POROVNANIE Práčka, sušička alebo práčka so sušičkou: Kedy ich kúpiť separátne a kedy spolu?

Test práčiek

Práčka je neodmysliteľnou súčasťou domácnosti. Tou sa však stáva aj sušička (Zdroj: GettyImages)

Práčka dnes patrí neodmysliteľne k súčasti každej domácnosti. Existujú však zariadenia, ktoré perú a sušia zároveň, čím vám ušetria miesto aj čas. Oplatí sa kúpiť ich spolu alebo separátne?

Každý starší model bielej techniky (nielen práčky) sa časom opotrebuje. Miesto opravovania vašej starej práčky stavte radšej na kúpu novej. Nové modely sú menej nákladné na odber vody, dokážu prať aj na nižších teplotách a sú tichšie. Je však dôležité dopredu vedieť zopár konkrétnych vecí: Ako často periete? Koľko osôb máte v domácnosti, resp. aký objem práčky budete potrebovať? Aký priestor na jej umiestnenie máte? Toto sú otázky, na ktoré si pred samotným výberom musíte odpovedať. Pomôžu vám zúžiť výber a v mnohých prípadoch aj ušetriť – a to nielen peniaze.

Práčky s horným plnením a s predným plnením

Ak neuvažujete nad zabudovanou práčkou, ktorá môže byť okrem kúpeľne umiestnená napríklad aj v kuchyni, máte na výber voľne postavenú. Má možnosť neskoršej manipulácie a v prípade sťahovania si ju viete vziať na novú adresu so sebou. Voľne postavené práčky sa delia podľa spôsobu plnenia.

S horným plnením: Spravidla bývajú užšie, takže ich zmestíte aj do menších kúpeľní. Mnohých poteší fakt, že sa počas ich plnenia nemusíte zbytočne zohýbať. Kvôli vrchným dvierkam však neponúkajú odkladací priestor, ani miesto na prípadné umiestnenie sušičky. Okrem toho sú menšie a ich maximálna náplň je 5 – 6 kilogramov bielizne.

S predným plnením: Ide o aktuálne populárnejší, aj keď o niečo drahší a väčší typ práčok. Ich vrchný kryt viete využiť na ako odkladací priestor alebo naň umiestniť sušičku. Za príplatok tieto modely ponúkajú širšiu škálu funkcií a väčší bubon. Na jedno opratie zvládnu v priemere 7 – 8 kilogramov bielizne, no nájdu sa aj modely, ktoré pojmú 10 kilogramov.


Mohlo by vás zaujímať: Svieža a bez škvŕn: 10 rád, ako mať perfektne čistú bielizeň


Od motora závisí jej hlučnosť

Najdrahšou súčasťou, ktorá poháňa práčku, je motor. Poznáme tri typy:

  • Klasický motor: Je zložený zo štyroch súčiastok a to sú motor, remeň, remenice a bubon. Elektrinu prijíma motor pomocou uhlíkov, kvôli čomu sú tieto typy hlučnejšie aj nákladnejšie. Dnes sa klasický motor považuje za zastaralý.
  • Invertorový motor: Tento druh je aktuálne najrozšírenejší. Nejde o najlepšiu verziu, skôr o rozumný pomer kvality a ceny. Funguje na princípe klasického motora, miesto uhlíkov je však riadený elektronicky. Vďaka tomu je menej hlučný a aj značne šetrnejší.
  • Direct drive motor: Nájdete ho v drahších modeloch. Kvôli priamemu pohonu sa v ňom nenachádza remeň ani remenica. Je najmenej hlučný a najšetrnejší, no priplatíte si zaň.

Ďalšie dôležité informácie o novom pomocníkovi

Objem bubna: Pre jedného, prípadne dvoch členov domácnosti postačí 4-kilogramový objem bubna. V teoretickej rovine platí, že na každého člena domácnosti rátajte s 2 kilogramami bielizne. Prax sa však môže líšiť. Rodinám s deťmi určite odporúčame aspoň 7 – 8 kilogramov. Upozorňujeme, že sa neoplatí bubon plniť doplna, ale na cca. 80 % jeho kapacity. Bielizeň potrebuje počas prania trochu priestoru. Ak ho však naplníte len spolovice, pranie si predražíte.

Hmotnosť: Pre niektorých nepodstatný, pre iných rozhodujúci parameter. Je, samozrejme, rozdiel bývať na dome a v bytovke bez výťahu. Práčky majú zvyčajne od 60 do 70 kilogramov. Určite sa preto v elektrodome opýtajte aj na vynesenie zariadenia do bytu. V mnohých prípadoch ho ponúkajú zadarmo alebo za symbolickú sumu.

Ovládanie: Dnes sa už práčky ovládajú na princípe kolieska s možnosťami a dotykovou obrazovkou s úpravou parametrov prania. Každý výrobca sa snaží zjednodušiť pranie a preto je menu vždy prehľadné, aj keď niektoré typy ho neponúkajú v slovenskom či českom jazyku (len manuál). Populárnym sa stalo aj intuitívne ovládanie, ktorému sa ľudovo hovorí šiesty zmysel – vie automaticky nastaviť teplotu vody, otáčky aj čas prania. Tieto parametre práčka prehodnocuje počas celej dĺžky prania. Šiesty zmysel vie ušetriť značné množstvo vody, ale aj energie.

Elektronická trieda: Európska únia zjednotila energetické štítky. Tie po novom označujú spotrebiče v triedach od A po G. Nakoľko sú normy značne prísnejšie ako pred rokmi, môže sa zdať, že taká práčka s triedou C či D nepôsobí dobre. Samozrejme, najlepšie je vybrať si práčku do hodnoty C, ktorá s vyrovná vtedajšej triede A (nad ňou bolo predtým A+++, A++ a A+).


Mohlo by vás zaujímať: Zápach či špinavá bielizeň? Vyskúšajte tieto triky a vaša práčka bude ako nová


Sušičky, ich výhody a nevýhody

Dôvody, prečo vlastniť sušičku, sú nekonečné. Šetrí čas, nemusíte niektoré druhy oblečenie žehliť, osviežuje bielizeň, oproti sušeniu na slnku chráni bez opotrebovaním aj vyblednutím, dezinfikuje (je teda vhodná aj pre alergikov), šetrí miesto, nakoľko nemusíte doma rozkladať sušiaky… Každý si nájde svoj dôvod, pre ktorý sa mu sušičku oplatí kúpiť. Nie každý typ vám ale musí vyhovovať.

Sušička s tepelným čerpadlom: Vzduch v sušičke ohrieva tepelné čerpadlo. Vďaka tomu dokáže sušiť pri nízkej teplote a výrazne šetrí energiu aj samotné oblečenie. Tento typ je aktuálne najpopulárnejší aj cenovo prijateľný. Nevýhodou môže byť časté menenie filtrov, ktoré zachytávajú žmolky na bielizni.

Sušička s vykurovacím telesom: Vzduch je ohriaty vykurovaným telesom, čo je náročnejšie na spotrebu energie. Nie sú na slovenskom trhu príliš rozšírené a preto ich ponuka je malá. Oproti tepelnému čerpadlu nie je vykurovacie teleso príliš šetrné k bielizni. Výhodou však môže byť rýchlejší cyklus.

Ventilačná sušička: Tento typ funguje na princípe trubice, ktorá nepotrebný teplý vzduch odvádza. Nestane sa teda, že budete mať v kúpeľni príliš teplo. Výhodou je určite nižšia ceny pri kúpe aj šetrné náklady na prevádzku. Je však potrebné zasiahnuť do stavby, prípadne na tento krok myslieť už pri výstavbe.

Oplatí sa investovať do práčky so sušičkou?

Toto je otázka, ktorá určite zaujíma každého, kto si chce kúpiť novú práčku. Kedy sa teda oplatí investovať do zariadenia 2 v 1? Práčka potrebuje svoje miesto, nuž, a sušička tiež. Takýto typ ocenia najmä tí, čo majú skutočne malú kúpeľňu a každé ušetrené miesto, ako do šírky tak do výšky, poteší. Je ale známe, že práčka vyperie viac, ako sušička vysuší.

Pri väčších dávkach sa preto môže stať, že ich operiete na jedenkrát, ale vysušíte na dva razy. Výrazne šetria aj vašu peňaženku. Základné typy kúpite už od 350 eur, zatiaľ čo samostatne by ste zaplatili túto sumu za jedno zariadenie. Za nevýhodu sa považuje aj fakt, že nemôžete prať a sušiť zároveň, zatiaľ čo pri separátnych zariadeniach áno.


Mohlo by vás zaujímať: Elektro spotrebiče čaká jedna veľká zmena: Toto si všímajte pri najbližšom nákupe!


Zopár spoľahlivých modelov

Práčky: Medzi najlepšími práčkami za rok 2021 sa v teste umiesila dvojica Bosch WAX32KH2BYBosch WAX28MH0B. Kde jedna lepšie perie, druhá lepšie žmýka, jedna je tichšia, iná má o trochu nižšiu spotrebu. Medzi najlepšie hotnotené patrili aj LG F4WV708P1 s bohatou funkciou programov a Electrolux EW8T3562C, ktorá je síce hlučná, no výborne perie aj žmýka.

Sušičky: Ak plánujete sušičku umiestniť na práčku, kúpte si radšej rovnakú značku, aby vám pasovala. Alebo použite medzikus. Najlepšou sušičkou za rok 2021 sa stala AEG AbsoluteCare T8DBG68WC s 8-kilogramovou kapacitou, nízkou hlučnosťou aj spotrebou. V prípade, že nemáte vysoký rozpočet, stavte na Beko DPS 7405 G B5, ktorá hravo vystačí 4-člennej rodine a šetrí peňaženku pri kúpe aj pri prevádzke.

Práčky so sušičkou: Nájsť skvelú práčku aj sušičku v jednom je skutočne oriešok. Najlepším modelom pre za rok 2021 bol LG F2DV5S8S1 so smart funkciami. Treba však počítať s tým, že zatiaľ čo vyperiete 8,5 kilogramov bielizne, sušiť môžete naraz len 5 kilogramov. Ak hľadáte niečo lacnejšie, poobzerajte sa po modeli Beko HTE 7736 CSXCW v slim verzii. Vyperie aj vysuší však menej bielizne a preto je vhodná pre 2 až 3-člennú rodinu.

Zdroj: plnielanu.sk, covybrat.sk, heureka.sk, testmagazin.sk
Odporúčame