POROVNANIE Vyberáme najlepší vysávač: Ak sa rozhodnete správne, ušetríte pri upratovaní desiatky minút

Vyberáme najlepšie klasické, tyčové a robotické vysávače

Vyberáme najlepšie klasické, tyčové a robotické vysávače (Zdroj: Unsplash.com/Kowon vn)

Vysávač by dnes nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Ak si vyberiete ten pravý, viete si počas upratovania ušetriť množstvo práce a tým aj času. Zvoliť sa dá viacero druhov. Napríklad tyčový vysávač, pričom každý druh má ešte možnosť zakúpenia spotrebiča s vreckami, ktoré pravidelne vymieňate alebo s filtrom, ktorý pravidelne čistíte.

Na úvod je dôležité povedať si niečo o samotných špecifikáciách, ktoré pri vysávačoch nájdete. Vysoký výkon motora automaticky nezaručuje a vyššiu účinnosť. Pokiaľ nemáte dobrú hlavicu a nevysávate ňou správy povrch, dobrý výsledok nedosiahnete. Ak chcete tichší vysávač, hľadajte hlučnosť do 65 dB. Ak máte doma rôzne povrchy, teda koberce, parkety aj kachličky, naštudujte si, ktoré nástavce vám uľahčia prácu na daných povrchoch.

Klasické vysávače

Za tento druh považujeme štandardný vysávač s káblom, elipsovitým telom a hlavicou na vysávanie. Na Slovensku patria stále k najpredávanejším. Rozhodne ich ocenia majitelia kobercov, a to najmä s vysokým vlasom, pretože nemajú problém povysávať špinu aj v ťažších podmienkach. Vyznačujú sa vysokým výkonom a vcelku nízkou cenou. Obmedzujúca môže byť dĺžka kábla, pretože počas vysávania veľkých domov budete často meniť zásuvky.

Klasické modely 

Začneme vreckovými vysávačmi, do ktorý je potrebné pravidelne dokupovať vrecká na špinu. Sencor SVC 45 je dostupný model za veľmi prijateľnú cenu. Váži niečo cez 3.5 kg, je však hlučný (79 dB). Má slušný príkon 850 W a 5 metrov dlhý napájací kábel. Je vhodný na suché vysávanie, neodporúča sa s ním však vysávať popol či iné teplé častice. Nechýba mu indikátor plnosti vrecka, ktoré vás upozorní na výmenu. Dostupný je v rôznych farebných prevedenia, a to za cenu 35 eur.

O triedu vyššie nájdeme obľúbený model ETA Avanto 1519. Síce je o kilo ťažší ako Sencor, avšak o poznanie tichší (68 dB). Poteší aj 7 metrový napájací kábel, elegantné čierne prevedenie či A-čkové ocenenie v kategórii emisie prachu. V balení dostanete aj hubicu na tvrdé podlahy. Výrobca okrem toho ponúka aj široké príslušenstvo, ktoré si však musíte dokúpiť sami. Cena samotného zariadenia vás vyjde do 100 eur.

Spomenieme aj jeden bezvreckový vysávač, do ktorého nemusíte kupovať vrecká, stačí pravidelne čistiť filter. Sencor SVC 511 je ľahký 3.5 kg vysávač s 5 metrovým káblom, 890 W príkonom a hlučnosťou 76 dB. Za jeho nízku váhu vďačí plastovému spracovaniu, čo však nemusí vyhovovať každému. Nádoba na prach má viac ako dostačujúci objem 1.5 litra. V balení nájdete aj kefu na čalúnenie. V niektorých predajcov ho viete zohnať už do 50 eur.


Mohlo by vás zaujímať: V minulosti fungovali, dnes robia viac škody ako poriadku: Upratovacie vychytávky, na ktoré radšej zabudnite


Tyčové vysávače

Tyčové vysávače sa na rozdiel od klasických líšia už tvarom. Tyčový má pretiahnutý tvar a vie stáť bez akejkoľvek opory. Delia sa na napájacie, ktoré káblom zapájate do elektriny a na akumulátorové, ktoré dobíjate v stanici – tá je vždy súčasťou balenia. Výhodou je skladnosť, keďže ich viete zložiť, ale aj pomerne ľahká váha. Vedia mať však problém s kobercami, obzvlášť s dlhým vlasom, pretože ich výkon je slabší ako majú klasické vysávače.

