Zbožňujete palacinky? Slané aj sladké - pripravte si ich na rôzne spôsoby

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi palacinky?

Palacinky si vďaka svojej všestrannosti už dávno neplnia len úlohu sladkého dezertu.

Palacinky patria k obľúbeným jedlám mnohých Slovákov a netýka sa to len malých detí. My sme pre vás pripravili zopár zaujímavých tipov na prípravu tohto pokrmu, po ktorých zaručene zabudnete na klasické palacinky plnené kakaom či džemom.


Čokoládové palacinky s mascarpone krémom

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 340 ml mlieka
  • 30 g kakaa
  • 1 polievkovú lyžicu sýtenej minerálky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • maslo
  • 250 g mascarpone (môžete nahradiť jemným tvarohom)
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • vanilkovú arómu

Postup: Vajcia spolu s mliekom a soľou vyšľaháme. K zmesi za stáleho miešania sypeme múku a preosiate kakao. Keď je cesto rozmiešané, pridáme aj minerálku. Na polhodinu cesto vložíme do chladničky. Palacinky pripravujeme na masle v nízkej palacinkovej panvici. Mascarpone vymiešame s cukrom a vanilkovou arómou. Keď je krém vymiešaný, na dvakrát pridáme aj šľahačku a mixérom vymiešame hladký krém, ktorým potom plníme hotové palacinky.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Špenátové palacinky zo špaldovej múky: Jednoduché ako facka!


Pivové palacinky s bryndzou

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 250 ml svetlého piva
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • olej
  • 250 g bryndze
  • 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 jarné cibuľky

Postup: Vajcia si vyšľaháme so soľou, potom pridáme múku a mleté biele korenie. Keď sú hrudky múky rozmiešané, pridáme aj pivo a miešame, kým nevznikne hladké cesto. Palacinky pripravujeme klasickým spôsobom v nízkej panvici na oleji. Potom si pripravíme plnku. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, korením aj soľou. Zdobíme cibuľkami, ktoré si nakrájame na kolieska.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánové palacinky bez múky a cukru: A zdravé raňajky sú na svete!


Kokosové palacinky s exotickým ovocím

Potrebujeme:

  • 1 vajce
  • 1 extra žĺtok
  • 120 g hladkej múky
  • 300 ml kokosového mlieka (môžete ho nahradiť mandľovým)
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • kokosový olej
  • 2 polievkové lyžice medu
  • šťavu z polovice citróna
  • olej
  • mango, karambolu, papáju, kiwi, liči

Postup: Do múky vmiešame celé vajíčko aj s druhým žĺtkom. Počas miešania postupne prilievame mlieko. Keď je cesto hladké, prilejeme aj olej a všetko spolu znovu vymiešame. Cesto necháme 30 minút v chladničke. Kým cesto oddychuje, všetko ovocie si očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Pokiaľ nemáte chuť na exotické ovocie, môžete ho nahradiť bobuľovým alebo akýmkoľvek iným obľúbeným ovocím. Kocky nakrájaného ovocia zmiešame s roztopeným medom a šťavou z citróna. Po polhodine cesto z chladničky vyberieme a palacinky pripravíme klasickým spôsobom na kokosovom oleji. Hotové palacinky naplníme ovocím v mede a konzumujeme.


Mohlo by vás zaujímať: Palacinkové orgie: Slané či sladké, na týchto príchutiach si pochutíte!


Zapekané palacinky s tvarohom

Na cesto potrebujeme:

  • 1 vajce
  • 300 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 300 ml mlieka
  • štipku soli
  • olej

Na plnku potrebujeme:

  • 250 g tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 40 g práškového cukru
  • kôru z jedného citróna
  • hrsť sušených hrozienok

Na zálievku potrebujeme:

  • 1 vajíčko
  • 20 g hnedého cukru
  • 150 ml mlieka
  • maslo na vymastenie plechu

Postup: Z vajca, múky, cukru, mlieka a soli si vypracujeme vláčne cesto. Na oleji klasickým spôsobom vysmažíme palacinky. Keď sú palacinky hotové, pripravíme si plnku, a to tak, že jednoducho zmiešame všetky pripravené suroviny. Naplníme ňou palacinky, zrolujeme ich a naukladáme do maslom vymasteného menšieho plechu. Mlieko vyšľaháme s vajíčkom a hnedým cukrom a zalejeme ním palacinky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 25 minút.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kura plnené sušenými slivkami: Za tento obed vás pochváli celá rodina


Slané palacinky s mletým mäsom a špenátom

Na cesto potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 350 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • štipku soli
  • olej

Na plnku potrebujeme:

  • 600 g mletého chudého bravčového mäsa
  • 200 g baby špenátu
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml smotany na varenie
  • soľ
  • olej
  • zväzok čerstvej petržlenovej vňate

Postup: Z ingrediencii na palacinky si pripravíme vláčne a hladké cesto. Na tenkej panvici si vypražíme palacinky. V menšom hrnci si na oleji opražíme mleté mäso, ktoré osolíme a okoreníme. V ďalšom hrnci si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme umytý špenát a chvíľku dusíme. Potom pridáme smotanu na varenie. Dochutíme soľou a korením a k špenátu pridáme aj pripravené mäso. Pred vypnutím pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Palacinky plníme pripravenou mäsovo-špenátovou zmesou.


Máte radšej sladké alebo slané palacinky? Ako ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Ayra 28.11.2018, 21:24

    No...tak palacinky su asi jedine jedlo, ktore neznasam. V akejkolvek forme:D

  • peto166 01.11.2016, 11:50

    sunka, syr, katchup... mnamka :)

1

Pridať komentár