POROVNANIE Hľadáte na zimu dokonalý ohrievač vzduchu? Poznáme modely, ktoré kraľujú prvým priečkam

Elekrický ohrievač

Ohrievač vám pomôže vyhriať chladný vzduch v miestnosti (Zdroj: GettyImages)

Počas zimných mesiacov nedáme dopustiť na teplo domova. Ak vám nestačí ústredné kúrenie, prípadne si myslíte, že do menších priestorov sa viac hodí prenosný ohrev, zrejme hľadáte kvalitný ohrievač vzduchu. Okrem relatívne nízkej ceny v porovnaní s funkciami však ide len o dočasné riešenie vykurovania domácnosti.

Existuje množstvo typov ohrievačov, v ktorých je veľmi ľahké sa stratiť. Zároveň nie je jednoduché zvoliť si spomedzi nich ten správny. Pred kúpou si dobre premyslite, kde a za akých podmienok ho budete používať.

Pred samotným výberom si zmapujte vykurovací priestor

Najprv si rozmyslite, či skutočne potrebujete ohrievač vzduchu. Ide o vychytávku, ktorá síce za málo peňazí zdvihne teplotu v domácnosti, no určite by nemala byť hlavným zdrojom vykurovania. Malé náklady sú len pri kúpe, samotná prevádzke stojí často viac ako vykurovanie radiátormi či podlahovým kúrením. Ideálna však môže byť kombinácia ústredného kúrenia a dokúrenie menšej izby ohrievačom.

Zmapujte si priestor. Zapíšte si, do ktorej miestnosti ohrievač vzduchu dáte, do ktorého rohu, či kde máte najbližšiu elektrickú zástrčku. Nejde však len o vnútorný priestor. Je váš dom alebo byt zateplený? Nezateplené steny rýchlejšie odvádzajú teplo a preto budete potrebovať aj silnejší ohrievač.

V neposlednom rade myslite aj na alergikov. Ohrievače vzduchu znižujú vlhkosť vzduchu v domácnosti a suchší vzduch sa aj ťažšie dýcha. Ideálnou voľbou by mali byť infražiariče, no pri výbere konkrétneho modelu sa určite poraďte aj priamo v elektrodome.

Konvektor

Elektrický konvektor funguje na princípe prietokových ohrievačov. Studený vzduch nasáva od podlahy, ten prejde vykurovacím telesom a ďalej je vyháňaný von do miestnosti. Disponuje ventilátorom, ktorý vyháňa teplý vzduch zo zariadenia už niekoľko desiatok sekúnd po zapnutí. Konvektor sa neodporúča používať na dennej báze, prípadne jeho prevádzku obmedzovať, pretože doslova prepaľuje vzduch.

Plusy: nízka kúpna cena (najlacnejšie modely nájdete od 30 eur), prenosné zariadenie, vysoký výkon, vcelku tichý vhod (ak vypnete ventilátor), začína vykurovať takmer okamžite

Mínusy: teplý vzduch vypúšťa do stropu, neodporúča sa časté vykurovanie, zariadenie je za prevádzky horúce – dajte pozor, aby nebolo blízko závesov (môže spôsobiť požiar)

Vhodný pre: dokúrenie izieb, doplnok k ústrednému kúreniu, nie je vhodný pre alergikov či astmatikov

Teplovzdušný ohrievač

Tieto typy ohrievačov fungujú veľmi podobne ako konvektory. Oproti nim však vedia víriť teplý vzduch ventilátorom do viacerých strán a sú podstatne menšie a ľahšie. Niektoré slabšie modely majú len jeden kilogram. Ohrievať začínajú prakticky ihneď, avšak len samotný vzduch. Do stien či predmetov v miestnosti teplo prenikne až po určitej chvíli. Stále ho však nemôžeme odporučiť alergikom.

Plusy: nízka kúpna cena, okamžitý ohrev, nízka hmotnosť a kompaktné rozmery, možnosť využitia aj na chladenie

Mínusy: hlučný, nižší výkon oproti konvektoru a vyššia spotreba, víri prach

Vhodný pre: krátkodobé dokúrenie menšej izby, v lete slúži aj na ochladenie vzduchu, neodporúčame alergikom ani astmatikom

Keramický ohrievač

Ak si nemôžete dovoliť krb, o ktorom ste vždy snímali, sčasti vám ho vie nahradiť keramický ohrievač. Neprepaľuje vzduch, pretože vydávané teplo sám akumuluje. Vďaka tomu zohrieva najprv predmety v izbe a tie následne zohrejú celý priestor. Ponúka tichý chod a nevíri žiaden prach. Keramický ohrievač môže o sebe ako jediný z typov povedať, že dokáže na určitý čas nahradiť ústredné kúrenie. Tie kvalitnejšie sú však pomerne drahé.

Plusy: kvalitné kúrenie, možná náhrada ústredného vykurovania, rozumná spotreba, tichý chod, nevysušuje vzduch

Mínusy: vysoká kúpna cena (lepšie modely kúpite od 150 eur), zaberajú viac miesta

Vhodný pre: vykúrenie obývacej miestnosti, náhrada krbu, pre alergikov a astmatikov

Infražiarič

Aj infražiariče, podobne ako keramické ohrievače, vedia pocitovo nahradiť krb. Výhrevnými jednotkami sú tu trubice s wolftrámovými vláknami. Taktiež zahrejú najprv osoby a predmety, až potom samotný vzduch. Hodia sa na vykúrenie väčších priestorov. Infražiariče sa odporúča používať najmä vtedy, keď je v miestnosti prítomných čo najviac ľudí. Kvôli vysokej prevádzke nenahradia ústredné kúrenie. Využijete ich však aj v daždivom počasí.

Plusy: tichý chod, praktická mobilita zariadenia, dajú sa zavesiť aj na stenu (menšie infražiariče odporúčame do kúpeľní)

Mínusy: príliš vysoké náklady na dlhodobú prevádzku, jeden smer ohrevu, niekomu môže prekážať jednotvárny dizajn

Vhodný pre: vykúrenie veľkých priestorov, kompaktné zariadenia vykúria aj kúpeľňu, pre alergikov a astmatikov


Mohlo by vás zaujímať: Vyhnite sa chybám na konci zimy: Správne kúrenie šetrí náklady i prostredie


Halogénové vykurovacie teleso

Halogénové vykurovače by sme vedeli zaradiť k zariadeniam podobných infražiaričom. Oproti nim však vedia vyhriať miestnosť prakticky okamžite. Nemusíte ich však používať len vnútri. Halogénové vykurovacie telesá využijete aj vonku na rodinnej oslave, ktorá sa natiahne do večera. Stačí nájsť vonkajšiu zástrčku. Samotné zariadenia dosahujú veľmi vysokú povrchovú teplotu (do 2000 °C), preto s nimi počas prevádzky nemanipulujte.

Plusy: nízka kúpna cena, možnosť mobility, tichý chod, ohrievať začínajú okamžite

Mínusy: vysoká povrchová teplota, vysoké náklady na prevádzku, obsahujú len bodové ohrievanie

Vhodný pre: väčšie priestory, využitie má aj vonku, neškodí alergikom a astmatikom

Plynové vykurovacie teleso

Nad plynovými vykurovačmi premýšľajte jedine vtedy, ak máte v byte či v dome zavedený zemný plyn. Niektoré typy však môžete pripojiť aj na propán-butánové fľaše. Odporúča sa umiestnenie pod oknami a vyžaduje si zaistenie odvodu spalín. Využívajte ho jedine v pravidelne vetraných miestnostiach.

Plusy: vysoký výkon, vedia nahradiť tradičné radiátory, niektoré modely aj svietia

Mínusy: vysoká kúpna cena, nutnosť zavedenia plynu, prípadne kúpy propán-butánovej fľaše, možný zásah do stavby

Vhodný pre: domácnosti so zavedením plynom (šetrí náklady), stredné až väčšie miestnosti, možnosť vonkajšieho využitia

Dielenský ohrievač

Dielenské ohrievače neslúžia na vykurovanie bytov. Ocenia ich tí, ktorý si chcú ohriať vzduch napríklad v garáži, dielni či dokonca na stavbe. Vzduch ohrejú rýchlo, no využívajte ich len krátkodobo, pretože vysušujú. Delia sa podľa typu napájania na:

Naftové: sú výkonné, výhodou sú nízke náklady (aj kvôli lacnejšej pohonnej hmote), no pri dlhšej prevádzke produkujú nadmerné množstvo spalín.

Elektrické: sú tiché, neprodukujú žiadne spaliny a dokonca ani nespotrebúvajú kyslík, sú o poznanie ľahšie a lacnejšie, vyžadujú si elektrickú prípojku.

Infra: vykurujú priestor pomocou vyhrievanej trubice, ohrejú najprv predmety, ktoré zohrejú samotný vzduch, sú ideálne do prašného prostredia, no rátajte s vyššou prevádzkovou cenou.

Plynové: plynové musia byť logicky napojené na zemný plyn alebo na propán-butánovú fľašu, sú výkonné a ohrievajú okamžite, no pri svojom chode produkujú škodlivé spaliny.

Výber najlepších modelov

V spotrebiteľskom teste veľmi dobre obstál Ecosun 300 Basic, ktorý je vhodný do kúpeľní (resp. miestností s rozmerom do 4 m2). Chváli si ho aj Ján: „Oceňujem jednoduchú montáž. Okrem kúpeľne som ho dokúpil aj do ďalších miestností v dome. Po zapojení už nemám žiadne starosti. Využívam ho niekedy aj miesto ústredného kúrenia.“

Vysoko sa umiestnil aj Klarstein Bornholm, ktorý vďaka vstavaným kolieskam bez problémov prenesiete. Ovládať ho viete i na diaľku a poteší aj funkcia časovaču. Nechýbajú ani ECO režim či detská poistka.

Ak máte nízky rozpočet, vsaďte na teplovzdušný ventilátor Heller PTF501B. Má termostat, dva stupne vykurovania či ochranu proti prehriatiu. Navyše oceníte jeho možnosť jednoduchého presunu. Zaplatíte zaňho len 40 eur.

Pre tých, ktorí hľadajú zlatú strednú cestu, odporúčame obzrieť sa po plynovej peci MAGG 110003. Je vyhotovený z kvalitného kovu a funguje na princípe propán-butánovej fľaše, čo ale nemusí vyhovieť každému. Vladimír si však pochvaľuje: „Používam ho pri práci v garáži, v ktorej počas zimy trávim veľa času. Priestor vyhreje prakticky okamžite. Navyše ho využijem aj vtedy, ak sa mi v dome pokazí kotol.“

Spotrebiteľský test zakončuje plynové vykurovacie teleso Mora PT 6140. Ponúka vysoký výkon, možnosť ohrevu aj ochladenia, no treba myslieť na to, že funguje na princípe pripojenia plynu alebo propán-butánovej fľaše. Za kvalitu sa platí a Moru zoženiete za 300 eur.

Zdroj: plnielanu.sk, covybrat.sk, heureka.sk spotrebitelskytest.sk
Odporúčame