Syry, ktoré stoja za vyskúšanie: Ochutnali ste ich už aj vy?

Chlieb

photl.com

Syr, jedna z najzdravších a pre mnohých aj najobľúbenejších pochúťok. A právom. Je lahodný a neexistuje takmer nikto, komu by aspoň jeden zo všakovakých syrov sveta nechutil. Mäkké, tvrdé, voňavé i zapáchajúce, taký je pestrý svet syra.

Zeleno-modrá pochúťka

Názov a samotná predstava konzumácie plesne síce nie je najlákavejšou predstavou, ide však o jedinečný kulinársky zážitok. Takéto syry sa nemusíte báť konzumovať, pleseň je neškodná a dodáva syru charakteristickú a znamenitú chuť. U nás je najznámejším syrom s modrou plesňou syr Niva. Tento kravský syr je obdobou jedného z najznámejších svetových syrov, Roquefortu. Ten je na rozdiel od Nivy z ovčieho syra. O tradičnej francúzskej lahôdke vraví legenda, že si raz pastier zabudol svoju desiatu v jaskyni. Syr, na ktorom si chcel pochutiť získal po pár dňoch nevábnu farbu, no charakteristickú chuť. A azda najznámejší syr sveta bol na svete.

  • Niva – cca 14,50 eur/kg
  • Roquefort – cca 30,90 eur/kg

Tiež by vás mohlo zaujať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Kozí syr chutí alebo veľmi, alebo vôbec

Kozí syr patrí medzi jeden z najjemnejších a najlahodnejších syrov, nesadne však každému, pretože má v podtóne netradičnú „pachuť“. Vyrába sa z pomerne málo používaného kozieho mlieka. Z troch litrov mlieka sa môžete tešiť na približne 300 gramov tejto pochúťky a vyrobiť sa dá aj doma. Môžete ho údiť, pražiť, nechať v olivovom oleji a dochutiť bylinkami, vždy ide o skutočnú lahôdku.

  • Kozí syr – cca 20 eur/kg

Olomoucké syrečky pre gurmánov

Alebo tvarôžky, už ako chcete. Nie je však asi nikto, kto by o nich nepočul. Alebo ich necítil. Mimoriadne prenikavá aróma nie je práve najvábivejšia, no ak sa cez ňu prenesiete, pochutnáte si na jednom z najlepších mäkkých zrejúcich syrov. Skutočná dobrota.

  • Olomoucké syrečky – cca 12 eur/kg

Gouda – poklad z Holandska

Určite poznáte bláznivú súťaž v Holandsku, kedy ľudia na strmom svahu naháňajú kotúľajúci sa syr. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o goudu, obľúbený holandský syr. Syr je vyrobený z pasterizovaného mlieka a kvôli dlhšej životnosti opatrený špeciálnym náterom z vosku. V ňom môžu byť bylinky, wasabi alebo niečo iné, čo dodá syru ešte jedinečnejšiu chuť.

  • Gouda – cca 10 eur/kg

Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete syry? Urobte si doma svoj vlastný v bio kvalite!


Camembert s lahodnou plesňou

Ide o ďalší zo známych syrov ich domácej krajiny, Francúzska. Francúzsko pozná až viac ako 500 druhov syra a o tomto ste už určite počuli tiež. Je vyrábaný z kravského mlieka a pokrytý jemnou a lahodnou bielou plesňou. Podobne ako Roquefort má aj v našich končinách vzdialenú rodinu, v podobe syra Encián.

  • Encián – 11 eur/kg
  • Camembert – 12 eur/kg

Ementál preslávený chuťou aj dierkami

Ten je typickým predstaviteľom toho, čo si predstavíte, keď sa povie syr. Pôvodne švajčiarsky syr s mnohými dierami sa preslávil po celom svete nielen svojou chuťou, ale hlavne výzorom. Originálny syr sa vyrába zo zmesi mlieka z predchádzajúceho dňa a toho čerstvo nadojeného ráno. Necháva sa zrieť minimálne 4 mesiace. Je vhodný napríklad aj na chlieb.

  • Ementál – 12 eur/kg

Brie s plesňou len na jednej strane

Ide o syr podobný Enciánu a Camembertu. Brie je tiež kravským syrom, pleseň na ňom však nájdete len na jednej strane. Je mäkký, jemný a lahodný.

  • Brie – 8-25 eur/kg

Tiež by vás mohlo zaujať: Lahôdka menom syr: Tieto veci ste o ňom možno netušili


Comté

Niečo pre milovníkov skutočne tvrdého syra. V tomto syre je obrovské množstvo mlieka, na jeden bochník sa ho spotrebuje až 500 litrov. Je hutný, tvrdý a mal by ho skúsiť každý, kto si na syre pochutí.

  • Comté – 25 eur/kk

Hnijúca pochúťka?

Na záver jeden zaujímavý tip pre odvážlivcov. Ide o jeden z najzvláštnejších syrov sveta, ktorý však u nás nikde nezoženiete. Pokiaľ budete na dovolenke na Korzike, popýtajte si syr „casamarzu“. Človek však naň musí mať žalúdok – v preklade totiž casamarzu znamená hnijúci syr. A je to naozaj tak. Do syra sa dávajú larvy syrorodky drobnej. Tieto larvy majú asi 8 mm a doslova syrom preliezajú. Niektorí syr konzumujú aj s nimi. Larvy dokážu skočiť až do výšky 15 cm, preto sa musíte mať na pozore. Syr prináša aj mnoho zdravotných rizík, alergie, infekcie, možnosť, že do syra nakládli larvy aj iné muchy, alebo je syr už tak hnilý, až je toxicky. Ľudské chute sa niekedy vysvetliť nedajú.


Obľubujete syry? Ktoré druhy vám chutia najviac? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, David

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close