ROZHOVOR Exkluzívne tipy na miesta od sprievodkyne, ktorá sprevádza na Slovensku zahraničných turistov: Poznáte ich všetky?

Dunajská Klátov

Vodný mlyn na Klátovskom ramene je kultúrnou technickou pamiatkou (Zdroj: Instgram/qwerty_a_qwertz)

Soňa už dlhé roky pracuje ako turistická sprievodkyňa, špecializuje sa najmä na zahraničných turistov. Aké miesta chcú najčastejšie vidieť a ktoré z nich odporúča navštíviť aj vám?

Ako turistická sprievodkyňa máte bezpochyby skvelý vzťah k Slovensku. Aké miesta chcú najčastejšie vidieť zahraniční turisti?

Sprevádzala som turistov so záujmom hlavne o slovenskú prírodu. Boli zvedaví aj na pamiatky či aktivity, ktoré sa líšia od toho, čo majú doma. Napríklad drevený kostolík v Kežmarku, ktorý je naozaj jedinečný, ale aj splav na plti v Pieninách. Raz, keď som kvôli jednej pani s problémami chcela skrátiť túru v Slovenskom raji, mi jeden účastník povedal, že on prišiel na Slovensko kvôli Tomášovskému výhľadu (ten videl propagovaný na webovej stránke španielskej CK). Kým ho neuvidí, zo Slovenského raja ho vraj nikto nedostane.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa This is SLOVAKIA 🇸🇰 (@thisisslovakia)

Aké miesta sú podľa vás vo všeobecnosti menej známe, avšak rozhodne stojí za to vidieť ich? Čím si vás získali? 

Slovensko je plné zaujímavostí. Tých prírodných aj historických. Ide o to, k čomu máte vzťah. Ja mám po mnohých rokoch sprevádzania to šťastie, že ma zaujíma takmer všetko. Za najlepšie výlety považujem také, kde máte 2 v 1 (alebo aj 3 v 1). To znamená, príroda, história a najlepšie aj gastronómia na jednom mieste. Často idem na výlet do prírody a po ceste sa zastavím na zaujímavom historickom mieste, môže to byť historická stavba, technická pamiatka, prírodný výtvor a podobne.

Stavím sa, že Slovensko poznáte takmer dokonale. Rozdeľme si to podľa oblastí. Aké tri miesta sa rozhodne oplatí vidieť na západnom Slovensku a prečo?

Mám veľa obľúbených miest na západnom Slovensku. Určite odporúčam okruh Skalica – Kopčany – Holíč, kde je čo vidieť. A keď už tam budete, zastavte sa aj pri rieke Morava a Baťovom kanáli. Tí akčnejší to v lete môžu spojiť aj so splavom.

Mojimi obľúbenými sú aj kremencové skalky v pohorí Tríbeč, napríklad Studený hrad, Veľký Lysec, NPR Hrdovická ale aj bralo na ktorom stojí rozsiahly hrad Gýmeš. V okolitých obciach je tiež viacero zaujímavostí, neďaleko v Tesárskych Mlyňanoch je arbotétum, a tak je návšteva tejto oblasti ideálna na jar, keď všetko kvitne. Pár desiatok kilometrov na juhovýchod sa nachádza slovenský unikát, v skale vytesané obydlia v Brhlovciach.

Podunajská nížina má tiež čo ponúknuť. Rezervácia Klátovské rameno Malého Dunaja s vodným mlynom, kúsok odtiaľ sa nachádza vodný mlyn v Kolárove. No a pri neďalekom Váhu v okolí Komoče sú zase krásne pieskové pláže, ako stvorené pre letné dni.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Úžasné miesta na Slovensku (@uzasnemiesta)

Ktorá reštaurácia na západnom Slovensku, je podľa vás absolútne skvelou pre zahraničných aj domácich turistov?

