Rakovina prsníka je najčastejšou príčinou úmrtí žien vo veku 40-55 rokov a na Slovensku je diagnostikovaných viac ako 2000 nových prípadov ročne. Hoci potravina, ktorá by rakovinu porazila definitívne, neexistuje, ponúkame vám zoznam top jedál, ktoré sú dobrou prevenciou v boji s touto zhubnou chorobou.
Hovorí sa, že sme to, čo jeme a aj stravovanie sa dokáže odzrkadliť na našom zdraví. Podľa prieskumov je v Japonsku a Číne trojnásobne nižší výskyt žien s rakovinou prsníka ako v Európe či Amerike. Niet sa čomu diviť, veď ľudia v ázijských krajinách žijú a napokon i jedia zdravšie, ako obyvatelia západných štátov sveta, ktorí holdujú uponáhľanému životnému štýlu a nezdravým mastným jedlám.
Mohlo by vás zaujať: Najväčšie mýty o rakovine prsníka: Ktoré z nich sa zakladajú na pravde?
Ak chcete predísť nepríjemnému ženskému ochoreniu, inšpirujte sa nielen jedálničkom východnej kuchyne aj vy a vyskúšajte niektoré z nasledujúcich potravín.
Strukoviny
|
|
![]() |
Hrach, fazuľa, sója a šošovica obsahujú izoflavony a lignany, ktoré pomáhajú chrániť telo pred rakovinou prsníka. Podobne pôsobia vitamíny skupiny B, najmä kyselina listová, ktorá stabilizuje DNA a predchádza jej mutáciám, čo je veľmi dôležité pri prevencii nádorových ochorení. Odborníci odporúčajú jesť strukoviny v akejkoľvek podobe minimálne štyri razy do týždňa a rýchlym riešením môže byť napríklad aj fazuľa v konzerve. Tá je okrem iného bohatá na veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny. Patrí medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka a medi. |
Brokolica
|
|
![]() |
Ak rozmýšľate, čo s dnešným obedom, uvarte si túto výživovú zelenú pochúťku. Ľahko sa pripravuje, je zdravá a vynikajúco chutí samostatne, ale aj ako príloha k rozličným pokrmom. Brokolica je štedrá na draslík, železo, fosfor, horčík, selén, zinok a síru. Zlúčeniny dusíka potláčajú účinok estrogénov, čiže hormónov, ktoré ovplyvňujú rast nádorov a bránia karcinogénom podporovať molekuly DNA. Okrem toho obsahujú sulforafán, ktorý podporuje riadnu funkciu DNA a buniek ako takých. Väčšinu svojich kladných vlastností si táto zelenina uchováva v mrazenom i varenom stave a jednu porciu brokolice s cesnakom by sme si mali dať na tanier aspoň raz týždenne. |
Orechy
|
|
![]() |
Orechy sú na rakovinu to pravé orechové. Nahraďte nezdravé vyjedanie pukancov a zemiakových lupienkov pred televízorom miskou s kešu orieškami, pistáciami alebo mandľami. Najlepšie sú však vlašské orechy obsahujú množstvo účinných látok, napríklad omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú chrániť pred aterosklerózou, a takisto majú protirakovinové účinky, ktoré spomaľujú rast rakovinových buniek. Konzumujte ich v surovom stave, ideálne 3 až 5 kusov denne. Preháňať to s nimi netreba, pretože sú pomerne kalorické. |
Paradajky
|
|
![]() |
Urobte niečo pre svoje zdravie a doprajte si paradajku každý deň! Práve v nej sa nachádza veľké množstvo látky zvanej lykopén, ktorá má výrazné protirakovinové účinky a riziko nádoru dokáže znížiť až o 73%. Táto látka sa najlepšie uvoľňuje pri tepelnej úprave a ideálne je, ak sú paradajky pripravené v kombinácii s olivovým olejom, ktorý podporuje jej celkové vstrebávanie do tela. |
Špenát
|
|
![]() |
Chcete byť silný a zdravý ako Pepek námorník? Hoci špenát neobsahuje až toľko železa, ako sa o ňom doposiaľ písalo, je v ňom viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú práve s týmto zákerným ochorením. Okrem toho však obsahuje aj kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál. |
Losos
|
|
![]() |
Milujete plody mora? V tom prípade si budete oddnes na grilovanom losose pochutnávať ešte viac, pretože výskumníci v Toronte zistili, že vďaka zvýšenému množstvu vitamínu D môžete znížiť riziko rakoviny prsníka až o 24 percent. „Slnečný vitamín“ zabíja rakovinové bunky a omega 3 mastné kyseliny zase zabraňujú ich šíreniu po tele. |
Ktoré zo spomínaných potravín konzumujete najčastejšie a ktoré vôbec? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na