Ak mozog necíti bolesť, prečo bolí hlava? Zistite, čo stojí za vašou migrénou

žena, ktorú bolí hlava, sediaca za pracovným stolom

Mozog nemá vlastné receptory bolesti, prečo potom bolesti hlavy tak bolia? (Zdroj: Pexels/Marcus Aurelius)

Prečo sú bolesti hlavy tak intenzívne a boľavé, keď mozog nemá vlastné receptory bolesti? Bolesti hlavy sú pritom až extrémne časté a asi každý z nás sa s nimi už neraz stretol. Podôb, akými sa prejavujú môže byť mnoho, intenzitou od miernych až po oslabujúce alebo trvaním len niekoľko minút až po celé dni. Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo nás bolí hlava a odkiaľ tie nepríjemné bolesti pramenia?

Keď nás bolí hlava – teda lebka, je ľahké myslieť si, že nás musí bolieť samotné mozgové tkanivo. Nie je to ale pravdepodobné. Ironicky v tomto prípade tak pôsobí fakt, že mozog cíti bolesť v celom tele, pričom v skutočnosti nemá svoje vlastné receptory bolesti. Tak ako je možné, že bolesti hlavy bolia?

Odkiaľ bolesti hlavy pramenia a prečo bolí hlava?

Hlavnou príčinou spojenou s bolesťami hlavy je náš základný zdravotný stav. Príkladmi, odkiaľ takáto bolesť môže prameniť je niekoľko – dôvodom bolesti môže byť nízka hladina cukru, opuchnuté alebo upchaté dutiny, ale i poranenie hlavy.

Všeobecne povedané, „väčšina bolestí hlavy vzniká v dôsledku „referenčnej bolesti“, teda bolesti, ktorú cítite na inom mieste, než kde sa v skutočnosti vyskytuje,“ vysvetľuje pre Live Science Dr. Charles Clarke – neurológ a špecialista na bolesti hlavy z Vanderbilt Health v Tennessee. „Je to podobné, ako keď hernia disku v chrbtici môže spôsobiť ischias, bolesť v nohe. Väčšinu bolestí hlavy spôsobuje problém vyskytujúci sa niekde inde v tele – ako čeľusť, ramená, krk, bolesť svalov a nervov a okolo mozgu,“ dodal Dr. Clarke.

Najčastejšie bolesti hlavy sú tenzné

Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) sú tenzné bolesti hlavy najčastejším typom opakujúcich sa bolestí hlavy. Tenzné bolesti hlavy sa podľa Dr. Clarka často vyskytujú ako bolesť svalov v hornej časti hlavy a na čele, približne v oblasti nosenia čelenky tzv. „potítka“.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vedci objavili ďalší pozitívny vplyv pobytu v prírode: Čo dokážu pravidelné návštevy parkov, lesov a záhrad?

Táto bolesť je podľa neho spôsobená stiahnutými svalmi na tvári, krku a pokožke hlavy a podľa NIH (Národného inštitútu zdravia v USA) bolesť tiež môže súvisieť so stresom. „Ale bolesť hlavy a napnutie lebečných svalov môžu vznikať aj sekundárne k inej stresovej reakcii, ako sú stuhnuté ramená alebo čeľusť,“ uviedol Dr. Clarke.

Nervy snímajúce bolesť v svaloch a krvných cievach okolo hlavy, krku a tváre môžu spustiť rôzne procesy, akými sú zväčšenie ciev, stres alebo svalové napätie. Po takejto aktivácii nervovými dráhami posielajú správy do mozgu, pričom sa nám môže zdať, že bolesť hlavy vychádza z hĺbky mozgového tkaniva.

Migrénové bolesti hlavy sa prejavujú na rôznych miestach

Ďalším špecifickým typom bolesti hlavy sú migrény, hoci technicky je bolesť hlavy len jedným príznakom neurologickej poruchy. Migrénové bolesti hlavy môžu byť pociťované rozličnými spôsobmi a na rozličných miestach – hlboká bolesť, povrchová bolesť, zadná, ľavá alebo pravá časť hlavy alebo bolesť za očami. „To, čo migrény odlišuje, je ich závažnosť,“ vysvetľuje Dr. Clarke.

Migréna môže trvať dlhšie aj je vnímaná intenzívnejšie ako iné bolesti hlavy. Často máva genetický pôvod a môže spôsobovať aj ďalšie príznaky ako nevoľnosť. Základné príčiny stále nie sú úplne pochopené. Zatiaľ, čo súvislosti medzi bolesťami tela a bolesťou hlavy sú známe, mechanizmy, ktoré bolesti hlavy spôsobujú, stále nie sú celkom pochopené. Ak bolí hlava, dobrou správou sú možnosti jej liečby. Výrazne znížiť intenzitu a frekvenciu bolesti pomáha aj zmena životného štýlu, cvičenie, ale i známe voľnopredajné lieky, či pri závažnejších poruchách aj lieky na predpis.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, livescience.com, who.int
Odporúčame