Sladkosti – a bez cukru? Ale áno! Existuje mnoho chutných maškŕt, pri príprave ktorých ho nepotrebujete a vystačíte si s ovocím, džemom či dia cukrom. Recepty na ne možno ešte viac oceníte v období po sviatkoch, keď ručička na váhe nemilosrdne poukazuje na každý vianočný prehrešok. Samozrejme, ide stále o sladkosti, takže ak sa púšťate do prísnej diéty, striedmosť je pri ich konzumácii na mieste.
Banánové ovsené sušienky
Potrebujeme:
- 1 prezretý banán
- 70 g jemných ovsených vločiek
- 2 PL mlieka
Postup: Banán (musí byť ozaj zrelý, aby boli sušienky dostatočne sladké) roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme na kašu a zmiešame s mliekom. Postupne pridávame vločky, kým nevznikne hustá zmes, z ktorej sa dajú tvarovať hrudky (guľôčky) a necháme ju odstáť približne 10 minút. Do cesta môžeme pridať rôzne prísady podľa chuti, napríklad kakao, drobné ovocie, oriešky a podobne. Vytvarujeme malé guľôčky (kôpky) a pečieme asi 20 minút pri teplote 200°C.
Tiež by vás mohlo zaujať: Chutné zákusky bez cukru: Pochutia si na nich nielen diabetici
Tvarohové taštičky
Potrebujeme:
- 150 g polohrubej múky
- 125 g nízkotučného tvarohu
- 125 g rastlinného tuku
- džem
Postup: Múku preosejeme na dosku, do stredu dáme tvaroch, zmäknutý tuk a spracujeme na cesto. Rozvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Do každého dáme kúsok džemu, preložíme a zlepíme. Takto pripravené taštičky preložíme na plech a pečieme ich rúre vyhriatej na 220 stupňov. Keď sú hotové ihneď ich preložíme na podložku (mohli by sa prilepiť). Spotrebujeme najneskôr do troch dní.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!
Jablkový koláč
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 40 g sladidla na pečenie
- 50 g rastlinného stuženého tuku
- 120 g hrubej múky
- 300 g postrúhaných jabĺk
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 KL škorice
- 25 g hrozienok
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
Postup: Do väčšej misy dáme nastrúhané jablká, zmiešame ich so škoricou a umytými hrozienkami a necháme odpočívať. Žĺtka vymiešame so sladidlom do peny a postupne pridávame rozpustený, vychladnutý rastlinný stužený tuk. Na jablká vysypeme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, prilejeme žĺtkovú zmes a zamiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto dáme do okrúhlej formy s priemerom 25 centimetrov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25 až 30 minút.
Tiež by vás mohlo zaujať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!
Bábovka
Potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 250 ml mlieka
- 40 g sorbitolu
- 1 KL kypriaceho prášku
- 100 g hrozienok
- 1/2 KL citrónovej kôry
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
Postup: Maslo vymiešame so sorbitolom, postupne pridávame mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru. Potom prisypeme preosiatu múku, kypriaci prášok i hrozienka, dôkladne premiešame. Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a nalejeme do nej cesto. Pečieme približne 30 minút pri teplote 180°C, kým nie je cesto zlatisté.
Tiež by vás mohlo zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?
Perník
Potrebujeme:
- 250 g špaldovej múky
- 50 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do perníka
- 60 g diacukru na pečenie
- 30 g kakaa
- 250 ml mlieka
- 150 ml slnečnicového oleja
- 5 vajec
- vlašské orechy
- hrozienka
Postup: V mise zmiešame múky, kakao, prášok do pečiva a sladilo. Pridáme rozšľahané vajíčka, mlieko, olej a dôkladne všetky ingrediencie spojíme. Orechy a hrozienka dáme podľa chuti. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy a pečieme pri 200 stupňoch približne 40 minút. Perník môžeme vylepšiť dia citrónovou polevou, posypať kokosom alebo ho rozkrojiť a natrieť dia džemom.
Pripravujete si aj doma nejaké maškrty vhodné pre diabetikov? Ktoré recepty by ste odporučili čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na