Sladkosti bez cukru: Nájdu si tieto pochúťky miesto aj na vašom stole?

Koláčiky

photl.com

Sladkosti – a bez cukru? Ale áno! Existuje mnoho chutných maškŕt, pri príprave ktorých ho nepotrebujete a vystačíte si s ovocím, džemom či dia cukrom. Recepty na ne možno ešte viac oceníte v období po sviatkoch, keď ručička na váhe nemilosrdne poukazuje na každý vianočný prehrešok. Samozrejme, ide stále o sladkosti, takže ak sa púšťate do prísnej diéty, striedmosť je pri ich konzumácii na mieste.

Banánové ovsené sušienky

Potrebujeme:

  • 1 prezretý banán
  • 70 g jemných ovsených vločiek
  • 2 PL mlieka

Postup: Banán (musí byť ozaj zrelý, aby boli sušienky dostatočne sladké) roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme na kašu a zmiešame s mliekom. Postupne pridávame vločky, kým nevznikne hustá zmes, z ktorej sa dajú tvarovať hrudky (guľôčky) a necháme ju odstáť približne 10 minút. Do cesta môžeme pridať rôzne prísady podľa chuti, napríklad kakao, drobné ovocie, oriešky a podobne. Vytvarujeme malé guľôčky (kôpky) a pečieme asi 20 minút  pri teplote 200°C.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chutné zákusky bez cukru: Pochutia si na nich nielen diabetici


Tvarohové taštičky

Potrebujeme:

  • 150 g polohrubej múky
  • 125 g nízkotučného tvarohu
  • 125 g rastlinného tuku
  • džem

Postup: Múku preosejeme na dosku, do stredu dáme tvaroch, zmäknutý tuk a spracujeme na cesto. Rozvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Do každého dáme kúsok džemu, preložíme a zlepíme. Takto pripravené taštičky preložíme na plech a pečieme ich rúre vyhriatej na 220 stupňov. Keď sú hotové ihneď ich preložíme na podložku (mohli by sa prilepiť). Spotrebujeme najneskôr do troch dní.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Jablkový koláč

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 40 g sladidla na pečenie
  • 50 g rastlinného stuženého tuku
  • 120 g hrubej múky
  • 300 g postrúhaných jabĺk
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 KL škorice
  • 25 g hrozienok
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup: Do väčšej misy dáme nastrúhané jablká, zmiešame ich so škoricou a umytými hrozienkami a necháme odpočívať. Žĺtka vymiešame so sladidlom do peny a postupne pridávame rozpustený, vychladnutý rastlinný stužený tuk. Na jablká vysypeme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, prilejeme žĺtkovú zmes a zamiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme do okrúhlej formy s priemerom 25 centimetrov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!


Bábovka

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 40 g sorbitolu
  • 1 KL kypriaceho prášku
  • 100 g hrozienok
  • 1/2 KL citrónovej kôry
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Postup: Maslo vymiešame so sorbitolom, postupne pridávame mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru. Potom prisypeme preosiatu múku, kypriaci prášok i hrozienka, dôkladne premiešame. Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto. Pečieme približne 30 minút pri teplote 180°C, kým nie je cesto zlatisté.


Tiež by vás mohlo zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Perník

Potrebujeme:

  • 250 g špaldovej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • 60 g diacukru na pečenie
  • 30 g kakaa
  • 250 ml mlieka
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 5 vajec
  • vlašské orechy
  • hrozienka

Postup: V mise zmiešame múky, kakao, prášok do pečiva a sladilo. Pridáme rozšľahané vajíčka, mlieko, olej a dôkladne všetky ingrediencie spojíme. Orechy a hrozienka dáme podľa chuti. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a pečieme pri 200 stupňoch približne 40 minút. Perník môžeme vylepšiť dia citrónovou polevou, posypať kokosom alebo ho rozkrojiť a natrieť dia džemom.


Pripravujete si aj doma nejaké maškrty vhodné pre diabetikov? Ktoré recepty by ste odporučili čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close