Pravdivý príbeh: Sukničkársky manžel ma držal v zlatej klietke

Zamyslená žena

Môj životný príbeh sa dá prirovnať k príbehu o žabe, ktorá skočila do hrnca so studenou vodou (Zdroj: GettyImages)

Môj životný príbeh sa dá prirovnať k príbehu o žabe, ktorá skočila do hrnca so studenou vodou. Pomaly sa v ňom začala prihrievať, až sa uvarila zaživa.

Aj ja som neraz mala zo seba ten pocit. Vydávala som sa ako osemnásťročná, pretože som „musela“. V tých časoch bolo neželané tehotenstvo dostatočným, a často aj jediným dôvodom na svadbu. Petra som takmer nepoznala. Chodili sme spolu len niekoľko mesiacov a vravelo sa o ňom, že je sukničkár. Predo mnou mal veľa dievčat, mňa si zobral len preto, že som otehotnela.

Keby nebolo tlaku rodičov, určite by som sa nevydala. Prvé roky manželstva sa dali vydržať. Peter sa síce doma veľmi nezdržiaval, no mne samota vyhovovala. Keď prišiel domov, zasypal ma množstvom nezmyselných výčitiek. Cítila som, že sám je nešťastný. Inak by si neventiloval negatívne emócie na mne a malom Peťkovi. Nikdy ma nezbil, avšak to dusno, ktoré vedel narobiť, tiež neprinášalo domácu pohodu.

„Keby som mala kam odísť,“ vravela som si. Nechcela som ostať do konca života s človekom, ktorého som vôbec nepoznala. „Mama, môžem sa vrátiť domov?“ spýtala som sa raz v slabej chvíli mamy. Na rukách som držala polročnú Terezku. Peťko bol v škôlke a ja som sa pred pár dňami dozvedela, že Peter si našiel milenku. Nebola to jeho prvá známosť, to som vedela na sto percent.


Mohlo by vás zaujať: Pravdivý príbeh: Od rozvodu som čakala najhoršie, čo sa však nakoniec stalo, mi nikto neuverí


Mama sa na mňa pozrela, akoby som sa chystala spáchať trestný čin. Urobila mi dlhú prednášku o tom, že som Petrovi pred oltárom sľúbila vernosť až za hrob. Že ma predsa nebije a nemáme sa tak zle, o čo mi vlastne ide? Bolo mi to jasné. Do rodičovského domu, v ktorom bolo množstvo prázdnych izieb, som sa vrátiť nemohla. Z biednej materskej som ledva nakúpila potraviny, pretože Peter mi prestal dávať peniaze.

Až neskôr som sa dozvedela, že zarábal oveľa viac, než mi priznal. Život s milenkami bol však nákladný, preto mu neostalo veľa peňazí do rodinného rozpočtu. Po rozhovore s mamou som sa však rozhodla. Každý mesiac som si potajme odkladala maličkú sumu, ktorú sa mi podarilo ušetriť. Odoprela som si nové tričko, drobnú sladkosť, len aby som mala aspoň akú-takú finančnú rezervu. Petra som mala rada, no videla som, že nemá snahu nájsť si k nám cestu.

Neskôr začal podnikať. Vychytil dieru na trhu a čoskoro zarábal peniaze, o ktorých sa mi nikdy ani nesnívalo. O pár rokov sme sa presťahovali do novostavby v luxusnej štvrti. Napriek tomu som sa cítila chudobná. Peter mi zakázal chodiť do práce, no vždy, keď som ho prosila o peniaze na domácnosť, tvrdil, že nemá nič. Paradoxne sme žili v prepychu a ja som sa musela obracať, aby sme mali vôbec čo jesť.


Mohlo by vás zaujať: Pravdivý príbeh: Po rozvode som našla životnú lásku, odmieta však moje deti


Vtedy som spravila ďalšie dôležité životné rozhodnutie. Našla som si svoje prvé zamestnanie. Pracovala som ako kancelárska myš v malej firme. Nezarábala som veľa, avšak ten pocit slobody stál za to. Petrovi sa to, samozrejme, nepáčilo. Nechala som ho, nech sa vykričí, no práce som sa nevzdala. Konečne mohol na vlastnej koži zažiť, aké to je aspoň občas sa postarať o deti, keď je mama v práci.

V práci som zistila, že sa viem smiať, byť sama sebou a tešiť sa zo všedných vecí, ktoré pre mňa doma neboli samozrejmosťou. Potom som Petrovi oznámila, že sa chcem dať rozviesť. Neprehováral ma. Len sa mi vysmial do očí: „Bezo mňa neprežiješ. Čo chceš žiť pod mostom aj s deťmi?“ Ja som sa však prestala báť. Podala som žiadosť o rozvod a s deťmi odišla do prenajatého jednoizbového bytu.

Čo ma však prekvapilo najviac, finančne sme to zvládli bez obáv. Zistila som, že bez Petra mám viac peňazí ako s ním, pretože nežijeme v luxuse, ktorý sme si vôbec nemohli dovoliť. Dnes sú už deti dospelé a založili si vlastné rodiny. Ja som sa vďaka dlhým rokom v nefunkčnom manželstve dozvedela, že nemusím byť obeť. Keď sa skutočne rozhodnem niečo zmeniť, všetko sa vyrieši. Žaba, ktorú dajú do teplej vody, z nej môže vyskočiť. Len si musí uvedomiť, že má takú možnosť.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame