Pripravte si voňavé chai latte: Príjemne vás zahreje na tele aj na duši, postup zvládnete aj doma

chai latte

Pripravte si aj vy voňavé chai latte (Zdroj: GettyImages)

Jeseň je tu a s ňou nás čaká čoraz viac chladných a sychravých dní. Aj vy po príchode domov túžite po niečom teplom, čo vás príjemne zahreje? Skúste svoj obľúbený čaj či kávu vymeniť za voňavé chai latte. Teplý mliečny, príjemne aromatický a mierne pikantný nápoj poteší všetky vyše zmysly.

Chai latte pochádza z ďalekej Indie a podľa legiend vznikol ako očistný a liečivý nápoj. Jeho recept vychádza z princípov ajurvédy a je v podstate veľmi jednoduchý, takže prípravu zvládnete aj v domácich podmienkach. Potrebovať budete tri základné ingrediencie: čierny čaj, aromatické koreniny a mlieko.

Ako na to?

  1. Najskôr si pripravíme čajový základ. V malom hrnci dáme variť vodu spolu so všetkými koreninami. K základným patrí škorica, klinček a zázvor, použiť však môžeme aj pomarančovú kôru, kardamón, badián, čierne korenie či muškátový oriešok – záleží len na fantázii a chuti.
  2. Keď voda začne vrieť, odstavíme z ohňa a necháme lúhovať 5 minút. Potom znovu zapneme sporák, pridáme čajové vrecúško, necháme prevrieť a vypnuté ešte lúhujeme 5 minút. Nakoniec precedíme. Namiesto čajových vrecúšok, samozrejme, môžeme použiť aj sypaný čierny čaj, ten lúhujeme rovnako, 5 minút.
  3. Posledným krokom je príprava mlieka. Zohrejeme ho v hrnci spolu so škoricou, počkáme, až začne jemne vrieť, a vypneme. Použiť môžeme aj tyčový mixér alebo špeciálny šľahač na mlieko, získame tak perfektne našľahanú penu. Na záver ešte môžeme dochutiť medom a ozdobiť koreninami.

Mohlo by vás zaujať: Horúce nápoje päťkrát inak: S alkoholom aj bez, v chladnom počasí si ich vychutnáte ešte viac


Povzbudenie aj prevencia

Ak ste chai latte ešte nikdy nepili, pripravte sa na to, že ide o nápoj s výraznejšou chuťou. Jeho účinky sú však prekvapujúce. Čierny čaj pôsobí povzbudzujúco a malým zázrakom sú aj pridané koreniny. Škorica napríklad pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol, zázvor pôsobí preventívne proti bakteriálnym infekciám a kardamón vďaka obsahu antioxidantov chráni bunky pred poškodením a zastavuje vznik zápalu.

Antibakteriálne, protiplesňové a protivírusové účinky má aj badián, muškátový oriešok zasa podporuje trávenie a pomáha v boji s nespavosťou. Pri pití chai latte si však na svoje príde nielen telo, ale aj duša. Výrazne aromatické korenie sa totiž v spojení s mliekom zjemní a vytvorí príjemnú harmóniu chute a vône. Stačí jedna šálka a aj sychravý večer bude plný pohody.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close