým nálevom a pevne uzatvoríme. Sterilizujeme 15-20 minút pri teplote 90 °C.

Čo si doma zvyknete zavárať vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close