Nie vždy sa pri varení všetko podarí a recept vyjde na sto percent. Inokedy zas, aj keď je jedlo chutné, predsa len z neho niečo zostane. Čo s ním spraviť? Mäso je dnes drahé, a tak ho treba využiť na sto percent. Zo zvyškov možno pripraviť výbornú večeru alebo varené, pečené či dusené mäso dajte do mrazničky – aj keď by vám ostal len mlaý kúsok. Keď sa vám ho nazbiera, postačí rozmraziť, použiť mixér, vhodné koreniny a chutné jedlo s využitím zvyškov je na svete.
Zapekané veže
Potrebujeme:
- 400 g mletého mäsa
- 4 strúčiky cesnaku
- korenie na mleté mäso
- 1 cibuľu
- ½ kg. stredných zemiakov
- 100 g strúhaného syra
- 1 smotanu na varenie
- soľ
- korenie
- mletú červenú papriku
- olivový olej
Postup: Mleté mäso ochutíme koreninami, nadrobno pokrájanou cibuľou a prelisovaným cesnakom. Z cesta vytvarujeme guľky a prudko opečieme na oleji. Zemiaky uvaríme v celku do polomäkka a nakrájame ich na polovice. Zemiaky dáme na plech, polejeme olivovým olejom, posypeme strúhaným syrom a položíme naň mäsovú guľku, ktorú prichytíme špajdľou, alebo ihlou na ražniči. Zalejeme smotanou na varenie. Vložíme do rúry a dáme piecť na 180°C na asi 30 – 45 minút, pokým nebudú zemiaky mäkké.
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?
Tekvica plnená mäsom
Potrebujeme:
- 1 menšiu tekvicu
- 400 g mletého mäsa
- 60 g uvarenej ryže
- 1 vajce
- 2 lyžice masti
- 2 menšie cibule
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Tekvicu ošúpeme, prekrojíme a vyberieme vnútro. Na masti speníme cibuľku, pridáme mleté mäso, udusíme a necháme vychladnúť. Následne ho zmiešame s ryžou, vajcom, soľou a koreninami. Zmesou následne naplníme polovice tekvice a posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry približne na 30 minút pri teplote 180°C.
Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút
Mleté rezne
Potrebujeme:
- 1 kg mletého mäsa
- 300 g nahrubo nastrúhaného syra
- 1 vajce
- ½ l mlieka
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 200 g strúhanky
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Mleté mäso ochutíme koreninami, pridáme 250 ml. mlieka, nastrúhaný syr a premiešame. V miske zmiešame vajcia, zvyšné mlieko a múku. Z mäsového cesta vyformujeme placky, ktoré dáme do redšieho cesta a následne obalíme v strúhanke. Vyprážame na oleji a podávame so zemiakovou kašou.
Aké ďalšie dobroty z mletého mäsa si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na