14 užitočných tipov pre záhradkárov: Sú nenáročné, účinné a využijete veci, ktoré máte po ruke!

starší pár v záhrade

Záhradkárskych tipov nikdy nie je dosť (Zdroj: Freepik/wavebreakmedia_micro)

Každému zanietenému pestovateľovi sa určite zídu nové tipy a triky, ako zveľadiť svoju záhradku. V našom článku nájdete množstvo takýchto rád a uvidíte, že na ich použitie už niektoré veci máte doma.

Kajenské korenie odláka škodcov

Záhradníci dobre vedia, že škodcovia dokážu zničiť rastlinky raz-dva. Skôr ako siahnete po agresívnych chemikáliách, skúste použiť kajenské korenie. Korenie rastliny nepoškodí a pritom odláka otravný hmyz. Rozsypte po celej záhrade ¼ hrnčeka kajenského korenia a tento postup opakujte každých niekoľko dní. Uvidíte, že sadenice budú zdravšie a ich listy a plody nepoobhrýzané.

Zničte plesne vďaka škorici

Vedeli ste, že škoricu môžete využiť aj v záhrade? Okrem toho, že dokáže pomôcť zakoreneniu odrezkov a odlákať niektoré druhy škodcov, má aj antimykotické vlastnosti. Posypte štipkou škorice pôdu pri mladých sadeniciach a predídete tak ich zahnívaniu. Niektorí dokonca tvrdia, že ak trochu nasypete do kvetináčov, nebudú vám v nich vyrastať huby od prílišného polievania.

Posilnite sadenice harmančekovým čajom

Podobne ako škorica, aj harmanček má protiplesňové účinky. Čajom z tejto bylinky ochránite mladé sadenice pred zahnívaním. Prelejte čaj do postrekovača a nastriekajte trochu na práve presadené rastliny.

Harmančekový čaj je skvelý aj pre rastlinky (Zdroj: Pixabay/congerdesing)

Vyrobte si prostriedok proti burine

Neviete sa zbaviť buriny napriek poctivému vytrhávaniu malých výhonkov? Skúste namiesto komerčného prípravku siahnuť po domácom. Zmiešajte 3,8 litra bieleho octu, 1 hrnček soli a 1 PL prostriedku na riad. Zmes prelejte do nádoby s rozstrekovačom a postriekajte ním burinu.

Ochrana pred chladným počasím

Rôzne veľké nádoby, napríklad z pracích gélov, nemusíte vyhadzovať. Odrežte z nich vrch a vytvoríte malý úkryt pre rastlinky. Vďaka nemu budú v bezpečí počas chladnejších jarných nocí. Do zrezaných nádob môžete tiež naliať teplú vodu a rozostavať ich okolo rastlín, čím im dodáte viac tepla.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Čaj na podporu trávenia: Po sviatkoch príde vhod – už pár dúškov vyrieši mnohé žalúdočné problémy

Využite citrusovú kôru na predpestovanie

Znie to netradične, no citrusová kôra je skvelá na predpestovanie priesad. Na spodok polovice odšťaveného citróna urobte dierku na odvodňovanie. Kôru naplňte zeminou, zasaďte do nej semienko a pokropte vodou. Keď bude rastlina pripravená na presadenie, zasaďte ju do zeme rovno s kôrou.

V kôre citróna sa dá vypestovať priesada (Zdroj: Pixabay/stevepb)

Polievajte gardénie sódou bikarbónou

Ak pestujete gardénie, pridajte im občas do vody, ktorou ich zalievate, trochu sódy bikarbóny. Vďaka tomu budú bohatšie kvitnúť. No s množstvom takejto zálievky to netreba preháňať. Stačí ak ich trochu polejete na začiatku ich sezóny a potom ešte raz.

Med na podporu zakorenenia

Med obsahuje enzýmy, ktoré podporujú rast koreňov. Vďaka nemu sa sadené odrezky lepšie zakorenia a rozšíria. Navyše ich ochráni pred plesňovými chorobami.

Med aj škorica vyživia korene rastlín (Zdroj: Pixabay/ExplorerBob)

Peroxid vodíka proti plesňovým ochoreniam

Peroxid vodíka dokáže zabrániť vzniku plesňových ochorení rastlín a zahnívaniu koreňov. Pomôže tiež pri klíčení semienok na priesady. Raz denne použite 3% roztok peroxidu vodíka na zaliatie rastlín alebo ním postriekajte semienka priesad. Môžete si tiež zmiešať jeden diel peroxidu vodíka s 32 dielmi vody aby ste podporili koreňový systém rastlín.

Menovky zo zlomeného kvetináča

Prasknutý alebo zničený kvetináč vám môže ešte poslúžiť. Nalámte alebo narežte z neho viacero dielov, ktoré využijete ako označenia rastlín. Na každý kúsok napíšte nezmazateľnou fixkou názov zeleniny alebo bylinky a zapichnite ho do zeme.

Epsomská soľ uľahčí presádzanie

Rastlina môže pri presádzaní utrpieť šok, no dá sa tomu zabrániť vďaka epsomskej soli. Keď vykopete jamu na presadenie, nasypte do nej najskôr 1 PL tejto soli a trochu ju prikryte zeminou. Potom zasaďte sadenicu.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEOTIP Bojujete každé ráno so zapínaním náramku? Skúste jeden z týchto trikov
Epsomská soľ uľahčí presádzanie rastlín (Zdroj: Freepik/prostooleh)

Pohnojte rastliny vodou z varenia zeleniny

Vodu, v ktorej ste varili zeleninu zbytočne nevylievajte. Keď ochladne, zalejte ňou rastliny, čím ich vlastne pohnojíte. Rovnako môžete použiť aj vodu po varení vajíčok.

Predíďte nevzhľadnej burine

Predtým, ako zasypete záhony mulčom, ich pokryte starými novinami. Takto sa spod nich burina len tak ľahko neprederie.

Rovnomerne zasadené semienka

Na rovnomerné zasadenie semienok vám poslúži starší plech na muffiny. Jednoducho ho pritlačte do pôdy, čím si vyznačíte, kde máte vysadiť rastlinky.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, farmflavor.com, balconygardenweb.com
Odporúčame