Tráviace problémy, ekzém či migréna? Možno je na vine neznášanlivosť pšenice

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Vedeli ste, že alergia a intolerancia potravín nie je to isté?

Intolerancia pšenice patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce neznášanlivosti potravín

Ak máte dlhšiu dobu zdravotné ťažkosti, ktorých príčinu sa nepodarilo odhaliť lekárskymi vyšetreniami a nepomáha ani doporučená liečba, možno je zdrojom vašich problémov práve intolerancia (neznášanlivosť) potravín. Najčastejšie sa vyskytuje intolerancia pšenice, vajec, kravského mlieka a droždia.


Čo je intolerancia?

Intolerancia je neznášanlivosť určitej zložky potraviny, ktorá je sprevádzaná tvorbou protilátok. Ide o iný typ imunoglobulínov (IgG) ako pri alergii (IgE), preto aj prejavy nie sú pozorované hneď po konzumácii problémového jedla, ale až s odstupom niekoľkých dní, často sú dlhodobé a stupňujú sa. Ak máte potravinovú alergiu, po niekoľkých minútach až hodinách sa prejaví vyrážkami, kýchaním, opuchom, hnačkou, zvracaním. Pri neznášanlivosti je priebeh pomalší, po niekoľkých týždňoch či mesiacoch má človek s intoleranciou zdravotné ťažkosti, ktoré sa môžu prejavovať:

  • hnačkami alebo zápchou, nadúvaním, bolesťami brucha
  • kožnými problémami – akné, ekzém
  • bolesťami hlavy, migrénou
  • poruchami spánku, depresiou, dlhodobou únavou
  • problémami s hmotnosťou bez zmeny životosprávy

Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás časté nafukovanie či kožné problémy? Poznáme možnú príčinu


Ako zistiť, čo vám nerobí dobre

Niekedy sami vypozorujete, že vám určité jedlá nerobia dobre a snažíte sa im vyhýbať. Pritom je možné, že vaše problémy spôsobuje iba jedna zložka. Rôzne ochucovadlá obsahujú extrakty z droždia a pšenice, srvátka sa pridáva do pekárenských výrobkov.

Ak ste na potravinu citlivý, spúšťa vo vašom organizme tvorbu protlátok, ktoré je možné zistiť v krvi. Jednoduchý odber krvi umožní testovanie s protilátkami z rôznych potravín a určenie zvýšenej hladiny imunoglobulínov typu G.

Inou možnosťu je eliminačný test. Vynechaním netolerovanej potraviny problémy ustúpia, po znovuzavedení potraviny do jedálnička sa znovu objavia. Tento spôsob je vhodný pri najčastejších problémových potravinách, avšak zaberie niekoľko týždňov a zisťovanie u menej obvyklých záťažových potravín môže byť dosť zložité.

Problémová pšenica

Veľmi často býva pri testovaní zistená intolerancia pšenice. Odhaliť ju však je oveľa zložitejšie akoby sa zdalo. Je to iné ako celiakia, pretože telo toleruje lepok, ale problém mu robí iná zložka pšenice. Príznaky intoleranice sú také rôznorodé, že sa riešia a vyšetrujú ako možné diagnózy u rôznych špecialistov (napr. ako dyspeptický syndróm alebo chronická únava) a až v prípade nejasných príčin problémov sa otestuje nezášanlivosť potravín. Mnoho ľudí sa trápi celé roky a nevedia o tom, že ukončiť ťažkosti môže byť také jednoduché, že príčinou môže byť strava a stačí zmeniť jedálniček.

Pri zistení zvýšeného množstva IgG protilátok na pšenicu sa odporúča vynechať ju zo stravy minimálne na 3 mesiace. To je čas, keď sa postupne prejavia pozitívne účinky na zdravotný stav. Môžete jesť ovsené vločky alebo jačmenné krúpy, bezlepkové výrobky zo pšenice vám však neprospejú. Tiež je možné, že organizmus netoleruje klasickú pšenicu, ale znáša cestoviny z tvrdej pšenice alebo špaldu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Čo namiesto pšenice

Ak sa treba vzdať chleba, pečiva a pekárenských výrobkov, je dosť ťažko ich nahradiť niečím podobným. Jednoduchšia cesta je zvyknúť si na nové chute a hlavne konzistenciu. Pšenica totiž dodáva krehkosť a chrumkavosť, čo vám ťažko zabezpečí iná obilnina. Pri zahusťovaní polievok a omáčok môžete pšeničnú múku nahradiť ovsenou, bryndzové halušky alebo palacinky sa zase dajú urobiť chutné z pohánkovej múky.

Ovsené placky

Univerzálnym jedlom, ktoré môžete pripraviť naslano i nasladko ako prílohu sú ovsené placky. Na prípravu potrebujete:

  • 100 g ovsených vločiek
  • vodu
  • 1 vajíčko
  • olej

Vločky zalejte vodou a nechajte 1-2 hodiny odstáť, vločky by mali všetku tekutinu vstrebať, ak je navyše, zlejte ju. Pridajte vajíčko a ostatné prísady podľa chuti, na oleji vyprážajte malé placky. Na slanú verziu pridáte soľ, korenie, majoránku, cibuľu, cesnak, strúhaný syr, kečup. Na sladké placky zase môžete použiť namiesto vody mlieko, pridáte štipku soli, med alebo cukor a hotové posypete tvarohom, orechmi a pridáte ovocie.


Máte vlastné skúsenosti s intoleranciou pšenice? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár