Nemusíte cestovať, aby ste ochutnali sladké pečivo z iných krajín. Vďaka dostupným surovinám a našim receptom môžete vyskúšať ako chutí svet aj u vás doma. Spestrite si dezertné menu a prekvapte svoju rodinu či priateľov albo kolegov originálnym koláčikom!
Španielsky vanilkový koláč
Potrebujeme:
- 100 g horkej čokolády
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 2 vanilkové struky
- 5 vajec
- štipku soli
- 150 g marcipánovej hmoty
- 150 g masla
- 150 g múky
- 50 g posekaných mandlí
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády na polevu
- 50 g smotany
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžicu medu
Postup: Predhrejeme rúru, vymastíme formu a dáme ju do chladu. Čokoládu nasekáme na malé kúsky, takisto aj kandizovanú citrónovú kôru. Vanilkové struky rozrežeme po dĺžke a vyškrabeme vnútro. Z vaječných bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Marcipánovú hmotu pokrájame na malé kúsky a vymiešame s maslom a cukrom. Pridáme vanilkovú dreň a vaječné žĺtky a všetko vymiešame na hustý krém. Múku s čokoládou, mandľami a kandizovanou kôrou primiešame do krému a nakoniec zľahka vmiešame aj vyšľahaný sneh. Cestom naplníme formu a pečieme asi 45 minút. Na polevu si nahrubo nasekáme čokoládu. Smotanu s 50 ml vody, práškovým cukrom a medom privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme aj čokoládu. Necháme mierne vychladnúť a potrieme ňou koláč. Hotový koláč aj s polevou necháme stuhnúť v chlade.
Mohlo by vás zaujať: Sladkosti bez cukru: Nájdu si tieto pochúťky miesto aj na vašom stole?
Bretónsky jablkový koláč
Potrebujeme:
- 180 g masla
- 4 vajcia
- 180 g cukru
- 2 lyžice calvadosu (alebo jablčného muštu)
- 180 g múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
Na poukladanie a polevu:
- 750 g sladkých jabĺk
- 40 g masla
- 40 g cukru
- 40 g strúhaných mandlí
- 1 vajce
Postup: Rozpustíme maslo. Vajcia, cukor a calvados vymiešame do penistého krému a zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a maslo. Predhrejeme rúru a vymastíme formu. Umyté jablká očistíme a ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Do formy dáme polovicu cesta, potom tretinu jabĺk, zakryjeme druhou polovicou cesta a na povrch poukladáme zvyšné dve tretiny jabĺk. Na polevu rozpustíme maslo, primiešame cukor a dáme trochu vychladnúť. Do polevy pridáme mandle, vajce a rovnomerne ňou potrieme poukladané jablká. Pečieme 45 minút pri 175 °C, po 25 minútach pečenia koláč prikryjeme papierom na pečenie, aby povrch príliš nezhnedol. Upečený koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády
Panettone – talianska bábovka
Potrebujeme:
- 100 g hrozienok
- 40 g nadrobno pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry
- 40 g nadrobno pokrájanej kandizovanej pomarančovej kôry
- 2 lyžice rumu
Na kysnuté cesto:
- ½ kocky droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 500 g múky
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- ¼ lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- 100 g mäkkého masla
- 1 lyžičku postrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžičku postrúhanej citrónovej kôry
- ¼ lyžičky mletého anízu
- 40 g píniových orieškov
- 30 g masla na potretie
Postup: Hrozienka opláchneme a dáme uschnúť na kuchynský papier, potom ich zmiešame s kandizovanou pomarančovou a citrónovou kôrou a rumom, prikryjeme a necháme odstáť. Rozdrobené droždie zamiešame do 100 ml mlieka, pridáme 100 g múky a vypracujeme na hladké cesto. Prikryté ho dáme na teplé miesto na hodinu kysnúť. Cukor, vanilkový cukor a soľ zamiešame do 100 ml mlieka, primiešame 2 žĺtky a 1 celé vajce. Nalejeme do zvyšnej múky, pridáme maslo, postrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, mletý aníz a dobre premiešame. Pridáme do vopred vykysnutého cesta a 5 minút dôkladne vymiesime. Prikryté dáme kysnúť na ďalších 30 minút na teplé miesto. Do vykysnutého cesta primiešame ovocnú zmes namočenú v rume a píniové oriešky. Vymastíme si 2 vysoké okrúhle formy a naplníme ich cestom. Prikryjeme utierkou a dáme ešte na 50 minút kysnúť na dvojnásobný objem. Predhrejeme si rúru a vykysnuté cesto vo formách narežeme do kríža. Pečieme 50 minút pri 175°C v spodnej časti rúry. Po 15 minútach pečenia potrieme povrch cesta rozpusteným maslom.
Aké ďalšie chutné sladké dobroty zo zahraničia poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.