Urobte každý deň niečo pre svoje srdce: Začať môžete napríklad takto!

Muž

thinkstockphotos.com

Riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb rastie s pribúdajúcim vekom, pretože srdce sa postupne opotrebúva. Samozrejme, rizikových faktorov je viac, ako napríklad fajčenie, cukrovka, obezita, stres, nesprávne stravovacie návyky či absencia pohybu.

Mnohí sa snažia srdcovým chorobám predchádzať zmenou životného štýlu, avšak nie vždy je ľahké opustiť staré zvyky. Preto sa nových cieľov v tejto oblasti rýchlo vzdajú a spoliehajú sa na to, že sa nič nestane, alebo všetko stavia na medikamentóznu liečbu, čo nestačí. V niektorých prípadoch je teda lepšie začať s malými zmenami a do života ich zavádzať postupne. Je to menej stresujúce a aj šance na úspech sú väčšie. Čím začať?

Venujte 30 minút denne chôdzi

Polhodinu chôdze denne odporúčajú ako prevenciu srdcových chorôb odborníci z American Heart Association, podľa ktorých si túto dobu môžete rozdeliť do menších blokov. Tvrdíte, že nemáte čas?  Prestaňte sa vyhovárať, veď stačí nechať auto doma a ísť do práce či na nákup po vlastných, vziať psa na prechádzku, namiesto výťahu používať schody a podobne. Kto chce, spôsob si nájde a stačí naozaj málo. Podľa štúdie vedcov z Lawrence Berkeley National Laboratory, Life Science Division v Berkley v Kalifornii chôdza alebo aktivity v miernej intenzite znižujú riziko vysokého krvného tlaku, cholesterolu, cukrovky a koronárnych srdcových ochorení podobne ako beh, ktorý je však oveľa náročnejší.


Mohlo by vás zaujímať: Chcete mať zdravé srdce? Tieto jedlá mu predĺžia životnosť!


Dajte si na desiatu aspoň dva kúsky ovocia

Podľa odporúčaní by sme mali denne skonzumovať 500 – 600 g zeleniny a ovocia. Stále nie je veľa tých, ktorí tak robia. Ak patríte do tejto skupiny, začnite pomaly a postupne, napríklad dvomi kúskami ovocia na desiatu. Čím pestrejšiu škálu ovocia budete voliť, tým lepšie, pretože telo zásobíte množstvom prospešných látok. Pre zdravie srdca sú vynikajúce napríklad bobuľové plody – obsahujú antokyány, flavonoidy, vitamíny i vlákninu, ktoré znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Práve preto ich odporúčajú konzumovať aj vedci z Oklahoma State University, ktorí okrem iného radia preferovať konzumáciu čerstvých a mrazených bobúľ pred džúsmi a výťažkami kvôli rozdielnym výživovým profilom.

Zamilujte si ovsené vločky

Ovsené vločky sú právom zaraďované medzi superpotraviny. Avšak ich výhodou je aj to, že sa dajú pripraviť na stovky rozličných spôsobov, čiže skutočne každý má šancu nájsť variant úpravy, ktorý mu bude vyhovovať. Čo sa týka nutričného zastúpenia, zdraviu srdca prospieva najmä vláknina (10 g/100 g) v podobe beta-glukánu. Vedci z University of Manitoba vo Winnipegu urobili analýzu, podľa ktorej príjem ovseného beta-glukánu v dennej dávke aspoň 3 g môže znížiť hladinu cholesterolu o 5 – 10 %.


Mohlo by vás zaujímať: Zázračné omega-3 mastné kyseliny: Proti Alzheimerovi, depresii a pre zdravé srdce


Doprajte si za hrsť rozličných orechov

Orechy sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky a priaznivo vplývajú aj na kardiovaskulárny systém. Voľte však tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo omega-3 tukov, nielen omega-6 tuky, nakoľko tie sú v našej strave zastúpené až príliš (nepomer medzi príjmom týchto nenasýtených mastných kyselín vedie k zdravotným ťažkostiam). Jednoznačne naj sú vlašské orechy, pretože obsahujú síce veľa omega-6 tukov, ale aj 9079 mg omega-3 tukov/100 g, zatiaľ čo napríklad mandle iba 6 mg omega-3 tukov/100 g.

Pri nákupe potravín sledujte obsah soli na etiketách

Dospelý človek by mal denne prijať maximálne 5 až 6 g soli. Problém je v tom, že soľ je zastúpená takmer vo všetkých produktoch, ktoré kupujeme. To je nebezpečné, pretože nadmerný príjem soli, resp. sodíka vedie k vysokému krvnému tlaku a srdcovým chorobám. Skúste teda pri nákupe sledovať zastúpenie soli a sodíka v potravinách, ktoré dávate  do košíka. Vyhnite sa tým, ktoré obsahujú viac ako 1,5 g soli/100 g (alebo 0,6 g sodíka/100 g).


Ako sa o svoje srdce snažíte starať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close