Vo väčšine slovenských domácností neodmysliteľne patrí na štedrovečerný stôl aj kapor so zemiakovým šalátom. Či už ho vypražíte alebo upečiete v rúre, je na vás. Základom je, aby ste vybrali čerstvú a kvalitnú rybu. Poradíme vám, ako na to.
Ak máte možnosť ísť si pre čerstvú rybu priamo na výlov k rybníku, určite tak urobte. Väčšina ľudí však zostane odkázaná na výber živých rýb z kadí pri supermarketoch alebo z pultov s chladenými rybami. Čo si všímať pri ich nákupe?
Ryba musí mať priestor na pohyb
Pri nákupe živých rýb si všímajte už priamo prostredie – nádrž by mala byť čistá a nikdy nie preplnená, keďže ryby potrebujú pohyb. Ak ho nemajú, prejaví sa to stresom a následne aj horšou chuťou mäsa. Mal by mať dosť priestoru, nemal by plávať na boku a už vôbec nie hore bruchom. Taktiež by nemal byť otlčený či poranený, musí pôsobiť čulo a vyvíjať istú aktivitu.
Veľkosť kapra ovplyvňuje chuť
Malé kapry majú menej tuku, avšak aj menšie kostičky, ktoré ľahko zabehnú. Väčší kapor má zasa veľké kosti, ale aj viac tuku, čo spôsobuje výraznú rybiu chuť a typický pach. Ideálny kapor by mal mať okolo dvoch kilogramov. Mäso má potom stredný obsah tuku a je dobre stráviteľné. Väčším kaprom je dobré odrezať brušnú tučnú časť – biely, asi 1 až 3 cm široký pruh, aby ste sa zbavili menej chutnej časti.
Oči a žiabre sú indikátorom čerstvosti
Najlepším indikátorom čerstvosti ryby sú jej oči, žiabre a vrstva hlienu. Čerstvá ryba má oči jasné a priehľadné, nie matné a zapadnuté. Žiabre by mali byť svetlo ružovkasté. Ak sú hnedé či sivasté, ruky preč. Kapor by mal mať lesklý povrch a pevné šupiny, nesmie byť obalený matným bielym hlienom.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Kapor nie je iba vianočným jedlom: Vyskúšajte ho na víne so zemiakmi
Kedy rybu nakupovať
S nákupom sa neponáhľajte, ideálne je kapra kúpiť ráno na Štedrý deň a po príchode domov ihneď spracovať. Skladovanie zhoršuje chuť, niekedy sa môže rybie mäso aj pokaziť. Neplatí to v prípade, ak si kúpite živú rybu, ktorá vám bude nejaký čas plávať doma vo vani.
Kapra môžete doniesť domov aj živého
Ak plánujete rybu zabiť až doma, v tom prípade si ju domov odneste v chladiacom boxe s čerstvou vodou alebo v termotaške, ideálna teplota je 0 až 4 stupne. Teplotné šoky či pridusenie mäsu na chuti nepridajú. Ak si na to netrúfate, nechajte rybu radšej zabiť už pri kúpe. Pobyt vo vani s chlórovou vodou kaprom neprospieva, ušetríte tak stres sebe aj rybe. Kupovaného kapra nikdy nepúšťajte do voľnej prírody, hrozila by mu takmer okamžitá smrť.
Čerstvá ryba zo supermarketu
Ak zvolíte nákup čerstvej ryby v supermarketoch, kde býva položená na ľade či na polystyrénovom podnose, najskôr si k nej privoňajte. Čerstvá ryba by mala voňať rybacinou, zápach čpavku je však varovným signálom, aby ste od kapra dali ruky preč. Rybu stlačte prstom, ak sa jamka za okamih pružne vyrovná, je to dobré znamenie, že kapor je čerstvý.
Tip na záver: Ak budete pripravovať kapra klasickým vyprážaním v trojobale, namočte si podkovy a filety na noc do mlieka. Zbavíte sa tak prípadnej pachuti po bahne a rybacine a kapor bude lahodnejší.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na