Tradičný pokrm našich predkov: Kaša chutí na sladko aj slano, ideálna je ráno

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Počas studených rán mnohí riešime otázku, akým jedlom odštartovať nový deň. Na jogurt z chladničky väčšinou nie je chuť a ani rožok s maslom a šunkou konzumovaný každodenne nie je to pravé orechové. Naši predkovia mali vo veľkej obľube kaše a treba povedať, že naše žalúdky sa im počas chladných mesiacov naozaj potešia. Hlavne ráno, no aj kedykoľvek počas dňa.

Varila ich celá dedina

Veľa ľudí je presvedčených, že tradičná slovenská kuchyňa je nezdravá, ťažká a mastná. Je to však mýtus, ktorý vznikol tým, že si z tradičných jedál vyberáme práve tie, ktoré naši predkovia jedli len výnimočne, počas sviatkov a osláv. V skutočnosti bola v 19. storočí a aj v prvej polovici 20. storočia spotreba mäsa nízka, mäso sa jedlo väčšinou len v nedeľu. V jedálničku našich starých mám a dedov dominovali hlavne polievky, cestoviny, kapusta, placky, posúchy a kaše z obilnín a strukovín. Kaše sa jedli slané, s mliekom alebo kyslým mliekom, vodou, či boli sladené medom. V niektorých lokalitách ich dokonca varila v sobotu celá dedina, a to buď cícerovú, pšenovú, krúpovú, fazuľovú alebo kašu zo zemiakov.

Trávenie sa poďakuje

Povedzme si to na rovinu: Nášmu zdraviu veľmi neprospieva, že mäsové výrobky tvoria často viac než polovicu jedálnička. Práve ovsené a iné obilné kaše podľa vedcov z Harvardskej univerzity majú schopnosť predĺžiť náš život. Ako? Pomáhajú redukovať vysoký krvný tlak, znižujú cholesterol, nehovoriac už o obsahu vitamínov (najmä A, B a E) a minerálnych látok (predovšetkým železo, zinok a kalcium). Okrem toho dokážu uvoľňovať energiu postupne a zasýtia na dlhšiu dobu. Tento typ potravy priaznivo ovplyvňuje náš tráviaci systém, ktorý je základom pre celkové vitálne fungovanie nášho organizmu.


Mohlo by vás zaujať: Zabudnuté jačmenné krúpy: Lacné i chutné, dajte šancu potravine našich predkov


Najlepšie sú čerstvé

V obchodoch dnes dostať množstvo rôznych instantných kaší, ochutených škoricou, kakaom, medom či hrozienkami. Niektoré sú dokonca bez pridaného cukru, čo je veľmi dôležité. V skutočnosti ale nie je nič lepšie, než si pripravovať kaše doma. A nie je to ani také náročné, ako sa na pohľad zdá. Veľmi dobre sa k nim hodia oriešky a semienka, napríklad ľan, sezam, mak, chia semienka a orechy. Z olejov je to napríklad kokosový, sezamový či konopný. Hotovú kašu možno dosladiť medom, výborné sú však aj domáce džemy a sirupy, napríklad datľový, slivkový, agávový či javorový. Ponúkame vám pár receptov na slané aj sladké kaše, ktoré vám nielen krásne zahrejú zimné rána, ale určite vám aj zachutia.

Pšenovo-jablková kaša

Pšeno umyjeme vo vlažnej vode a uvaríme v dvojnásobnom množstve vody s trochou soli a pár kvapkami oleja. Ráno dolejeme kokosovým mliekom, pridáme nastrúhané alebo nadrobno pokrájané jablko a osladíme podľa chuti medom, trstinovým cukrom, melasou, prípadne agávovým sirupom. Obilnina veľmi dobre ladí aj s hruškami, vlašskými orechmi a lesným ovocím.


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Chuť detstva nielen pre deti: Ako pripraviť ideálnu krupicovú kašu?


Pohánková vločková kaša s mandľovým mliekom a čučoriedkami

Dve lyžice pohánkových vločiek nasypeme do misky a zalejeme cca 150 ml mandľového mlieka, tak, aby vločky boli ponorené. Môžeme dať na dve minúty do mikrovlnnej rúry alebozohriať na sporáku. Na panvici si na sucho opražíme 1 lyžicu pohánkových vločiek a 1 lyžicu mandľových lupienkov. Kašu dobre zamiešame, posypeme opraženými vločkami s mandľami, posypeme čučoriedkami a polejeme medom.

Náš tip: Mandle môžete vymeniť za akékoľvek orechy: vlašské, lieskové aj kešu

Zimná ovsená kaša na slano

Jednu malú cibuľu nasekáme najemno a orestujeme do zlatista. Pridáme pohár ovsených vločiek (môžeme zmiešať s pohánkovými v pomere 2:1) a zľahka opražíme, zalejeme vodou a dusíme na miernej teplote, kým nevsiaknu všetku tekutiny a nezmäknú. Cieľom je dosiahnuť kašovitú konzistenciu, ale tak, aby sa nám všetky vločky nerozvarili. Výborne chutí s pečenými paradajkami, vajíčkom na mäkko a opraženými tekvicovými semienkami.


Aké kaše si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close