Hovädzieho mäsa jeme primálo: Čo všetko môže pre naše telo urobiť?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Ideálnou prílohou k nefalšovanému hovädziemu steaku je bohatá porcia zeleniny

V posledných rokoch spotreba hovädzieho mäsa výrazne klesla. Dôvodom sú pretrvávajúce a zároveň preceňované obavy z „choroby šialených kráv“, alebo starosti o samotnú kvalitu mäsa - najmä v súvislosti s používaním antibiotík a hormónov pri chove. Ako to s hovädzím mäsom vlastne je?


Pravdou je, že hovädzie mäso netreba zatracovať a nepremyslene ho vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístka. Hoci má vyšší obsah nasýtených tukov, je vhodným zdrojom bielkovín, vitamínu E a B12, zinku, železa, selénu a ďalších dôležitých látok. Z odporúčanej dávky 17,4 kg za rok zje priemerný obyvateľ Slovenska sotva štvrtinu.

V hovädzom sú všetky aminokyseliny

Proteíny sú nevyhnutným stavebným prvkom pre svalovú hmotu, činnosť vnútorných orgánov, nezaobídu sa bez nich ani vlasy, nechty či pokožka. 100 gramov mäsa je schopných pokryť polovičnú dávku dennej potreby bielkovín u žien a tretinu u mužov.

Hovädzie mäso je výnimočné tým, že obsahuje všetky potrebné aminokyseliny, napríklad taurín, karnitín, elastín, kolagén. Taurín pozitívne vplýva na svalovú hmotu a zlepšuje výkonnosť, karnitín zohráva dôležitú úlohu v metabolizme tukov, kolagén a elastín ocení pleť. 


Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Obsah tuku je v každej časti rôzny

Aj pri hovädzom mäse je potrebné rozlišovať obsah tuku podľa konkrétnej časti. Ak sa rozhodnete konzumovať chudé časti hovädziny, výrazne tým znížite obsah nasýtených tukov i cholesterolu. Najkvalitnejšie a chudé mäso nájdete vo sviečkovici či stehne. V priemere obsahuje takéto mäso menej ako 10 gramov tuku, pričom úroveň nasýtených tukov je okolo 4,5 g na 100 gramov. Úroveň tuku v ostatných častiach môže byť až okolo 20 až 25 gramov, nebezpečných nasýtených tukov okolo 9 gramov.

Zinok, horčík a železo pre zdravie

Zinok má významnú zásluhu na budovaní imunity a hovädzie pokryje štvrtinu z dennej potreby tohto minerálu. Horčík má pozitívny vplyv na nervovú sústavu, je bojovníkom proti depresii, pozitívne vplýva na cievy a srdce. Ďalším dôležitým prvkom je železo, 100 gramov hovädzieho mäsa pokryje 10 až 20 percent dennej dávky. Aj preto je hovädzie mäso vhodnou potravou napríklad pri anémii.

Nepodceňujte vitamíny skupiny B

Hovädzie mäso je významným zdrojom vitamínov skupiny B. Pre tvorbu krvi a nervový systém je nezastupiteľný vitamín B12. Ak vás často trápi iracionálny hnev, je možné, že príčina tkvie v nedostatku tohto vitamínu. 100 gramov hovädziny je schopných pokryť tretinovú potrebu niacínu (vitamín B3) a okolo 10 percent vitamínu B6.


Mohlo by vás zaujímať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?


Éčko pre zdravé srdce i mladistvú pleť

Vitamín E chráni človeka pred kardiovaskulárnymi chorobami a rakovinou. Okrem toho spomaľuje celkové starnutie. Bojuje proti škodlivým voľným radikálom, ktoré útočia na zdravie pleti a tým ju robí odolnejšou. V spojení s elastínom a kolagénom má anti-aging účinky – redukuje tvorbu vrások, dodáva pleti pevnosť a pružnosť.

Milujete steaky?

V prípade, že si radi doprajete nefalšovaný hovädzí steak, nezabudnite na správnu prílohu v podobe veľkej kopy zeleniny. Nezdravý vplyv tukov môžete eliminovať tak, že do šalátu pridáte zdravé tuky, napríklad vo forme orechov alebo semien. Milovníci syrov môžu pridať aj nízkotučný syr. Dôležitú úlohu zohráva správna zálievka, ideálne je použiť olivový olej.


Aký je váš pohľad na zdravotnú prospešnosť hovädzieho mäsa? Ktorú časť konzumujete najčastejšie? Máte tip na dobrého predajcu? Tešíme sa na vaše názory v diskusii.


Diskusia (11)

  • Bio 31.08.2013, 18:43

    Peter? Upresní,ktorý je to ten hranatý vodca.? ? ?Od 89. sa ich vystriedalóó!Asi máš málo rokov a nevieš,že Sme boli pred 89. sebestační. Nemuseli sme prijímať to svinstvo,čo už západná Európa nechce a čo EÚ prikáže.Dokázali sme si vypestovať všetko aj mäso zdravé a lacné ,aj zeleninu,o mliečnych výrobkoch ani nehovorím.Tak to treba napísať tým čo sú zvedaví nato ,aký máme názor na zdravotnú prospešnosť hovädzieho mäsa.A ešte ,že zdravé slovenské výrobky sa vyvážajú do zahraničia a presne ako napísal Milan,my sme smetisko EÚ.

  • Bio 31.08.2013, 18:12

    Tina,Ty máš šťastie ,alebo kecáš?Možno patríš k hornej vrstve.To čo napísal Milan je presne ako keby hovoril z duše väčšine Slovákov.

  • tina 22.02.2013, 20:34

    U nas konzumujeme hovadzie meso kupovane len od sukromnikov, ktori chovaju dobytok len na pastvinach, lukach u nas na Slovenku. Je to urcite meso BIO - ziadne urychlovace rastu a podobne svinstva.

  • kuka 22.02.2013, 18:53

    je drahe možem jebat davat za kilo 10e

  • Ria 22.02.2013, 10:23

    Presne dôvod malej konzumácie hov. mäsa je len a len v jeho cene a takisto aj v jeho kvalite. Už nevedia čo zaň pýtať a takisto dlhá doba varenia.

  • marta 22.02.2013, 08:50

    ...presne tak, nehľadajte zámerne problém tam, kde nie je. buďte seriózni, páni novinári, nezavádzajte...problém je len v cene, v NIČOM INOM.

  • Milan 22.02.2013, 08:22

    O chorobe sialenych krav som naposledy pocul pred mnohymi rokmi a teraz tu. To je uz davno zabudnuta a nepodstatna (veterinarne podlozena) historia. Antibiotika a hormony...tym nas strasia noviny denne. Aka je realita Slovenskych chovov? A co by bolo zaujimavejsie...aka je kvalita dovazaneho masa? Sme smetisko EU a zapad sem vozi to, co by u nich vyhadzovali a mali zakazane predavat. Ale na Slovensku sa na tom da pekne zarobit! Vid francuzke firmy. Co za kvalitu sem dovazaju. A vedome! Ziadne akoze omyly! Aj v tom konskom mase je namocena francuzka firma. Za zvysenie zisku cokolvek! Otras! Mimochodom, hned prvy diskutujuci vam dali spravnu odpoved na problem. CENY!!! Preco nemate v clanku porovnanie cien? Porovnanie cien v okolitych statoch a aj v ramci EU? Porovnanie v prepocte na priemerny zarobok? Porovnanie toho, kolko musi na 1kg hovadzieho robit rakusan, nemec, madar, poliak, anglican, slovak.... Bezne a volne dostupne statisticke udaje..... Slovenskym problemom je cena! Nie sialene kravy, ale sialene ceny!

  • peťo 22.02.2013, 08:17

    hovädzie jem málo z dôvodu jeho ceny. Iný dôvod nieje. A už vôbec, ešte aj do tejto záležitosti miešať politiku, to už je primitivizmus...

  • jopo 22.02.2013, 07:42

    To je jasné, keď nám miesto neho predávajú konské.

  • vlad dracul 21.02.2013, 23:34

    Nie šialené kravy ale šialené ceny.

1 2 >

Pridať komentár