Ak hľadáte predovšetkým niečo lacnejšie, vybrali sme pre vás model Hyundai VC 020. Má 600 W príkon, 7 metrový kábel (nefunguje teda na akumulátorovej báze) a hmotnosť necelé 3 kilogramy. Je vhodný do menších bytov. Nepoteší pomerne hlučná prevádzka (79 dB) či malý objem vrecka na nádobu – len pol litra. Chýba taktiež indikátor plnosti vrecka, preto ho po každom vysávaní pre istotu skontrolujte. Ak u vás rozhoduje cena, tento model kúpite do 50 eur.

Pre náročnejších je tu ECG VT 4220. Váži niečo cez tri kilogramy, nie je príliš hlučný (70 dB) a použiť ho môžete ako na suché, tak aj na mokré povrchy. Funguje vďaka akumulátoru, takže vo vysávaní vám nebudú brániť žiadne káble. Batéria sa nabije za 4 a pol hodiny a vydrží nepretržite bežať 22 minút. Vhodný je aj na upratovanie interiéru auta. Jeho príkon je však len 85 W. Ocenili by sme taktiež viac ako pol litrovú nádobu na prach. Zoženiete ho od 100 eur.

Zaujímavý vysávač 2 v 1 je ETA Moneto AquaPlus 5449. Aj keď je hlučný (80 dB) a má rovnako malé pol litrové vrecko na prach, určite mu to odpustíte. Vysávať si ním môžete suché aj mokré povrchy. Akumulátor nabijete za 5 hodín až na 50 minút nepretržitej práce. V balení nájdete aj mopový nástavec, takže počas vysávania umyjete aj všetky typy tvrdých podláh. Poteší bohatým príslušenstvo (za príplatok) a jednoduchou údržbou. Môže byť váš od 180 eur.


Mohlo by vás zaujímať: POROVNANIE Vyberáme najlepší holiaci strojček pre mužov, všetky parametre pokope: Zbavte sa ochlpenia jednoduchšie!


Robotické vysávače

Robotické vysávače patrili pred pár rokmi k technologickým vychytávkam a dnes ich môžete mať pokojne doma. Stávajú sa čím ďalej tým populárnejšie, a to vďaka tomu, že šetria vašu prácu, nakoľko behajú po dome samé. Niektoré modely dokonca okrem vysávania aj umývajú. Vyznačujú sa tichou prevádzkou do 60 dB. Ovládate ich z dokovacej stanice alebo cez mobilný telefón. Nevýhodou je často vysoká cena.

Ako prvé vám predstavíme dva modely Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop. Nájdete ich v prevedení Essential (lacnejší) alebo Pro (drahší). Oba modely vedia vysávať aj umývať a sú vhodné ako na tvrdé podlahy, tak aj koberce v nižším vlasom. Sú vysoké 8 centimetrov a zmestia sa takmer všade. Ovládať ich viete aj pomocou smartfónu vďaka Wi-Fi. Pro má na rozdiel od lacnejšieho modelu silnejšiu batériu (takmer dve hodiny používania) a lepšie si pamätá naskenovanú oblasť. Essential kúpite od 150 eur, model Pro od 250 eur.

Spoločnosť iRobot je svetový líder vo vývoji robotických vysávačov. Obľúbený model iRobot Roomba 976 má čierno zlaté prevedenie a na jedno dvojhodinové nabitie dokáže vysávať a umývať 75 minút. Môžete ho ovládať cez používateľskú aplikáciu. iRobot sníma kamerou prostredie a sám hľadá najlepšiu a najrýchlejšiu cestu upratovania bytu. Ak sa počas cesty náhodou vybije, sám si nájde stanicu, kde sa dobije, a potom pokračuje v akcii. Ak ste v práci, jednoducho mu aplikáciou dajte signál a vy už prídete do čistého bytu. V aplikácii nájdete aj manuály na požívanie v českom jazyku. Za komfort sa platí, a preto si pripravte 350 eur.

Zdroj: plnielanu.sk, heureka.sk
Odporúčame