V Bratislave som spravidla chodila s turistami do Slovak pubu alebo Bratislavskej reštaurácie. Čo sa ostatných lokalít týka, nemám až taký prehľad. Pre turistov, ktorých som sprevádzala, bolo stravovanie podstatné ale nebolo hlavným cieľom návštevy. Niekedy ich zaujal na ulici langoš a tak sme šli všetci spolu k stánku s langošmi (smiech). Raz som musela celú skupinu zobrať do dnes už kultovej bratislavskej palacinkárne Lacinka.

Aký máte vzťah k strednému Slovensku? Na ktoré tri netradičné miesta by ste poslali turistov a kvôli čomu?

Stredné Slovensko má čo ponúknuť. Je ťažké vybrať len tri lokality, vynechám teda Liptov a Vysoké Tatry, tam totiž mieri väčšina dovolenkárov. Pre mňa osobne je čarovná Špania dolina, ale turisticky atraktívna je celá Barborská cesta, teda turistická trasa po stredoslovenských banských lokalitách.

Nedávno som tiež bola milo prekvapená okolím Veľkého Krtíša – Halič, Modrý Kameň, ale aj o kúsok ďalej ležiaca Cerová vrchovina na hranici s Maďarskom a so zaujímavosťami ako Šomoška – hrad aj čadičový prúd či sopúch Hajnáčka.

Zaujala ma aj prírodná rezervácia Biely Kameň a amfiteáter z erodovaných lávových prúdov v pohorí Vtáčnik. Turistickou značkou je prístupný len horný okraj. Výhľady na skalný amfiteáter a okolie sú krásne. Samotný Vtáčnik, teda najvyšší vrchol rovnomenného pohoria, je tiež zaujímavý.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dominik Hopjak (@justdihey)

Ako vnímate východné Slovensko? Podľa mňa tam zahraniční turisti až tak nechodia. Je to tak?

Ak je stredné Slovensko bohaté na prírodné krásy aj históriu, východné Slovensko je unikátny skvost. Dostupnosť je tam horšia ako v ostatných krajoch, ale napriek tomu turisti chodia aj sem. Veľa ľudí láka práve fakt, že je tu menej turistov. A napokon, na extrémnom severovýchode, v Poloninách som v lete stretla pomerne veľa českých, poľských a sem-tam aj slovenských turistov.

Ktoré tri miesta z východného Slovenska by ste teda odporučili navštíviť domácim aj zahraničným turistom a bežne sa o nich nehovorí alebo nepíše?

Ako menej známe lokality historického významu by som spomenula napríklad niektoré sakrálne pamiatky Spišskej gotickej cesty – kostoly v Štítniku, Koceľovciach, Rákoši majú okrem typických gotických prvkov aj unikátne gotické fresky. Súčasťou gotickej cesty sú aj Markušovce, obec s veľkým množstvom historických stavieb, vrátane hradu. Aktuálne sa mnohé z nich rekonštruujú. V lete sa cestou treba zastaviť na juhu Slovenského raja. Osobne mám rada okolie Palcmanskej Maše, napríklad idylicky pôsobiacu Stratenskú Pílu, sedlo Besník a okolie.

Pieniny patria tiež k mojim obľúbeným destináciám. Kaňon Dunajca ponúka okrem tradičného splavu na pltiach aj pekné túry napríklad na Haligovské skaly. V Červenom Kláštore treba navštíviť aj múzeum a hneď za rohom sú kúpele Smerdžonka.

Odporúčam tiež drevené kostolíky na severovýchode Slovenska. V Medzilaborciach sa treba zastaviť v múzeu moderného umenia Andyho Warhola.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lyda Dobrovicova (@lydadobrovicova)

Aké sú vaše cestovateľské plány na tento rok? Čo v rámci Slovenska by ste chceli navštíviť?

Chystám sa do Levočských vrchov, na kysucké Megoňky, na Klenovský Vepor, do Liptovskej Anny a na Liptovský hrad, do CHKO Latorica, do opálových baní, prejsť celú Jánsku dolinu, na Martalúzku pod Kráľovou hoľou, na Kotliská, kde sa odohráva príbeh Nevesta hôľ… Asi všetko nestihnem tento rok, ale snáď ma tie miesta počkajú (smiech).



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame