Chudokrvnosť je pomerne časté ochorenie, ktorým trpí 25 – 30 % populácie. Mnohí z nás si však jej prítomnosť ani neuvedomujú, pretože jej symptómy pripisujú dôsledkom náročnej práce a životného štýlu. Anémia síce nie je životu nebezpečná, no dokáže ho značne komplikovať. Dobrou správou však je, že jej možno predísť, resp. sa z nej dostať pomocou konzumácie vhodnej stravy. Akej?
Prečo ňou trpí tak veľa ľudí?
Ide o ochorenie, kedy dochádza ku poruche tvorby a následnému nedostatku červených krviniek. Väčšina ľudí sa s pojmom anémia, resp. chudokrvnosť už určite stretla. Najčastejšie sa jej vznik dáva do súvislosti s nedostatkom železa. No nie len ono môže byť jej príčinou. Existuje viacero druhov anémií, pričom vzniknúť môžu aj v dôsledku nedostatku iných pre telo potrebných látok. Jedná sa pritom o najčastejšie krvné ochorenie, ktoré môže byť aj dedičné.
Príčiny vzniku sú rôzne
Anémia môže byť zapríčinená nedostatkom prijímaného železa, kyseliny listovej, či vitamínu B12, alebo aj v dôsledku dlhodobej straty krvi. Ohrozenejšie sú preto ženy, kvôli každomesačnej menštruácii. Taktiež by sa mali mať na pozore aj osoby s vredmi, hemoroidmi, alebo napríklad ľudia trpiaci Crohnovou chorobou, hnačkami, či doposiaľ nezistenou celiakiou. Problémom je tiež nedostatočné vstrebávanie železa v čreve. Nadmerne ohrozenými skupinami sú však aj tehotné a dojčiace ženy, alkoholici, fajčiari, starší ľudia, či vegetariáni a vegáni.
Mohlo by vás zaujímať: Trápia vás neustále studené ruky aj nohy? Takto rozprúdite krv v žilách
Aké má anémia príznaky?
Anémiou môžete trpieť, ak ste:
- často a bezdôvodne uťahaný a unavený
- nemáte silu, ste stále slabý
- často máte bezdôvodne vyšší tep
- pociťujete búšenie srdca
- ste veľmi bledý (bledé môžu byť aj ďasná, či nechtové lôžka)
- mávate opakované infekcie, afty, či popraskané kútiky úst
- trpíte bolesťami hlavy
- nechutí vám jesť
- ste podráždený, nesústredený, alebo apatický
Koľko železa by ste mali prijímať?
Prirodzená dávka železa, ktoré by sme mali denne prijímať do organizmu stravou, je zhruba 12 mg u mužov a 15 mg u žien (20 – 30 mg v tehotenstve a počas dojčenia). Celkový obsah železa vo vašom tele by sa mal pohybovať na úrovni 6 gramov. Problém však nenastáva len vtedy keď ho je menej, ale aj vtedy, keď je ho naopak nadbytok. Železo totiž pri vysokých dávkach pôsobí ako oxidant a vytvára v tele voľné radikály. Tie môžu mať za následok vznik kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, upchávanie ciev, či zvyšovanie hladiny cholesterolu.
Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!
Akou stravou si zabezpečíme dostatok železa?
Pri chudokrvnosti je vhodné prijímať stravu bohatú na:
- vitamíny, najmä vitamín C, ktorý dokázateľne podporuje vstrebávanie železa
- hovädzie, jahňacie mäso, pečeň, kuracie mäso
- dary mora – ustrice, mušle
- vajcia
- strukoviny – najmä hrach, šošovicu, sóju a fazuľu
- zeleninu a ovocie – najmä sušené ovocie (marhule, slivky, hrozienka), červenú repu, papriku, paradajky, cibuľu, pór, špenát, kapustu, brokolicu, jahody, jablká, broskyne, čerešne, hrušky, ostružiny, pomaranče, kivi, čierne ríbezle
- orechy
- tekvicu a sezam
- hnedé morské riasy
- pivovarské kvasnice
- pšeničné otruby, pšeno, pohánku, ovsené vločky
- kokos, mak
- niektoré bylinky a koreniny – hlavne echinaceu, šípky, žihľavu, púpavu, pažítku, petržlenovú vňať, kari korenie, či horec.
Trpíte vy alebo ľudia vo vašom okolí chudokrvnosťou? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.