Ako sa starať o vonné sviečky? Vďaka týmto tipom vám oveľa dlhšie vydržia!

Vonné sviečky

Vonnú sviečku si môžete vyrobiť aj doma, ako sa však o ne starať? (Zdroj: Freepik/freepik)

Zdajú sa vám nóbl sviečky ako obyčajné plytvanie peniazmi? Ľudia sa zdanlivo delia na tých, ktorí milujú vonné sviečky, a tých, ktorí majú takmer zásadové námietky voči ich existencii. Svetlo vonnej sviečky je príjemnou, no sekundárnou výhodou horenia sviečky.

Jeho primárnym účelom nie je vytvoriť zdroj svetla, ale vôňu v miestnosti. Ak chcete jemné, lichotivé blikanie svetla sviečok, zaobstarajte si elektrické sviečky na baterky, ktoré v interiéri pekne vyniknú Nebudete sa navyše musieť báť, že spôsobia požiar. Ak chcete prevoňať celý dom bez plytvania peniazmi, postupujte takto.

Ako sa dôkladne starať o sviečky? 

  1. Orezávanie knôtu je veľmi dôležité, aby vaše sviečky boli v čo najlepšom stave. Vezmite nezapálenú sviečku a zastrihnite knôt na pol centimetra nožnicami alebo ešte lepšie – šikmým zastrihávačom knôtu na sviečky. Nikdy nestrihajte, keď je vosk ešte teplý.
  2. Zapáľte sviečku a uložte ju na bezpečné miesto. Musí byť mimo akéhokoľvek prievanu, aby horela rovnomerne.
  3. Skontrolujte, či sa celá vrchná vrstva vosku roztopila. Bežná sviečka v sklenenej nádobe horí spravidla 30-40 minút, kým dosiahne tento bod. Menším sviečkam to bude trvať približne polovicu času, ale vôňa neprenikne tak ďaleko do domu.
  4. Ak sviečka sčernie a zašpiní sa, knôt je príliš dlhý. Ak praská a syčí, je zaprášená. Medzi pripáleniami a sviečku nezabudnite nasadiť veko, prípadne ho pred zapálením ofúknite alebo oprášte.
  5. Ak sa na sviečke časom vytvorí stredový tunel, môže ísť o niekoľko problémov. Knôt je príliš krátky a horí rýchlejšie, než sa dokáže zohriať vosk okolo neho. Sviečka nemá dostatočný počet knôtov – veľmi veľká sviečka bude potrebovať tri alebo dokonca päť knôtov, aby sa rovnomerne roztopila. Nikdy nekupujte veľkú sviečku len s jedným knôtom. Sviečka bola umiestnená do prievanu, ktorý klopí plameň šikmo, čo znamená, že jedna časť sviečky je vystavená väčšiemu teplu ako ostatné časti. Mohlo sa taktiež stať, že sviečka bola znovu zapálená, kým bola ešte teplá. Sviečky treba medzi horeniami nechať vychladnúť a stuhnúť.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Rituály z celého sveta, ktorými si ľudia privolávajú šťastie: Skúsite ich aj vy?

Zdroj: theguardian.com, plnielanu.sk
Odporúčame