Koniec sviatočného prejedania sa: Inšpirujete sa 4 zdravými a chutnými receptmi

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Prejedáte sa počas vianočných sviatkov?

Pohánkové rizoto s kuracím mäsom je chutným a zdravým pokrmom

Vianoce a tiež oslava nového roku symbolizujú dni plné pokoja v kruhu rodiny, ale aj dobré jedlo. Na stole nesmie chýbať kapustnica, ryba, šalát, rezne či kopa zákuskov. Dôležité je však po tomto príjemnom, no náročnom období zjesť aj niečo zdravé, za čo sa vám váš žalúdok a telo poďakuje. Dajte si trochu pauzu od prejedania sa a pripravte pre vás a svoju rodinu niečo zdravé a ľahké.


Nátierka so sardinkami a vajíčkami

Ak chcete na raňajky zjesť niečo zdravé, skúste si pripraviť nátierku, do ktorej pridáte cottage cheese, odtučnený tvaroh, maslo, smotanový syr, tofu, ryby alebo nejakú zeleninu, pričom najvhodnejšie sú uhorky, cibuľa alebo olivy. Zdravú a chutnú nátierku však dokážete pripraviť aj z plechovky sardiniek a vajíčok.

Potrebujeme:

  • 100 g masla
  • 1 konzervu sardiniek
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 3 vajíčka
  • trochu horčice
  • štipku soli
  • petržlenovú vňať

Postup: Vajíčka si dáme variť natvrdo. Popri tom si nakrájame cibuľu na malé kúsky a pridáme roztlačené sardinky, z ktorých sme vyliali šťavu. Pridáme olivový olej, štipku soli, trochu horčice, maslo a nakoniec aj nadrobno nakrájané vajíčka. Podľa chuti môžeme pridať aj červenú mletú papriku či čierne korenie. Podávame s pečivom a olivami, posypané petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Pohánka je zdravá i univerzálna: Pripravíte z nej šalát, rizoto či palacinky


Pohánkové rizoto s kuracím mäsom

Pohánka je veľmi dôležitá pre zdravie ciev a mala by byť súčasťou každého jedálnička. Hodí sa najmä k hríbom alebo ako príloha k mäsu.

Potrebujeme:

  • 350 g vykostených kuracích stehien
  • 150 g kukurice
  • 4 menšie strúčiky cesnaku
  • 2 poháre pohánky
  • 1 smotanu na šľahanie
  • kúsok masla
  • olivový olej
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • čili

Postup: Pohánku uvaríme podobne, ako ryžu. Opláchneme ju a varíme v 1,5-násobku osolenej vody s kvapkou oleja, cesnakom a celým čiernym korením. Kým sa pohánka varí, pripravíme si kuracie stehná. Tie si najprv osolíme a podľa chuti okoreníme kurkumou, majoránkou alebo mletým čili. Opražíme a podusíme ich na panvici, keď sú hotové, nakrájame ich na malé kúsky. Potom spolu zmiešame pohánku, kukuricu a kúsky kuraťa, celé posypeme petržlenovou vňaťou a chvíľku počkáme, aby sa chute spojili.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Šalát s avokádom a krevetami: Poteší vás nielen počas horúcich dní


Zeleninový šalát s granátovým jablkom

Zeleninový šalát máte hotový za pätnásť minút, navyše, ak doňho pridáte granátové jablko, obohatíte ho o množstvo antioxidantov.

Potrebujeme:

  • 200 g kuracích pŕs
  • 80 g rukoly
  • 1 pohár baby špenátu
  • 2 veľké cibule
  • 1 granátové jablko
  • tekvicové semienka
  • soľ
  • olivový olej
  • ocot
  • korenie podľa chuti

Postup: Kuracie prsia dobre umyjeme, nakrájame ich na drobné kúsky a pripravíme na panvici. Zatiaľ si umyjeme rukolu a špenát, pridáme jadierka z granátového jablka, nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicové semienka a nakoniec k nim dodáme kuracie kúsky. Celý šalát premiešame a polejeme zálievkou, ktorú sme pripravili z olivového oleja, lyžičky octu, soli a korenia podľa chuti. Namiesto kuracích kúskov môžeme do šalátu pridať napríklad aj grilovaný halloumi syr.


Mohlo by vás zaujímať: Nielen príroda, ale aj jedlo hýri farbami: Tip na chutné obedy


Koláč z ovsených vločiek bez cukru a múky

Ak hľadáte recept na rýchly koláč, našli ste ho! Koláč z ovsených vločiek je zdravý a navyše aj veľmi chutný.

Potrebujeme:

  • 200 g strúhaného kokosu
  • 100 g jemných ovsených vločiek
  • 100 g mletých orechov
  • 70 g medu
  • 50 g chia semienok/hrozienok
  • 2 dcl mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 banán
  • 1 jablko

Postup: Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Najprv si roztlačíme banán a postrúhame jablko, ktoré dodá koláču šťavnatosť. Potom pridáme všetky ostatné suroviny, pričom podľa chuti môžeme dodať tiež hrozienka, ďatle či brusnice. Následne vlejeme cesto na plech a koláč pečieme zhruba trištvrte hodinu na 180 stupňoch. Horúci koláč sa môže trochu rozpadať, no po vychladnutí by mal držať pekne pokope. Vrch môžeme tiež poliať čokoládou a posypať orechmi.


Aké ďalšie zdravé jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • adamko 04.04.2018, 18:44

    Kto si cez sviatky dobre zatrtká, ten sa veru neprejedá a ani nepriberie.

1

Pridať komentár